keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Mielipiteeni maahanmuutosta

Jossain vaiheessa lupasin itselleni, etten ota tähän aiheeseen kantaa julkisesti, koska en jaksa yksinkertaisesti alkaa väittelemään aiheesta, josta ajatellaan niin mustavalkoisesti. Jos puolustat maahanmuuttajien oikeuksia vähääkään, saat välittömästi "suvakki" tai "vihervassari" leiman itseesi ilman, ennen kuin ehdit edes selittää kantaasi sen syvällisemmin.. Vastapainoksi taas saat kuulla olevasi rasisti, jos kehtaat sanoa ääneen jotain negatiivista maahanmuuttamisesta. Asia ei ole ihan noin mustavalkoinen. Kummallakin "puolella" on fiksuja ihmisiä, mutta valitettavasti aihe on niin vihan lietsoma, ettei monetkaan osaa nähdä niiden ravihevoslappujen alta mitään. Oma mielipide on tietysti aina se 100%nen totuus, eikä vastaan ole sanomista tai saat leiman itseesi. Pahimmassa tapauksessa mielipiteen sanominen voi katkaista välit tai aiheuttaa maailmanluokan sodan.

..Nyt kun kerta rikoin lupaukseni, on ilmeisesti aika kertoa hieman mietteitäni aiheeseen. Toivon, ettei minua mielipiteideni perustella leimata natsirasistiksi tai suvakiksi, sillä koen olevani hieman näiden kahden ääripään välimaastossa. Olen oppinut, että asioita kannattaa ajatella useammalta eri kantilta, eikä mielipiteitään kannata muodostaa epäluotettavan lehtiartikkelin tai blogitekstin varaan. Kolikolla on aina kääntöpuolensa ja uskon, että yksinkertaisesti järjenkäytöllä päästään pitkälle.

Noniin. Mistähän sitä aloittaisi. Ensinnäkin.. Olen aina kokenut itse olevani jotenkin erilainen, joka varmasti on osasyy siihen, miksi pyrin siihen, etten asettaisi minkään maalaisista tai näköisistä ihmisistä ennakkoluuloja, sillä vihaan niitä itse ennakkoluuloisia ihmisiä. En toki itsekään ihan puhdas pulmunen ole asian suhteen. Jokainen on kuitenkin yksilö.

Ikävä kyllä kaikista ihmisryhmistä on olemassa myös stereotypioita. Nämä ihmiset ovat tietynlaisia ja nuo taas sellaisia. Uskon, että vaikka suurinosa stereotypioista on toisinaan aika karrikoituja ja ääripäitä, on niissä enemmän tai vähemmän totuutta. Suomalaiset juovat paljon viinaa ja ovat sisäänpäinkääntyneitä - pitänee varmasti paikkansa joissain ihmisissä, mutta tuskinpa nyt ihan kaikki suomalaiset kuitenkaan kaljaa kittaavia kaljamahoja ovat? Samaten voisin verrata esimerkiksi romaneja. En mitenkään jaksa uskoa, että he kaikki olisivat varkaita ja huijareita. Kukaan ei synny rikolliseksi, raiskaajaksi, varkaaksi tai alkoholistiksi. Valitettava totuus on kuitenkin se, että kun esimerkiksi tietyn maan kansalaiset tekevät paljon rikoksia, leimataan kaikki kyseisen maan kansalaiset samanlaisiksi. Tällainen ajatustapa on mielestäni todella lapsellinen, mutta en kiellä sitä, etteikö se pitäisi paikkaansa suurimmassa osassa. Kaikki on niin kiinni kulttuurissa ja uskon, että suurimmat yhteentörmäykset esimerkiksi suomalaisten ja ulkomaalaisten välillä johtuvat useimmiten kulttuurieroista. Huomautan, että oma kulttuuri ei ole todellakaan mikään tekosyy sille, että raiskaa, pahoinpitelee, ryöstää, syrjii tai haukkuu neekeriksi.

Haluan sanoa, että ulkomaalaisista löytyy hyviäkin tyyppejä, ihan kuten suomalaisistakin. Mielestäni on kuitenkin huolestuttavaa, että monet Suomeen tulevista maahanmuuttajista ei kunnioita pätkän vertaa maan lakia, sen kansalaisia ja rötöstelevät minkä kerkeävät. Sen sijaan kunnioitan syvästi ulkomaalaisia, jotka tulevat tänne opiskelemaan, tekemään töitä ja haluavat esimerkiksi oppia kieltä ja sitä kautta saada kontakteja syntysuomalaisiin ja meidän kulttuuriimme. Sen sijaan minulla ei ole mitään syytä puolustella raiskaajia, varkaita, murhaajia tai rikollisia. On ihan sama, mitä kansallisuutta rikoksen tekijä on, on teko silti aivan yhtä vakava.


