torstai 28. elokuuta 2014

Wannabe absolutisti avautuu

Blogissa on tullut muutaman kerran viitattua epäsuorasti omaan asenteeseeni alkoholin suhteen. Koska itse suhtaudun alkoholiin ja sen käyttämiseen enemmänkin negatiivisesti kuin positiivisesti, voin hieman kertoa omia mietteitäni asian suhteen - myöskin siksi, että olen kyllästynyt kuuntelemaan kavereideni taivasteluja siitä, miksen alkoholin käytöstä välitä. Sanon jo heti näin alkuun, etten ole alkoholin käyttämisen suhteen mikään tiukkapipo ainakaan omasta mielestäni, vaikka aika negatiivisesti siihen suhtaudunkin. Jokainen saa tehdä elämällään mitä tahtoo ja hauskaa saa pitää..

Täytyy myöntää, että vaikka yleinen suhtautumiseni "ryyppäämiseen" ja "juomiseen" on hyvin negatiivinen, en itse kuitenkaan ole absolutisti. Siitä huolimatta alkoholia tulee käytettyä äärimmäisen harvoin, korkeintaan pari kertaa vuodessa saatan lähteä "radalle". Terassilla tulee kesällä käytyä yksillä (ja nimenomaan yksillä, ei yhdellätoista) pari kertaa. Moni varmaan luokittelisi minut jo tässä kohtaa tylsäksi tyypiksi, mutta ainakin omasta mielestäni osaan pitää hauskaa ilman viinaakin. Suhtautumiseni alkoholiin on varsin ristiriitainen siinä mielessä, että en koskaan ole käsittänyt ihmisiä, jotka käyvät joka viikonloppu tuhlaamassa rahojaan baareihin ja älyttömiin baarien sisäänpääsymaksuihin saatika tuhlaavat aikaansa seuraavan päivän krapulointiin, kun samaan aikaan itse pidän muutamista alkoholijuomista, enkä pistä pahakseni pienestä bilettämisestäkään ja onhan pienessä hiprakassakin olo välillä ihan hauskaakin. Varsinaisia "kännejä" tulee harrastettua ehkä kerran vuodessa, jos sitäkään. Omia suosikkejani ovat mm. liköörit, Jägermeister, perinteinen karpalolonkero ja muutamat harvat makeat siiderit.

Aloin tätä postausta varten ihan miettimään, miksi oikeastaan edes suhtaudun alkoholiin kielteisesti suurimmaksi osaksi. Löysin syitä melko nopeasti. Esimerkiksi isäni on ollut hyvin ankara minulle juomisen suhteen ollessani alaikäinen. En esimerkiksi saanut nuorempana juhlissa koskaan juoda tippaakaan alkoholia (tein sitä kyllä salaa pari kertaa, mutta kun tajusin, ettei hommassa ole mitään hienoa, niin loppui ihan itsestään) ja minut on vähän kuin "kasvatettu" siihen, että alkoholi on pahasta, mistä olen enemmän kuin kiitollinen. En saanut koskaan maistaa alkoholia, vaikka minulle olisi sitä tarjottukin. Olin hyvin tottelevainen lapsi ja teini :D En koskaan kokenut, että kielteinen kasvatus alkoholin suhteen olisi koskaan rajoittanut elämääni nuorena. Muutenkin kun muistelen tarkemmin lapsuuttani, olen pari kertaa joutunut todistamaan kännäilyä milloin missäkin merkeissä (en siis vanhempieni osalta vaan esim. ihan kaupungilla, juhlissa yms.) ja pelkäsin esimerkiksi ihan hirveästi erästä alkoholismia sairastavaa kaukaista sukulaistani sen takia, että hän oli niin kova-ääninen ja pelottava kännissä ollessaan, vaikkei mitään pahaa muutoin tehnytkään. Itse en pidä ollenkaan siitä, että alkoholia käytetään lasten nähden saatika annetaan maistaa sitä, koska muistan vielä nyt aikuisenakin, miltä minusta tuntui katsella sellaista. Vaikka kyse olisi ollutkin vain rennosta illan vietosta, pelotti minua lapsena ihmisten kova-äänisyys ja luonteen täydellinen muuttuminen aivan joksikin muuksi alkoholin vaikutuksen alaisena. Lisäksi se, miten paljon pahaa alkoholi saa aikaan, on syy asenteeseeni. Ja joo, vaikka lapsuudesta onkin jo useampi vuosi, niin kyllä ne tuolla takaraivossa siltikin ovat.


Jokainen tietysti saa tehdä omilla rahoillaan ja vapaa-ajallaan mitä haluaa, minulla ei ole varaa tuomita ketään. Itse en vain koskaan ole ymmärtänyt sitä tarvetta ostaa alkoholia kaapit täyteen jatkuvalla syötöllä. Itse käytän rahani mieluummin kaikkeen muuhun, mikä tietysti jonkun muun mielestä voi olla ihan turhaa. Lisäksi koen isojen kaupunkien baarien sisäänpääsy- ja narikkamaksut aivan liian kalliiksi siihen nähden, mitä itse loppujen lopuksi edes juon. Kolmannekseen en jaksa hirveitä jonoja baaritiskillä saatika niitä älyttömiä juomien hintoja! Mieluummin käytän vapaailtani leffaa katsoen, kavereiden kanssa hengailemalla tai vaikka käymällä keikoilla - ihan vain olemalla. En tarvitse alkoholia hauskan pitämiseen. Jos joku haluaa juoda, niin sitten juo. En pistä pahakseni, kunhan ei ala minulle huomauttelemaan. En itsekään huomauttele alkoholia juoville kavereilleni, että "Lopetas nyt se juominen, oot juonu ihan tarpeeks!" ja pilaa heidän tapaansa juhlia. Itse juon silloin, kun haluan.

Bileissä saan jatkuvasti kuulla määkimistä siitä, miksen juo mitään tai jos juon niin liian vähän. Onneksi toki on niitäkin kavereita, joita juomattomuuteni ei haittaa, eikä siitä nosteta numeroa. Itselleni, kun yleensä korkeintaan kaksi juomaa riittää. Toisinaan tosin saattaa mennä enemmänkin, mutta äärimmäisen harvoin. Saan jatkuvasti kuulla kysymyksiä siitä, onko minulla nyt varmasti kivaa, kun en juo mitään tai sitten minua pyydetään lopettamaan tylsänä oleminen ja kauhomaan kaksin käsin juomia. Teiniaikojen kokeiluista ja täysi-ikäistyttyäni minulla on ollut niin huonoja kokemuksia "railakkaista" baari-illoista ja bileistä, ettei sellaiset nykyään edes pahemmin huvita - ellei tosiaan porukka ole pieni ja tarpeeksi tuttua. En tykkää yhtään siitä, miten ihmiset muuttuvat tyystin erilaisiksi kännissä. Sanotaan asioita, joita ei uskalleta sanoa selvin päin, kerjätään huomiota, riidellään jne. Täytyy kuitenkin sanoa, että muutamat "viinaibileet" ovat olleet tosi mahtavia ja itseltänikin löytyy menneisyydestä muutamia hauskoja kännijuttuja, mitä on tullut tehtyä ja joita on hauskaa muistella, mutta se ei siltikään muuta asennettani sen suhteen, etteikö hauskaa voisi pitää selvinpäinkin. Enemmän minulla on hyviä muistoja selvin päin kuin kännissä olemisesta.

Alkoholin käyttö on mielestäni jokaisen henkilökohtainen asia, eikä se mielestäni kuulu kenellekään, miksei halua juoda tai miksi haluaa juoda. Jos ei halua juoda alkoholia, ei tarkoita automaattisesti sitä, ettei viihtyisi tai että olisi "tylsä nössö". Minut on itse asiassa pari kertaa jätetty kutsumatta joillekin synttäreille sen takia, etten "ryyppää", mutta toisaalta ei ole pahemmin haitannut, kun tiedän, etten jaksa kuunnella sitä painostamista ja kyselytulvaa. En ymmärrä, miksi absolutistista tai "vähemmän alkoholia käyttävistä" tehdään aina niin suuri numero, kun ei alkoholia juovistakaan tehdä. Ylipäätään se, että kaikissa mahdollisissa tapahtumissa pitää aina "juoda" on perin kummallista. Keikoillakin näkee usein ympäri päissään olevia ihmisiä, jotka eivät seuraavana päivänä muista keikasta mitään. Itse ainakin maksan siitä, että näen keikan, en siitä, että pääsen ryyppäämään tiskille ja häiritsemään muita lipun ostaneita.

Kasvatukseni lisäksi asenteeseeni alkoholin suhteen vaikuttaa hyvin vahvasti negatiiviset kokemukseni, joita tuossa ylempänä jo mainitsinkin. Niiden lisäksi vihaan sitä, että kännin piikkiin tunnutaan nykyään laittavan kaikki pahat teot aina pettämisestä tappamiseen. Koska aina syytetään alkoholia, pitäisi muka painaa kaikki kännissä tapahtuneet asiat villasella.. Kuulostaa niin typerältä. Kun alkoholia käyttää, sitä tulisi käyttää vastuullisesti.

Tällainen pieni avautuminen taas vaihteeksi. Toivottavasti en kuulostanut liian tiukkapipoiselta, ainakin yritin tuoda esille, että alkoholin vaikutuksenalaisenakin voi olla kivaa. Pointti on kuitenkin se, ettei ketään saisi painostaa juomaan jos ei halua. Taidan olla jonkin sortin vastarannan kiiski tässäkin asiassa :D

Miten te lukijat suhtaudutte alkoholiin, sitä käyttäviin ja käyttämättömiin?

18 kommenttia:

 1. Aamen! Toinen kohtuukäyttäjä ilmoittautuu!

  Silloin kun tulin täysi-ikäiseksi niin baareissa ja pippaloissa tuli ravattua vuoden verran lähes joka toinen viikonloppu. Seuraavasta päivästäkin meni suuri osa vessassa norjaa puhuessa. Noin vuoden kuluttua se loppui - ei vaan enää huvittanut ^^

  Nykyään juon tosi kohtuudella ja harvoin - kuivien siidereiden ystävänä voin panostaa määrän sijaan laatuun. Humalahakuista juomista ei tule enää oikeastaan harrastettua ollenkaan. Jos tiedän että illasta tulee pidempi niin juon jatkuvasti myös vettä ja varaan ihan loppuillaksi/yöksi jotain hyvää teetä.

  Toisinaan olen saanut kuulla myös tuota "Joisit sinäkin nyt kunnolla, että sulla olisi kivempaa" -argumentointia. Tilanteesta ironisen tekee se, että olen saattanut olla siihen asti ihan hyvissä fiiliksissä. Sitten kun joku tuputtaa ja inttää niin se harmistuminen ja ärsyyntyminen oikeastaan vasta tulee. Ystävällinen tuputtaja ei siis auta vaan pahentaa tilannetta. Olisi mukavaa, että juomattomuudesta ei tehtäisi niin isoa numeroa. ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on ihan totta, että jos itsellä on kiva fiilis ollut koko ajan ja sitä aletaan kyseenalaistamaan juomattomuuden takia, niin menee kyllä fiilis samantein. Itse varsinkin kun aikalailla introvertti olen, niin olen sitten loppu illan stressaamassa sitä, että mitähän muut ajattelee ja kun joutuu sitten sen hyvän fiiliksensä todistelemaan ihan typerillä jutuilla.

   Poista
 2. Ihanaa että tästä asiasta puhutaan. Nykyään se on vain fakta että kun menet bileisiin, tupareihin, mökkeilemään tai opiskelijoiden saunailtoihin, pääoletus on se, että siellä ryypätään. Sitä ei tarvitse erikseen tapahtumakuvauksessa kertoa että ''tapahtuma on alkoholillinen'' Ne juomat vaan ilmestyy sinne väkisin porukan mukana mitään kyseenalaistamatta. Se harmittaa ihan kamalasti että tämä on mennyt tähän, että se ettei juo on normaalista poikkeavaa ja ihmeteltävää.


  Itse olen ollut koko elämäni absolutisti. En ole koskaan koskenut alkoholiin enkä näin aijo koskaan tehdäkkään koska yksinkertaisesti se ei kiinnosta. Kaveriporukka viihtyy paljon baarissa ja heidän kanssa tulee vietettyä aikaa siellä. Mont kaverit ymmärtää ja hyväksyy mutta alussa tottakai tuli paljon kysymyksiä että miksi mitä kuinka hä? Baarissa jos tulee uusia tuttavuuksia ja joku tarjoaa juomaa josta kieltäydyn, kysytään usein ''ai ooksää kuskina?'' tai ''ai ooksä joku absolutisti?'' No en autokorttia omista ja kyllä olen absolutisti. jotkut uudet tutut alkavat usein puolustella itseään ''en määkään siis paljoo juo, tää nyt oli tämmöne päivä..'' jotkut tuomitsevat tai kyseenalaistavat että olenko tylsä tai uskovainen tai näen heti että tämä ihminen on valmiina työntämään ne viinat kurkkuuni väkisin, eikä suostu hyväksymään tätä asiaa. Tulin pitämään hauskaa kavereideni kanssa ja hyväksyn sen että kaikki saavat tehdä mitä haluavat, en tuomitse.

  Mutta juuri se että vaikka ei juo, ei tarkoita sitä että on tylsä tai nössö. Osaan pitää hauskaa ilman sitä alkoholia mutta viimeaikoina on vain alkanut harmittaa se että nykyään sama minne menet ja mitä teet, sitä tapahtuu ja se on täysin normaalia. Sinä olet se epänormaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olet pysynyt kaidalla tiellä. Se on aina paljon parempi kuin kännissä örveltäminen :) Tutuilta kuulostavat nuo kokemuksesi..

   Poista
 3. Oma alkoholin käyttöni on aika samaa luokkaa. Enimmäkseen ehkä siksi, ettei kaveripiirissäni tai lähisuvussani ole yhtään rankasti ryyppääviä koskaan ollut ja olen saanut esiteini-ikäisestä eteenpäin maistaa sukujuhlissa kaikkea. En koe maistattamista pahana asiana, varsinkaan nuorella iällä, sillä silloin alkoholi maistuu herkästi pahalle. Tästä voi jäädä paha mielikuva alkoholin makua kohtaan ja sitä ei sitten halua enää kokeilla vanhempanakaan. Esim. en ole sitten maistamisen jälkeen koskenutkaan valkkariin enää. Koen myös monet alkoholijuomat niin pahanhajuisina, etten vain pysty juomaan niitä.
  Minulle on ihan sama mihin muut tuhlaavat rahansa. En kyllä pystyisi seurustelemaan/asumaan sellaisen henkilön kanssa, joka joisi joka tai jokatoinen viikonloppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin seurustelen onneksi tällä hetkellä sellaisen ihmisen kanssa, joka juo vähän. En pistä pahakseni kavereiden kanssa illanvietosta kerran kuussa (mieluiten harvemmin), mutta sellainen joka viikonloppu sekoilu on ihan outoa. Miten ihmeessä rahatkin sellaiseen riittää.. :S

   Poista
  2. Mulla on sama, että sain lapsena/teininä maistaa alkoholijuomia ja en tykänny niistä, kaikki maistu ihan yrjölle (tai sokeroidulle yrjölle, riippuen ihan juomasta) ja ärsyttää, kun aina kaikissa sukujuhlissa sun muissa aina tykytetään shampanjaa. Ja minkä takia alkoholia edes pitäisi juoda? Tietääkseni mikään laki ei velvoita täysi-ikäisiä ihmisiä juomaan kaljaa, niin miksi sitten oletetaan, että kaikki yli 18-vuotiaat (ja miksei nuoremmatkin) on aina ihan innoissaan juoksemassa alkoholin perässä. Olen nyt onneksi vihdoi ja viimein saanut tehtyä lähimmille sukulaisille selväksi, että en pidä alkoholijuomista, mutta Coca-Colaa voi kyllä tarjota (se sentään maistuu hyvälle!).

   Poista
  3. Joo toi on kyllä jännä, että heti kun täyttää 18-vuotta niin oletetaan käyttävän alkoholia.

   Poista
 4. Tää kommentti tulee tietysti kahteen otteeseen, kun ei sitä äsken lähettänyt. Tää teksti on, kun olisin tämän itse kirjoittanut. Eniten ärsyttää kaverit/ kaverin kaverit jotka kyselee pirskeissä miksi en juo? Pidetään ihan outona asiana juomattomuutta. Ihan, kun olis jostain toiselta plaanetalta jos en juo. Eihän se nyt kuulu tähän suomalaiseen kännäys kulttuuriin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Se on tosi harmi, että joutuu aina todistelemaan sitä, että hauskaa voi olla ilman viinaakin.. Ikävää, että moni on joutunut samaan. Välillä tuntuu, että olisin maailman ainoa alkoholivastainen ihminen :D

   Poista
 5. Monessa suhteessa olen samaa mieltä kuin sinä!

  Ehkä kaikista eniten vituttaa se, että porukalla kuppia ottaessa joku rupeaa aina hokemaan, että pitää lopettaa tylsäily ja juoda lisää. Miksi? Monesti mulla on voinu olla ihan hauskaa parin siiterin voimin ja sitten fiilis on latistunut täysin kun joku aloittaa kyselemisen miksen juo enempää/nopeampaa tai miksi oon niin tylsä. En nykyään kovinkaan välitä ryyppäämisestä. Teininä tuli juotua ihan liian usein ja ihan liikaa. 18 vuotiaana tuli ravattua baareissa joka viikonloppu, enää en jaksa käydä baareissa ollenkaan. Monesti mulle tulee vaivaantunut olo jos joku rupeaa painostamaan, että lähetään ryyppäämään ja vedetään perseet olalle. Ei vois vähempää kiinnostaa. Ikinä riittävä syy kieltäytymiseen ei ole esim. vetoaminen siihen ettei jaksais olla sitten rapuloissaan. Jos sanoo, ettei huvita juoda aletaan tenttaamaan miksei. Jotenkin tuntuu, että pidetään huononpana jos ei kiinnosta hillua kännissä tuon tuosta. Sitten ollaan ihmeissään jos vaikkapa instagrammin kautta tulee ilmi, että oon ottanut saunan päälle sidukan. Ei se tarkota, että kokonaan kieltäytyisin alkoholista jos mua ei vaan kiinnosta ottamalla ottaa. Mun mielestä alkoholi on pienissä määrin jees. Lasillinen punkkua tahi viskiä sillon tällöin on ehkä sitä parhautta! Erityisesti lasillinen hyvää viskiä on mulle suuri nautinto ja koen sen lasillisen juomisen todella rentouttavaksi. Saunan päälle tai ruuan kanssa viikonloppuna maistuu sidukka tai lonkero, harvonpa jaksan enempää ottaa kuin yhden. Vaikka en mikään alkoholin suurkuluttuja olekkaan, tahtoisin silti ostella baarikaappini täyteen erilaisia likööreitä, maustettuja vodkia, rommia tummana ja vaaleana, eri tyyppisiä viskejä jne.. :)

  Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas vältän kaikella mahdollisella, ettei minulle ostettaisi lahjaksi/annettaisi alkoholia kaappeihin, sillä ne menevät oikeasti vain hukkaan. Pikkupullot on ihan kivoja ja niitä voi kuskata bileisiinkin XD

   Poista
 6. Oon ite vähän samoilla linjoilla noitten asioitten suhteen ja ihmetellyt noit samoja asioita. Varsinkin sitä, että mikä ongelma aina siinä on jos joku ei juo. Mäki oon halunnut ihan omista monista syistäni vähentää juomista ja sitten ihmiset ovat ihan ihmeissään. Joku on jopa tarjonnut minulle juotavaa koska minun täytyy juoda, eikä olla niin "hiljanen ja tylsä"

  VastaaPoista
 7. Hyvä teksti, olen monessa asiassa kanssasi samaa mieltä.

  En polta tupakkaa ja se on aina hyvä juttu, mutta jos ei juo niin sitten ei voi olla kaikki muumit muumilaaksossa..
  Olen sinua muutaman vuoden vanhempi, enkä ole ikinä ollut kännissä (sehän ei ole todellakaan normaalia :D). Hurjat alkoholikokemukseni rajoittuvat ehtoollisviiniin ja shampanjan maistamiseen. Käyn keikoilla mutten baareissa ja bileissä. Minulla on kavereita/tuttuja jotka viettävät samanlaista elämää ja viihtyvät paremmin kotona. Voin vain kuvitella miten tylsinä ihmisinä sellaisia pidetään, mutta ajattelen että ovathan hekin sitten aika tylsiä jotka ryyppäävät pitääkseen hauskaa kun eivät keksi miten pitää hauskaa ilman alkoholia.

  Minulla ei ole minkäänlaista kiinnostusta tai halua alkoholia kohtaan kun suhtaudun siihen pääosin negatiivisesti. Inhoan oksentamista, puhumattakaan siitä etten muistaisi mitä olisin tehnyt vahvassa humalassa. Edes pieni alkoholin nauttiminen ei kiinnosta minua. Pelkään sitä että vatsani menisi sekaisin.

  En arvosta ryyppäämistä, mutta kukin tehköön niin kuin haluaa kunhan ei aiheuta sillä harmia muille. Arvostan ihmisiä jotka käyttävät alkoholia hienostuneemmin eivätkä hae humalatilaa. Koska en itse käytä ollenkaan niin toki erityisesti arvostan niitä jotka eivät juo ollenkaan. En pidä humalaisista ja usein vielä meluisista sellaisista, enemmän pelkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä itsekin tulee pelättyä kännissä olevia ihmisiä, vaikkei ne yleensä mitään teekkään. Sitä vain aina ahdistuu, kun ihmiset puhuvat kovalla äänellä ja huutavat.. :D

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus :) itsestäni on kanssa sekin outoa että ensin vedetään viikko tolkulla päätä täyteen ja sitten itketään facebookissä kuinka paha krapula sitä onkaan :( :''D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joo ja rahathan siinä menee. Toisinaan sitä ihmettelee, että miten esim. työttömällä tai opiskelijalla rahat riittää joka viikonloppu örveltämiseen.. Itte oon niin pihi siinä suhteen :D

   Poista