lauantai 28. helmikuuta 2015

Metallimusiikin ja tanssimisen yhdistelmä väärin?

Lueskelin tuossa lempitanssijani Diana Bastetin Facebook sivujen kommentteja ja törmäsin muutamaan kommenttiin, joista arvatenkin pahoitin mieleni ja päätin kirjoittaa aiheesta postauksen. En paneudu noihin kommentteihin sen enempää, mutta näin taustaksi voin kertoa, että niissä käytiin kiivasta väittelyä siitä, että voiko metallimusiikkiin todella tanssia vai onko se suurempaakin suurempi rikos maan päällä. Minun mielipiteeni asiasta varmasti tiedättekin ilman tämän tekstin kirjoittamista, mutta päätin nyt ottaa asiaan kantaa ihan vain siksi, että harrastan itse samaa syntiä ja yhdistän koreografioissani metallia ja itämaista häikäilemättömällä ylpeydellä.


Vaikken nyt itse olekaan varsinaisesti saanut haukkuja siitä, miten metallin ja tanssimisen yhdistelmästä, olen siihen jo varautunut ja muutaman epäsuoran negatiivisen kommentin olen jo kerennyt tanssityylistäni saamaan. Olen kuullut sanottavan, että metalliin tanssiminen ei ole hyvä juttu, koska se ei sovi itämaiseen tanssiin ja että se on tanssilajin tuhlaamista. Moiset kommentit pistävät hieman ihmetyttämään, sillä eihän tuolla tavalla edes voi sanoa! On täysin okei, jos jostain tanssityylistä ei pidä, mutta sanomalla, että tuhlaa sillä jotakin on täysin väärin. Itse en ole esimerkiksi mikään kansantanssien ystävä, mutten koskaan voisi sanoa, että kansantanssien esittäminen on tuhlausta. Mielestäni tanssimisen tuhlausta on sen moninaisuuden käyttämättä jättäminen. Jos paneutuu vain itselle mukaviin ja tuttuihin liikeratoihin, ei voi kehittyä ja se saa monesti tanssimisen näyttämään tasapaksulta ja samanlaiselta. 

Monet metallimusiikin kuuntelijat eivät varmaankaan vielä ole kerenneet edes törmätä metallin ja itämaisen tanssin yhdistelmään ja voisin kuvitella, että monelle se on varmasti tietyllä tapaa shokki. Kuvitellaan, että metalli on mukamas niin uniikkia ja äärimmäistä, ettei siihen voi tanssia (sehän olisi kauhea rikos) tai tehdä ylipäätään mitään, mikä on "massaa". Väitetään, että metallikulttuuriin kuuluvat ainoastaan maskuliinisuus, kaikenkarvainen raakuus, moshaaminen ja pittaaminen.. Muttakun asia vain ei ole niin. Nuo edellä mainitut asiat ovat vain "perinteitä", eikä mielestäni ole väärin, että kyseistä musiikkityyliä vie aivan uudenlaiselle tasolle olemalla rohkea ja keksimällä jotain erilaista. Tämä on yksi tapa osoittaa faniuttaan kyseistä musiikkityyliä kohtaan. Onneksi kuitenkin on niitäkin metalheadeja, jotka ovat avarakatseisia ja vähintään osaavat kunnioittaa tätä yhdistelmää, vaikkeivät siitä varsinaisesti pitäisikään. En tiedä, voisiko tätä verrata siihen ah-niin-kauheaan vuoteen, kun joku keksi yhdistää räpin ja metallin.. Samanlainen hulabaloohan siitäkin syntyi. Mutta siinäkin keksittiin jotain uutta ja mielenkiintoista. Näitä kahta genreä yhdistelemällä on syntynyt aivan upeita taideteoksia ja niin syntyy myös metallin ja tanssimisen yhdistelmästä.

Itämaisen tanssin perinteiden näkökulmasta sen sijaan en ole asiasta aivan varma. Onko tämä nyt okei vai ei. Olen vasta aloittanut tyylilajin esittämisen (ja nyt siis en väitä että olisin tässä maassa ainut metalheadvatsatanssija, mutten ole toistaiseksi törmännyt vastaavanlaiseen tanssijaan ja toivon, että täällä on muitakin meikäläisiä) ja saamani palaute on ollut pääosin onneksi positiivista. Moni on hämmästynyt huomatessaan, että ai tällaiseenkin musiikkiin voi tanssia ja osa taas on superhaltioissaan ja kehuu, miten erilaista ja mielenkiintoista tämä on (ja nämä kommentit ovat siis ihmisiltä, jotka eivät varsinaisesti edes metallismusiikista piittaa). Toki joukossa on myös niitä, jotka eivät siedä tällaista variaatiota ja joiden mielestä aitoa itämaista tanssitaan vain arabihenkiseen musiikkiin. Aina jankutetaan perinteistä ja kaikki pitäisi tehdä aina niin kuin ne on aina tehty.. Hassua vain, mutta mielestäni erityisesti Suomessa uskon tämän tanssilajin suosion laskevan juuri siksi, ettei kukaan uskalla kokeilla mitään oikeasti uutta. Oletetaan, että tämä laji on vain vatsarullausta ja pepun ketkutusta, mutta kun tämä on ja voi olla paljon muutakin! Enkä nyt puhu ainoastaan metallimusiikin ja itämaisen yhdistelmän käytöstä vaan ylipäätään uudenlaisesta otteesta aiheeseen. Onneksi meille on kuitenkin rantautunut ATS ja Tribal fusion, jotka toivon mukaan onnistuvat nostamaan lajin jälleen loistoonsa täällä Suomessakin. 

(c) Simo Järvinen

Sekava ja pikainen postaus, mutta oli pakko päästä purkamaan sydäntäni. 

18 kommenttia:

 1. TAAAAS päästään siihen raivostuttavaan kysymykseen MIKSI KAIKEN PITÄÄ OLLA NIIN SUPPEALINJAISTA LAATIKON SISÄLLÄ OLEVAA!!!!!!!! Suorastaan raivostuin tuosta miten jotkut ihmiset ovat niin kapeakatseisia, kaikesta ei tarvitse itse pitää mutta tuo "ei sitä voi tanssia tai on suoranainen häpäistys yhdistää nämä kaksi aihetta toisiinsa" MIKSI IHMISET MIKSI??? Tansi on taiteenlaji siinä missä piirtäminen, musiikki tai mikä tahansa muu ilmaisun väline, mielestäni on vain rikastuttavaa ja virkistävää kun rohkeasti kokeillaan uusia juttuja ja yhdistelmiä, eihän sitä koskaan voi muuten kehittyä mitään uutta jos kaikki pidetään kiinni samoijen raamien sisällä kynsin ja hampain! Niin ja haluaisin ehdottomasti nähdä videon jossa yhdistät itämaisen tanssin rankempaan musiikkiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Youtube kanavaltani löytyy xMedusax6 käyttäjänimen takaa (linkki löytyy tuolta oikealta). Ja tänne blogiinkin olen muutaman linkannut :)

   Poista
 2. No mitä kettua :D Tottakai saa ja pitääkin yhdistää eri tyylilajeja yhteen. Jotkun toimii paremmin ja jotkun huonommin yhteen, mutta jos ei kokeile, ei voi löytää mitään uutta. Järjetöntä ajattelua tuollainen... Jatka samaan tahtiin vaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ei ymmärrä sitä ja se on harmi. Etenkin, kun itse pyrin avarakatseisuuteen kaikissa asioissa niin muiden ahdasmielisyys ja uuden pelkääminen on ylitse pääsemätöntä.

   Ja niin jatkankin ^^

   Poista
 3. Äh, onpa ärsyttävää. -.-'' Kuten itsekin tekstissäsi sanoit, mielestäni vain uudet yhdistelmät ja kokeilut tuovat eri lajeihin monipuolisuutta ja uusia tuulia. Ja kun erilaiset ihmiset uskaltavat kokeilla uusia juttuja perinteisempien kanssa voidaan kehitellä ties mitä hienoa, mitä ei ole aiemmin kokeiltu. :D Joskus toimii, joskus ei, mutta ilman kokeilunhalua ja innostusta ei oltaisi koskaan edetty luolista mihinkään. "Koska näin on aina tehty" on yksi suurista inhokeistani. Itse aloitin vasta tankoilemaan, mutta aivan varmasti haluan kokeilla siihen metallimusiikkia ja muita omia juttujani jahka kehityn - tosin tässä lajissa se taitaa olla tavallisempaa. Ja nyt menen ihan kapinan vuoksi katselemaan videoitasi ->

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En sanoisi tätä niinkään kapinoinniksi, vaan uudenlaiseksi taiteeksi, mitä itämaisen tanssin/metallimusiikin tiimoilta voi esittää :) Ja kokeile ihmeessä! Mielestäni metallia käytetään ylipäätään tanssimiseen hirveän vähän, kun kuvitellaan, ettei se sovi tai ei niin nopeaan tempoon pysty.. Mutta onhan sitä metallia hitaampaakin ;)

   Poista
  2. Siis tarkoitin, että itse kapinoin pinttyneitä ajatuksia vastaan videoitasi katsomalla. :D Upeita olivat. ^-^

   Poista
 4. Tunnistan kommentointini tuosta,minusta tämä on mielipide asia eikä tästä oikein voisi edes kiistellä .Tarkoitin sitä kun itämainen tanssi vaatii kuitenkin paljon opiskelua , minusta se on tuhlausta käyttää tähän metallimusiikkiin joka ei mitenkään ole itämaista musiikkia.En kyllä ole oikein selvillä tuosta metalli musiikista ja sanoituksista sen enempää mitä googlettamalla joskus löysin kun asiaa mietin.Pyydän anteeksi jos loukkasin sinua syvästi,mutta minustakin vannoutuneena itämaisen tanssijana tuntui jotenkin ikävältä ja vain erikoisuuden tavoittelulta tuo metallimusiikkiin tanssiminen se on henkilökohtainen mielipide ja minusta jokainen saa kyllä tanssia mitä haluaa.Ihan mitä tyyliä nyt sitten omakseen tuntee.Minusta tuo ei nyt ole kovin pahasti sanottu kun arvostelin tätä yhdistelmää , sillä jos esität tuota metalli itämaisen yhdistelmää olit varmaan ajatellut , että näinkin voi käydä.En minä siitä nyt yö uniani ole menettänyt olenhan jo nähnyt paljon kaikenlaista tässä matkan varrella.Kunhan nyt vain tuli sanottua.Ei tehdä tästä isoa numeroa jostakin lausahduksestani.Tässä oli kai jokin juttu fasessa ja siinä sitten kommentoin muitten ohella.Sujuvasti katselen ja kuuntelen toistekkin jos esität ,mutta saanhan pitää omat mielipiteeni kuitenkin onhan se kuitenkin aina kiinnostavaa erilaisuus ,tietää, sitten missä mennään ja mistä itse pitää.Ei tämä kai nyt ihan kovin vakava asia ole ,että hymyillään kun tavataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varsinaisesti viitannut kommenttiisi, Päivi, sillä et ole ainoa, joka on niin sanonut. Ja siinä tilanteessahan et viitannut minuun henkilökohtaisesti, vaan toiseen vastaavanlaiseen tanssijaan. Kunnioitan mielipidettäsi ja olen/olin tietoinen, etteivät kaikki tästä pidä tai tule pitämään :)

   Mielipiteen saa aina sanoa, enkä kanna kaunaa mistään. Tekstin ei ollut tarkoitus olla hyökkäys sinua tai ketään kohtaan, vaan halusin pohtia sitä, miksi näin ajatellaan ja miksi uudet asiat tuntuvat kauhistuttavalta. En ole kuitenkaan ainut, joka metallimusiikkiin tanssii. Pyydän anteeksi, jos käsitit väärin.Jokaisella saa ja pitääkin olla omat käsityksensä siitä, millaisesta taiteesta pitää.