Maahanmuuttajia tunnutaan sättivän suurinpiirtein kaikesta. Eivät tee töitä, elävät sossutuilla, makaavat kotona ja käyttävät Suomen etuja hyväkseen. Pitää paikkansa, mutta onko kukaan tullut ajatelleeksi, että sattumoisin myös aikamoinen määrä supisuomalaisia harrastaa tismalleen samaa? Tiedän nimittäin useita suomalaisia, jotka eivät vain viitsi tehdä töitä ja kusettavat Kelaa ja sossua minkä kerkeävät rahan toivossa huolimatta siitä, että on työkykyinen. En salli tällaista hyväksikäyttöä suomalaisilta enkä myöskään maahanmuuttajilta. Ylipäätään on kovin outoa, että maastaan pakenevia miehiä haukutaan pelkureiksi, kun voin olla varma siitä, että jos Suomella tilanne olisi sama, niin aivan varmasti sitä hyväkuntoiset nuoret miehetkin pakenesivat rajojen ulkopuolelle pelaamaan Playstationia ja juomaan kaljaa, kun ei sodankäynti kiinnosta ja pelottaa. Kun jo nyt tänäkin päivänä nuoret suomalaiset miehet välttelevät armeijaan menemistä vaikka minkälaisilla tekosyillä (toki kaikilla se vaan ei onnistu terveydellisistä syistä, mikä onkin ihan eri asia). Minua hieman huvittaa se, miten moni nuori kuvittelee armeijan käynnin jälkeen olevansa suurikin sankari ja samalla haukkuu pelkuriksi ulkomaalaista, joka seisoo hänen rinnallaan kurkkusalaattipuku päällään ja joka aidosti haluaa puolustaa tilanteen vaatiessa maata, jossa asuu. Pointtini on se, että en mitenkään näe syytä haukkua ketään pelkuriksi sillä perusteella, että tämä haluaa suojella omaa henkeään pakenemalla maahan, jossa voi viettää turvallista elämää. Toisaalta taas olen itse sitä mieltä, että jokaisen tulisi tavalla tai toisella kantaa kortensa kekoon oman maansa asioissa, oli se nyt sitten sotimista, äänestämistä tai työntekoa. En mitenkään hyväksy pelkurimaisuutta tapauksissa, joissa henkilö valehtelee ikänsä, asuinpaikkansa ja taustansa saadakseen etuuksia. Näin viedään oikeudet niiltä, jotka apua oikeasti tarvitsevat.

Ikävä kyllä täytyy todeta, että myös monissa ulkomaalaisissakin on vikansa. Itse esimerkiksi sain kerran läksytyksen eräältä tummalta mieheltä siitä, miten ennakkoluuloinen suomalainen olen, kun en halunnut lainata puhelintani hänelle. Toisin sanoen, hän siis veti heti rasistikortin esille, kun kieltäydyin puhelimen lainaamisesta. Totesin hänelle, että "en minä tätä puhelintani olisi lainannut edes suomalaiselle/valkoiselle. En lainaa puhelintani tuntemattomille. Minua ei kiinnosta sinun ihonvärisi, vaan se, että en tunne sinua ja se on ainut syy siihen, miksi en halua puhelintani lainata". Ihonväristä puheenollen, on mielestäni hämmentävää, että on hienoa, jos tummaihoinen sanoo olevansa ylpeä juuristaan, mutta jos valkoihoinen tekisi samoin, olisi tämä heti rasisti. Miksei jokainen voi olla ylpeä ihonväristään ja kansalaisuudestaan ilman kivikautista rasistiksi haukkumista?


Meneepäs tämän tekstin kirjoittaminen nyt sekavaksi. Olen kyllästynyt tähän jatkuvaan vääntämiseen asiasta, enkä tiedä päästäänkö asiassa koskaan minkäänlaiseen sopuun. Toivottavasti edes joskus.

Taisi tulla sen verran pitkä ja sekava vuodatus, että jäi varmasti paljon sanomatta. Selvennän kuitenkin vielä muutaman asian:

1. Mielestäni maahanmuuttoon liittyviä asioita tulisi tiukentaa. Pitäisi olla tarkempia siitä, ketkä todella tarvitsevat apua ja ketkä eivät. Huonosti käyttäytyvät, vakavia rikoksia tekevät pitäisi karkottaa maasta. Jos ei osata käyttäytyä ja apu ei kelpaa, niin ei tarvitse tullakaan Suomeen.

2. Kaikilla, niin suomalaisilla kuin ulkomaalaisilla tulisi olla yhtä suuret tuet.

3. Ulkomaalaisten pitäisi Suomeen muuttaessaan kunnioittaa suomalaista kulttuuria, mutta yhtälailla suomalaisten tulisi kunnioittaa ulkomaalaisten kulttuureja. Tietysti sanonta "maassa maan tavalla" on ihan pätevä, mutta jokaisen kuitenkin tulisi saada harjoittaa uskontoaan ja kulttuuriaan niin, ettei se satuta ketään. Kuitenkaan ketään ei tulisi paapoa kulttuurin  takia. Jokaista tulisi kohdella tasavertaisesti.

4. Ei kannata uskoa ihan kaikkea, mitä netissä lukee. Kannattaa aina tarkistaa asioiden totuuden perä ja etenkin lähde, josta "uutinen" on peräisin ennen kuin lähtee jakamaan yhtään mitään maahanmuuttoon liittyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti