perjantai 18. huhtikuuta 2014

Satanica's Hair School: Hiusten perushoito

Minulle ehdoteltiin lisää tekstejä liittyen kosmetiikkaan ja erityisesti hiuksiin ja niiden hoitoon, joten tässäpä jälleen pitkästä aikaa vähän vinkkejä! Tässä lyhyt kooste hiusten perushoidosta.

Hiusten perushoito kuulostaa varmasti jokaiselle maailman yksinkertaisimmalta puuhalta: pesaistaan hiukset shampoolla ja käytetään ehkä jotakin hoitoainetta. Homma ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, sillä monella jo pelkkä pesutapa on "puutteellista", jos niin voi sanoa. Toki jokainen kokee ja tekee, minkä parhaimmaksi näkee, mutta tässä muutama tulevan ammattilaisen vinkki siihen, miten pesutapahtumaan voi lisätä sen pienen extran ja saada tuotteista enemmän irti.


OIKEIDEN PESU- JA HOITOTUOTTEIDEN VALINTA

Hiustenhoito tuotteita löytyy miljoonia ja joskus voi olla tosi vaikea päättää, mikä sarja sopisi omalle hiukselle ja valitseeko värisuojaavan, rakennepaikkaavan vai ihan kosteuttavan tuotteen? Millaiset tuotteet sopii millaisellekin hiuslaadulle? Ihan aluksi on hyvä tietää, että mikään kosmetiikkaa myyvä sarja tuskin täysi susi on,mikäli se siis toimii, kuten kosmetiikan kuuluukin toimia. Se ei välttämättä vain sovi sinun hiuksellesi eli toisin sanoen, kyseisen sarjan tai tuotteen jättävä tuntu ei välttämättä ole sitä, mitä sinä tuotteelta haluat.

Parhaimman tiedon oman hiuksesi kunnosta saat menemällä yksinkertaisesti kampaajalle. Ammattilainen osaa arvioida hiustasi ja repiä irti sinusta tarvittavat tiedot siihen, mitä tuotetta lähdetään suosittelemaan ja kokeilemaan. Kun ammattilainen koskettelee ja tutkii hiustasi ja hiuspohjaasi, voi sieltä löytyä seikkoja, joita ei itse ole tullut huomanneeksi. Lisäksi ammattilainen voi hyvin nähdä esimerkiksi hiuspohjasta asioita, joita itse ei ole tullut huomanneeksi tai mitä et itse näe onko se terve, rikki, herkistynyt vai hilseilevä?

Jos välttämättä haluat itse arvioida hiustesi ja hiuspohjasi kuntoa, kannattaa aluksi miettiä näitä kysymyksiä: Mitä käsittelyjä hiuksilleni on tehty viimeisen 5 vuoden aikana? Onko sitä värjätty kesto- vai suoraväreillä, vaalennettu tai permanentettu? Koska kaikki käsittelyt kestävät hiuksessa vuosia, ei riitä, että muistelee viimeisen puolen vuoden aikana tehtyjä käsittelyjä. Jos värjäät vaalennetut hiuksesi esimerkiksi ruskeiksi, ei vaalennus ja sen alla olevat käsittelyt poistu kuin tuhka tuuleen - ne ovat hiuksessa ikuisesti, niin kauan, kun se leikataan pois. Tuntuuko hius käteen karhealta? Onko se haaroittunut latvoista vai onko hius silkkisen sileä ja kiiltävä? Entä hiuspohja? Hilseileekö? Punoittaako? Rasvoittuuko herkästi?

Jos hiusta ei ole värjätty tai käsitelty millään tavalla, se kiiltää ja näyttää terveeltä, voi hyvin valita perinteisen kosteuttavan shampoon ja hoitoaineen. Jos taas hius on käsittelemätön, mutta karhea ja hieman luonnonkihara, voi sille valita kiharille hiuksille käytettäviä tuotteita tai vaihtoehtoisesti kiiltoa lisääviä tuotteita, jos haluaa lisätä hiuksiin kiiltoa. Jos taas ongelmana on ylivaalennettu ja käsitelty hius, on "rakennepaikkaavat" (hiustahan ei voi korjata mitenkään, vaan rakennepaikkaava tuote on ikäänkuin extrahoitava tuote) tuotteet todennäköisesti paras ratkaisu. Jos taas hiuspohja rasvoittuu herkästi, kannattaa valita rasvaa poistava tuote ja jättää hoitoaine kokonaan pois. Hilseilyyn taas paras ratkaisu on hilsettä estävä shampoo, siinäkin tosin saa miettiä pari kertaa, onko hilse rasvaista vai kuivuudesta johtuvaa.


PESU

Kun ammattilainen on suositellut sinulle/olet itse ostanut haluamasi tuotteet, onkin aika kokeilla niitä. Ammattilaiselta saat kunnon ohjeet tuotteiden käyttöön. Ikävä kyllä kaikki ammattilaisetkaan eivät muista niitä kertoa, kun ne ovat heille (meille) vähän kuin "itsestään selvyys". Jos siis jonkin tuotteen käyttö epäilyttää, kannattaa sitä rohkeasti kysyä. Pelkkä pullon kyljessä oleva käyttöohje ei aina ole se kaikista parhain, se on vain ns. "suuntaa antava". Valitettava totuus on se, että kaikki tuotteet eivät vain käy kaikille, joten oman suosikkituotteen löytäminen voi kestää kauan, mutta pääosin kaikenlaiset tuotteet sopivat kelle vain.

Miten usein hiukset - tai pikemminkin hiuspohja pestään? Se on jokaisen oma valinta, tee siis niin, miltä itsestäsi parhaiten tuntuu. Joillekin sopii pesu kerran viikossa, toisille muutama kerta viikkoon, toisille joka toinen päivä, toisille joka päivä ja jotkut saattavat pestä kaksikin kertaa hiuksensa päivässä.

Hiusten pesu on ehkä se kaikista yksinkertaisin osio. Kastele hiuksesi kauttaaltaan kunnolla ja levitä shampoota noin ruokalusikallinen hiuksiin (Huom! Jotkut sarjat suosittelevat vain pientä määrää, muista varmistaa käyttöohje) ja hiero se hiuspohjaan. Shampoota ei tarvitse levittää pituuksiin ja latvoihin, sillä ne peseytyvät tarpeeksi, kun shampoo valuu hiuspohjasta pois. Vaahdotuksen voi tehdä kaksikin kertaa ja se onkin suositeltavaa, jos käyttää paljon muotoilutuotteita.

Huomioi, että kuivashampoo ei poista pesun tarvetta. Se kerää kyllä itseensä ylimääräisen rasvan ja saa näin hiukset näyttämään "puhtailta". Kuivashampoo on erinomainen käytettäväksi tupeeraamisen alle ja tuomaan hiuksiin virkeyttä, mutta se ei missään nimessä pese hiuksia nimestään huolimatta.

HOITO

Kun hiukset on shampoopesty, kuivaa ne pyyhkeeseen huolellisesti ennen hoitoaineen levittämistä. Jos et halua kastella pyyhettäsi kesken peseytymisen, ota hiuksillesi oma pyyhe. Hius kannattaa kuivata ennen hoitoaineen/naamion levittämistä, vesi nimittäin toimii ns. kalvonmuodostajana, joka näin ollen voi estää hoitoaineiden "imeytymistä" hiukseen ja näin ollen parhaimmat tulokset saa, kun hius on "puolikuiva".

Levitä hoitoaine ensin latvaan ja pituuksiin, sinne, missä vauriot ovat suurimmat. Anna hoitoaineen vaikuttaa pari minuuttia ja pese se pois huolellisesti. Jos hiusvärien haalistuminen huolestuttaa ja etenkin punaväreissä värin intensiivisyys ei kovinkaan kauaa tunnu kestävän (hiusvärihän haalistuu aina samalla tavalla väristä riippumatta, mutta haalistuminen näkyy kirkkaissa väreissä parhaiten), voi hiuksiinsa turauttaa pigmenttiä sisältäviä värillisiä hoitoaineita. Värillisiä hoitoaineita on useille eri sävyille aina mustasta platinan valkoiseen ja niitä voi miksailla mielensä mukaan.

Pesun ja pikahoidon jälkeen hiuksiin voi suihkuttaa hiuksiin jätettävää hoitosuihketta. Ne auttavat selvittämisessä ja tuovat extrahoitoa hiuksiin. Vaihtoehtoisesti hiuksiin voi levittää myös öljyä tai silkkitippoja, minkä parhaimmaksi ja miellyttävämmiksi kokee. Hiusnaamionkaan käyttö ei ole pahasta.

Huomioi, että jos hiuspohjasi rasvoittuu helposti, ei hoitoaineen käyttö välttämättä ole tarpeen - se voi vain rasvoittaa entistä enemmän. Huomioi myös, että hoitoainetta ei tällöin kannata levittää hiuspohjaan. Jos taas koet, että hiuksesi pehmeät, kiiltävät ja terveen näköiset ilman hoitoainettakin, ei sen käyttö ole välttämätöntä.

...Ja hyvää pääsiäistä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti