keskiviikko 5. elokuuta 2015

The Greatest Show On Earth

Pitkästä aikaa aivan pakko kirjoittaa teille viimeisimmästä Nightwish -keikastani, joka oli tuossa melkein naapurissa Ratinan Stadionilla Tampereella. Kun tapahtuma ensimmäisen kerran julkaistiin, olimme kaverini Hannan kanssa äimänä, sillä samana päivänä tultaisiin ja tultiinkin näkemään lapsuuden (ja nykyisyyden) top 3 lempibändiä eli Nightwish, Sonata Arctica ja Children of Bodom. Hauska juttu, miten noilla kolmella bändillä on hyvin samankaltainen fanikunta, etenkin kun COB on niin erilaista verrattuna Yövissyyn ja Sonataan, jotka kumpikin edustavat melodisempaa metallia. Ja kyllähän tuo herkäksi veti, nimittäin näiden kolmen bändin perässä on juostu joka vuosi.

Koska konsertto oli omassa kotikaupungissa ja sitä tähditti kolme parasta bändiä ever, oli juhlan paikka ja paikalle oli pakko laittautua viimeisen päälle. Työkaverini teki minulle aamulla ennen alueelle menoa ihanan kiharanutturan ja ylleni heitin perinteisempää, ehkä vähän viktoriaanishenkistä goottihörhelöä. Kampaus sai paikan päällä paljon kehuja, joten kiitokset vaan taitavalle tekijälle <3


Keikan aloitti Sonata Arctica, lempilapseni. Bändi, jonka keikalla viihtyy aina. Tällä kertaa bändi yllätti, nimittäin se soitti hyvin paljon kappaleita, joita en ainakaan kovin usein ole heidän keikoillaan kuullut tai jotka ovat niitä "vähemmän tunnettuja" Yleensä bändit tuppaavat vetämään ne kaikista tunnetuimmat hittibiisit, mutta Sonata tarjosi tällä kertaa mm. White Pearl, Black Oceans -aloituksen, joka hämmensi (hyvällä tavalla kylläkin), sillä yleensä bändin aloitusbiisi on ollut jokin nopeatempoisempi biisi, esimerkiksi Kingdom For A Heart. Lisäksi listalta löytyi Destruction Preventer, joka ainakin minulle on sellainen "skippaan" -biisi, mutta livenä se toimi todella hyvin ja itse asiassa äskettäin kun biisiä kuuntelin tuolta Ecliptican remake albumilta, niin kyllähän tuo kolahti. Toki setissä oli hittibiisit Tallulah, Fullmoon ja Don't Say A Word, joista jälkimmäinen on ikuinen lempparibiisi etenkin livenä. Sonata se vain jaksaa innostuttaa ja vaikka ennen keikkaa olisikin ihan väsynyt ja tylsistynyt, saa tämä bändi virran takaisin. Sonatan esityksessä viehätti ja on aina viehättänyt laulaja Tony Kakon heittäytymistaidot ja bändin yleinen hyvän fiiliksen meininki. Hyvä Sonata! 

Näin jälkikäteen hieman harmittelen sitä, että Sonata Arctica soitti ensimmäisenä, nimittäin Children of Bodom ei innostuttanut tällä kertaa niin paljoa kuin se yleensä on tehnyt. Mitä nyt bändin viimeisimmillä Tampereen keikoilla olen käynyt, on esiintyminen ollut todella tasapaksua. Ennen heiteltiin hauskoja välispiikkejä, mutta nykyään biisit soitetaan suurinpiirtein putkeen ja jostain syystä olen aistivinani sellaista "voi vittu taas mennään, vaikka väsyttää ja vituttaa" -asennetta, en tiedä miksi ja onko luuloillani perää. Settilistassa oli kuitenkin onneksi kaikki lempparini, kuten Living Dead Beat, In your Face ja Sixpounder. Kaiken kaikkiaan hyvin perinteinen "COB" setti. Ei yllätyksiä, muttei oikeastaan pettymystäkään. Olen miettinyt, että Bodom on vähän sellainen "pakko nähdä eturivistä tai en nauti yhtään "-bändi, tiedä sitten, mistä tuo ajatusmaailmani on peräisin. Ehkä bändin menoon pääsee parhaiten mukaan kunnon aitiopaikalta. Tietysti jatkossakin aion bändin keikoilla käydä, mutta en tiedä jaksanko siitä enää kauaa innostua, ellei esiintyminen muutu virkeämmäksi. Nimittäin minun kohdallani soittotaito on aivan toissijainen asia. Pitää osata esiintyäkin ja viihdyttää. Nightwish on aina ollut must see -bändi, onhan se lapsesta saakka ollut ehdoton suosikkini. Se on ainut bändi, jonka kaikki levyt tulee ostettua ja jota on lähdetty katsomaan pidemmällekin. Vaikka bändi onkin aina ollut musiikillisesti ykkönen, on live-esiintyminen ollut omaan makuun mahtavaa, muttei uskomatonta. Jos alan miettiä elämäni parhaimpia keikkoja, mieleeni nousee ensimmäisenä Sonata Arctican, Turmion Kätilöiden ja Slipknotin keikat, eivät Nightwishin.

...Mutta nyt todellakin nousee! Keikka oli aivan huippu ja nousee helposti parhaimpien keikkojen kärkeen. Valaistukset, ilotulitukset, pyrot, savut, videotykit.. Aah! Aivan loistavaa! Floor on todellinen amazoni ja täydellinen laulaja Nightwishille. Jos tämä keikka ei jotakuta vakuuttanut Floorista, niin ei sitten mikään! Se nainen on aivan uskomaton. Eläytyminen, yleisön innostaminen ja laulutyyli ovat huippuluokkaa. 

Nightwishin settilista yllätti Sonatan tavoin. Sieltä oli jätetty pois mm. Nemo ja Wish I Had An Angel ja mielestäni ratkaisu oli hyvinkin jees. Ei niitä hittibiisejä aina tarvitse renkuttaa läpi. Setistä löytyi omat uusimman levyn suosikkini Shudder Before The Beautiful, My Walden, The Greatest Show On Earth ja Yours Is An Empty Hope. Eniten kylmiäväreitä ja ihastusta aiheutti etenkin Stargazer, jota en ole koskaan aiemmin livenä kuullut. Täytyy sanoa, että Tarjan veto kappaleesta on Floorin mahtavasta äänenkäytöstä huolimatta parempi, mutta Floor sai biisiin uudenlaisen, freesimmän otteen. Voi kumpa biisistä saisi joskus jonkun remake version jollekin albumille! 

Vaikka tällainen vakava kojootti olenkin, en voinut välttyä kyyneliltä Ghost Love Scoren ja The Greatest Show On Earthin aikana. Ne vain olivat setin parhaimmat Stargazerin jälkeen. Etenkin lopetusbiisi TGSOE;n jälkeen en voinut enää hillitä itseäni, sillä biisin sanoma kosketti aivan älyttömästi ja sai minut tajuamaan musiikin, elämisen ja tietysti itse Nightwishin tärkeyden. 

Show oli todellakin nimensä veroinen! Kaikkeen oli panostettu täysillä ja vaikka kahden ensimmäisen bändin aikana näyttikin olevan teknisiä ongelmia, oli fiilis silti erittäin hyvä ja koheni koko ajan. Hymyissä suin odotan elokuun 22:sta, kun Sonata Arctica tulee valloittamaan Tampereen Pakkahuoneelle. 

2 kommenttia:

  1. Bongasin sut pariinkin kertaa tuolla keikkojen välissä! Ja näytit ihan pirun hyvältä. :)
    Itellä oli vähän sama meininki, kun nää keikat julkaistiin, teini-iän pyhä kolminaisuus samalla lavalla, holy shit.
    Kaikkien settilistat oli kyllä varsin mainioita, sonatan yllätti eniten, koska just wpbo ja dp

    VastaaPoista