tiistai 2. joulukuuta 2014

Mitä mieltä sateenkaarista?

Minulta on pitkään pyydelty postausta siitä, mitä mieltä olen homojen oikeuksista tai homoista ylipäätään. Mietin pitkään, etten aiheesta kirjoittaisi mitään, koska se alkaa olla jo niin puhki kulutettu, eikä uusia näkökantoja tunnu tulevan oikein mistään suunnilta. Aihe on kuitenkin nyt suuressa spottivalossa mediassa johtuen lakialoitteen läpi menemisestä, joten tässä vaiheessa on varmaan hyvä kertoa oma kanta asiaan.

Mistäköhän sitä oikein aloittaisi.. Aloitetaan vaikka siitä, että olen aina ollut niin sanotusti "homojen puolella". En ole koskaan nähnyt homoudessa mitään pahaa, jopa lapsena olin aiheesta hyvin kiinnostunut. Ylipäätään en ole koskaan vihannut mitään yksittäistä ihmisryhmää, sillä olen aina yrittänyt nähdä ihmiset yksilöinä.

Tunnen muutamia homoseksuaaleja (niin miehiä kuin naisiakin) ja jokikinen heistä on ollut ihan tavallisia ihmisiä. Heteroiden tavoin homoista löytyy todella mukavia ja todella tyhmiä ihmisiä. En ole koskaan "pelännyt", että samaa sukupuolta edustava yrittäisi iskeä minua ja vaikka yrittäisikin, niin en pitäisi sitä sellaisena, että pitäisi suurempi numero nostaa. Suhtautuisin asiaan samalla tavalla kuin vaikkapa jonkun heteromiehen iskuyritykseen eli neutraalisti tilanteesta riippuen toki. Ylipäätään homoutta tunnutaan pitävän jokseenkin huvittavana asiana ja monesti homoseksuaaleista puhutaankin hieman vitsaillen ja heidän ajatusmaailmaansa kyseenalaistetaan usein. Heistä vedetään aina suuri numero, vaikka läsnäolijat muutoin hyväksyväisivätkin asian.

Homojen oikeuksista on kiistelty jo pitkään, erityisesti pinnalla olevasta avioliitto-oikeudesta. Olen melko aktiivisesti lueskellut aiheeseen liittyviä tekstejä alkaen uutisista mielipiteisiin, myös homoja vastaan olevia tekstejä. Täytyy sanoa, että yksikään homovastainen teksti ei ole saanut minua vakuutetuksi siitä, että homoudessa tai homojen välisessä avioliitossa olisi yhtään mitään pahaa. Nyt eletään kuitenkin 2014 lukua. Homouden vastustajat mielestäni painavat ainakin 99% mielipiteistään uskontoon liittyviin asioihin, mikä mielestäni on vähän kummallista, sillä minusta lainsäädäntöä ja politiikkaa ei tulisi sekoittaa uskontoihin millään muotoa. Itse asiassa uskonnon pitäisi olla erillään näistä asioista jo muutenkin, vaikkakin senkin suhteen Suomessa on tehty varmaan miljoona poikkeusta. Onhan meillä esimerkiksi puolue, joka ajaa kristinuskon asioita...

Tasa-arvoinen avioliittolakialoite meni läpi ja se on mahtavaa, jos mikä. Siltikin Suomesta löytyy muutama kymmentä prosenttia vastarannan kiiskejä, jotka osoittavat mieltään edelleen, mikä nyt ei ole ihmekään. Jos lakialoite olisi hylätty, olisin minäkin osoittanut mieltäni aika kuuluvalla äänellä. Toisaalta ainakin yritän ymmärtää ihmisiä, jotka perustavat mielipiteensä uskonnolleen, mutta mielestäni pelkän uskonnon varaan laskeminen tässä asiassa on aika erikoista. Suomessa on kuitenkin kymmeniä ellei satoja lakeja, jotka rikkovat Raamatun ohjeistuksia elämästä. Esimerkiksi naisen alempiarvoisena pitäminen on Raamatussa täysin ok, kun taas Suomen laissa se on ehdottoman kiellettyä, sillä meillä onneksi vallitsee tasa-arvo. Aikanaan kiisteltiin myös siitä, ettei naisen tulisi saada pitää sukunimeään avioliittoon mentyään saatika äänestysoikeutta (noissakin kiistoissa vedottiin uskontoihin). En halua kuulostaa siltä, että halveeraisin uskontoja, mutten ymmärrä, miksi on okei olla noudattamatta vaikkapa Kymmentä käskyä tai monia muita asioita, joita Raamatussa sanotaan. Jos kerran haluaa perustaa kaikki mielipiteensä johonkin uskontoon liittyvään asiaan, pitäisi sitten noudattaa kaikkea Raamatun (tai jonkun muun kirjan) ohjeita, eikä takertua ainoastaan siihen yhteen tiettyyn lauseeseen. Vaikka nyt itse olenkin uskontovastainen ihminen johtuen sen aiheuttamasta pahasta maailmassa, yritän silti kunnioittaa myös heidän aatteitaan, kunhan hekin kunnioittaisivat edes jollain tavalla toisella tapaa ajattelevien mielipiteitä.