   Sanon vielä, että tällä tyylillä oletetusti tavoitellaan tietynlaista erikoisuutta ja näkyvyyttä, sitä en kiellä, koska varmasti jokainen haluaa jollain tapaa olla esillä tanssijana. Minusta ei ole mitenkään väärin tehdä uutta ja erilaista ja niin sanotusti mainostaa sitä, vaikka se olisikin shokeeraavaa. Minusta olisi enemmän kuin hienoa, jos tämä yhdistelmä (tai jokin muu vastaavanlainen) saisi enemmän näkyvyyttä.

   Poista
 5. Ja onhan tämä sinun blogi. Kirjoitat siitä mistä tykkäät ja mitä mieltä olet.
  Ps. Tanssit aina hienosti, oli musa mikä hyvänsä<3
  #lethatershate#whocares

  VastaaPoista
 6. Mielestäni mikään harrastuksen harrastaminen ei ole ajan eikä lajin haaskausta. Jokaista harrastusta täytyy ensin opetella ja kun taidot kehittyvät, niin minusta on ainakin hyvä, että kokeilee vähän erilaistakin. Kukaan ei ole "seppä syntyessään". Olen 7 v. seurannut itämaisen tanssinharrastajia ja minusta on hyvä, että niitä vähän ns. jalostetaankin. Kaikki eivät tykkää kaikesta, näin on jokaisessa lajissa. Olen tänä aikana nähnyt myös kauan lajia harrastaneiden tanssivan myöskin Suomalaisen musiikin mukaan. Monesti nuoret harrastajat ovat niitä, jotka uskaltavat kokeilla uudella tavalla esim. itämaista. Se ei minusta loukkaa lajia eikä sen harrastajia. Tietysti kaikenlainen musiikki ei sovi kaikenlaisiin paikkoihin esitettäväksi. Tsemppiä vain harrastuksen pariin ja toivon, että rohkenet esittää myöskin muulloin. Ei kannata lannistua, jokaisella on oma mielipiteensä tässä elämässä ja jokainen voi myös omat mielipiteensä pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, esiintyminen tulee aina muokata yleisön/tilaisuuden mukaan. On myös tärkeää, että esiintymisestä saa palautetta myös sitä rakentavaa, jotta voi kehittyä. Jos se jää mitäänsanomattomalle tasolle, on jokin vialla.

   Poista
 7. Tsekkasin postauksesta inspiroituneena tuolta sinun youtube-kanavalta mm. tuon Behemothin tahtiin tanssitun videon, ja oon ite kyllä sitä mieltä, että ihan hyvin vois bändin mukana olla pari kappaletta taitavaa itämaisen tanssin taitajaa. Mielummin sitä seurais oikeita tanssijoita näin naisen näkökulmasta kuin pienissä stringeissä joskus lavalla pyörineitä neitosia, joitten keikistellessä ei tiiä mihin kattelee :D Puritanistinsa jokaisella elämän osa-alueella on aina, kivempi vibahan siitä tulee tulee kun yhdistelee omat mielenkiinnon kohteet itelle sopivaksi nivaskaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen esiintyminen onkin haaveissa, mutten tiedä, miten hyvin sellaisen pystyisi sijoittelemaan miesten sekaan fiksusti ilman efektiä, että näyttäisi hölmöltä. Itse asiassa pari ns. arabimetallia soittavaa yhtyettä on käyttäneet tanssijaa lavallaan, mikä omaan silmään näytti ehkä aavistuksen oudolta, kun laulajalla ja tanssijalla ei ollut tietynlaista kontaktia yms. "esiintymistä". Sen sijaan jokin musavideon tynkä voisi toimia hyvinkin :)

   Poista
 8. Katselin yksi päivä viimeisimmän tanssivideosi ja vaikka biisi edusti juuri sellaista metallia jota en itse vapaaehtoisesti kuuntelisi, niin tykkäsin silti kokonaisuudesta.
  Oletko ajatellut yhdistää tanssia esim. Sonata arctican tai Nightwishin biisiin? Olisi mielenkiintoista nähdä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on valmiina yksi tanssi yhteen Sonata Arctican kappaleeseen, jonka olen ajatellut esittää kesällä :)

   Poista