Homoseksuaalien seksielämä koetaan myös hyvin epäluonnollisena ja kauhistuttavana. Ei se sitä todellakaan ole. Samalla tavalla ne heterotkin lykkivät toisiaan persreikään mitä erikoisimmilla välineillä..~

Mielestäni homojen tulisi saada avioliitto-oikeus. Jokaisella on oikeus rakastaa ja virallistaa se, oli rakkauden kohde sitten mies tai nainen. Moni avioliitto-oikeutta vastutava tuntuu olevan asiaa vastaan vain siksi, koska sen pelätään yhdistyvän kirkkoon ja näin "pilaavan" kristinuskon laatimia säädöksiä. En usko, että kovin moni homoseksuaali enää tänä päivänä haluaa vihkiä itseään kirkossa saamastaan kohtelusta, itsekin olen kirkkovihkimisen suhteen vähän niin ja näin, vaikka hetero olenkin ja kirkkoon (ainakin toistaiseksi) vielä kuulun huolimatta siitä, että luen itseni "uskonnottomaksi". Lisäksi kyseinen avioliitto-oikeus käsittelee ainoastaan maistraattivihkimistä, ei kirkkohäitä. Mielestäni kirkko ja uskonto saavat tässä kohtaa päättää, suostuvatko homoavioliittojen vihkimiseen vaiko eivät, mutta mielestäni oikeus vihkimiseen tulisi antaa edes maistraattiin. Mielestäni ketään ei pitäisi liikuttaa se, kuka menee kenenkin kanssa naimisiin. Ei se ole keltään muulta pois.

Entäpä sitten adoptio-oikeus? Tämänkin asian suhteen näytän vain vihreää valoa. Mielestäni homot voivat olla ihan yhtä hyviä vanhempia kuin heterotkin. Toki homoissa on varmasti myös niitä "huonojakin" vanhempia, onhan niitä heteroissakin. On päivän selvää, että varmasti moni homoperheeseen lapsi saa koulussa kiusaamista osakseen, mutta toisaalta, kiusataanhan niitä heterolapsiakin aivan yhtä paljon milloin vanhempien alkoholismista, kehitysvammaisuudesta, ulkonäöstä tai vaikkapa pukeutumistyylistä. Tässäkin asiassa tulisi ajatella realistisesti.

Olen miettinyt usein, että mikä homoissa sitten niin hätkähdyttää ja kummastuttaa ihmisiä, jotka eivät asiaa vain ymmärrä tai edes halua ymmärtää. Onko kyse erilaisuuden pelosta? Itse olen ollut koulusta saakka se luokan "outolintu" ja katseiden kerääjä pelkän ulkonäköni perusteella ja näin ollen olen tottunut ihmisten hämmästeleviin kommentteihin. Ehkä sen takia itse en näe mitään outoa homoseksuaalisuudessa tai vaikkapa transeksuaaleissa. Ihmisiähän me kaikki olemme.

Homojen oikeuksia puolustavia tekstejä on kirjoitettu niin hyviä tekstejä, etten ala niitä tämän enenmpää toistamaan. Pyrin tässä tekstissä kuulostamaan mahdollisimman puolueettomalta,  enkä halua tuomita vastustajia, vaikkakin kantani asiaan tuli varmaan selväksi jokaiselle tekstin lukevalle. Toivotaan, että seuraava eduskunta hyväksyisi lain ja rakkaus voittaisi jälleen. Mutta jotta seuraava eduskunta päättäisi oikein, ei siihen auta mikään muu kuin äänestäminen. Muutoin on turha ruikuttaa jälkeenpäin.

Hetero on puhunut.

4 kommenttia:

 1. Hei, ihan yksi pieni korjaus. :) Transseksuaali on väärä ja hieman loukkaavakin termi transsukupuolisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tiennytkään. Kiitos tiedosta :)

   Poista
 2. Itsehän olen bi, ja koen sen kummalliseksi, etten voisi avioitua naisten kanssa, vaikka miesten kanssa voisin. Onneksi tähän saadaan viimein muutosta. Ei sillä, että olisin eroamassa miehekkeestä ja vaihtamassa tätä naiseen... :D
  Toinen huvittava juttu on, että miehen kanssa asuessani meidät luetaan (esim. kelan silmissä) automaattisesti avopuolisoksi (ellemme pysty jotenkin todistamaan, ettemme seurustele), mutta naisen kanssa ei. Ihan typerää. Saisin siis paljon enemmän tukia, jos seurustelisin nyt naisen kanssa!
  Kaiken lisäksi olen ateisti ja se on erittäin loukkaavaa, että joku tulee uskontoonsa vedoten kieltämään asioita tai arvostelemaan minua. Korvaani se kuulostaa samalta kuin joku uhoaisi Sauronilla tai pääsiäispupulla. En ole menossa kirkossa naimisiin, joten sitä on turha uskonnollisten pelätä. Kunnioitan kuitenkin suuresti uskonnollisia ihmisiä, jotka eivät tuputa omia uskomuksiaan. Olen siis myös täysin samaa mieltä siitä, että uskonto ja politiikka pitäisi erottaa selkeästi toisistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo yhdessä asuminen on kyllä aika ongelmallista ja jo nykyisen lain säädännön kanssa ihan perseestä suoraan sanottuna. Voihan sitä olla mies ja nainen asua yhdessä kavereinakin~

   Toivotaan, että asia etenee, eikä tyssää kuin seinään seuraavassa äänestyksessä.

   Poista