lauantai 29. maaliskuuta 2014

Totuuksia kosmetiikasta

Kosmetiikkaan, ihon- ja hiustenlaittoon liittyen minua pyydettiin tekemään postausta. Vanhoja aiheeseen liittyviä meikki- ja hiustenlaittovinkkejä löytää blogin oikeassa ylälaidassa olevasta hakukentistä aika hyvin, kunhan jaksaa kaivella. Lisäksi Youtube kanavallani (XMedusaX6) on muutama hiustenlaitto- ja meikkitutoriaali.

Nyt kuitenkin päätin ottaa esille asian, mikä puhututtaa erityisesti hiusalalla jatkuvasti - kosmetiikan todelliset vaikutukset ihoon ja hiuksiin. Milloin tuote on hölynpölyä, milloin taas sitä voi kutsua mestariteokseksi ja loistavaksi aidosti koko sydämestään? Tämä kuulostaa varmasti hyvin oudolta kuluttajien korvaan, mutta hiusalaa lähdettyäni opiskelemaan olen törmännyt siihen, että loppu peleissä hyvin harva ammattilainen tuntee käyttämiensä tuotteiden todelliset vaikutukset. Vaikka tuntisi tuotteen käytön, ei välttämättä aina lueta purkkien takaosassa olevia ainesosalistoja, joista selviää aikalailla yhtä sun toista. Koska ainesosaluetteloa ei hyödynnetä, ei ole ihmekään, että jopa erilaisia tuotteita tekevät firmat kusettavat jopa meitä ammattilaisia mainospuheillaan.

Opiskellessani aikoinaan kosmetologiksi, minut aivopestiin uskomaan monenmoisiin tuotteisiin ja niiden "uskomattomiin" vaikutuksiin. Luulin aidosti, että kasvovoiteella saa kohotettua ryppyjä ja että tyvisuihke kohottaa hiukset välittömästi ilman sen kummempaa työtä. Väärässä olin. Onneksi hiusalalle lähdettyäni käsitykseni ja suhtautumiseni kosmetiikkaan muuttui täysin.

Lainatakseni kosmetiikan kemian parissa työskentelevän Raija Karan viisaita sanoja, kosmetiikka toimii niin kuin sen kuuluu toimia. Se ei ole huijausta, vaan se toimii siten, niin kuin se on suunniteltu. On olemassa oikeasti hyvää kosmetiikka. Kosmetiikkaa ei voida verrata lääkeaineeseen, joka imeytyy ihon sisään - kosmetiikka ei imeydy ihon ensimmäistä pintakerrosta syvemmälle lukuunottamatta hiusvärejä. Se ei saa imeytyä verinahkaan, lääkeaine sen sijaan saa. Kosmetiikka ei vaikuta eläviin soluihin. Jos kosmetiikan ja lääkeaineiden imeytyminen ihoon kiinnostaa, kannattaa lukea hyvin kattava postaus täältä.


Sanoin, että kosmetiikka kuuluu niin kuin se on suunniteltu toimivaksi. Kuten sanoin, kosmetiikka ei imeydy ihon läpi, vaan se jää ikään kuin kellumaan ihon pintaan, mutta koska suurin osa kosmetiikasta on 90% vettä, se yksinkertaisesti vain haihtuu pois lopulta. Se, mitä kosmeettisella tuotteella voi saada aikaan on loppu peleissä hyvin yksinkertaista. Sillä voi mm. värjätä, kosteuttaa, pehmittää, vähentää sähköisyyttä (hiuksista), virkistää ja saada pitoa. Eikö ollutkin lyhyt lista? Missä olivat kaikki ne hienot korusanat, kuten suojata lämmöltä, suojata värin haalistumista, kohottaa kasvoja, vähentää selluliittiä? Sellaista ei ole olemassakaan. Ei ole olemassa ainesosaa, joka esimerkiksi lämpösuojaa hiuksen ennen suoristamista/kihartamista, ei ole olemassa ainesosaa, joka kohottaa kasvoja. Kaikki nämä kauniit korusanat ovat mainontaa, joku voisi sanoa sitä jopa huijaukseksi. Mutta tiesitkö, että myyntiväite, jonka valmistaja olettaa kuluttajan/ostajan tietävän väitteen olevan dramatisointia, on laissa sallittua?

Onko meitä siis huijattu? Mikä tuote lämpösuoja sitten todellisuudessa on, jos lämmöltä suojaavaa ainesosaa ei ole olemassakaan? Vastaus: Se on joko kevyt muotoilutuote (joka lisää hiukseen kiiltoa suoristus/kihartamiskäsittelyn aikana) tai hoitoaine. Entäpä ryppyvoiteet? Osaan ryppyvoiteista on sekoitettu väriainetta, joka taittaa valoa niin, että rypyt "katoavat"? Entä sitten punoittavalle iholle tarkoitetut tuotteet? Niihin on lisätty vihreää väriainetta, joka taittaa punaisuuden pois. Totuus selviää ja mainoslauseet alkavat tuntua valheelta, mutta mainitsemieni ihovoiteiden kohdalla kosmetiikan todellinen tehtävä käy toteen.

On olemassa myös ainesosia, jotka moni kuluttaja kokee hyvin vaaralliseksi. Yksi näistä on ammoniakki, jota käytetään hiusväreissä. Ammoniakki on alkaliaine, joka "avaa" hiuksen ja näin ollen hiusväri pääsee tunkeutumaan hiuksen sisään. Ammoniakin tunnistaa voimakkaasta, pistävästä hajusta. Senpä takia sitä usein kuluttajat pitävätkin vaarallisena ja allergiaa aiheuttavana. Todellisuudessa ammoniakki ei aiheuta allergiaa, mutta sen sijaan sen sijasta käytettävä HAJUTON aine etanoliamiini aiheuttaa. Ostatko siis mieluummin hiusvärin ammoniakilla, joka haisee pahalle, muttei allergisoi, vai hajuttoman etanoliamiinia sisältävän tuotteen, joka saattaa herkistää allergialle?


Tästä aiheesta keksisi varmasti sivutolkulla kerrottavaa, mutta päätän tämän postauksen tältä erää tähän. Mikäli teitä lukijoita aihe alkaa kiinnostamaan enemmän ja haluatte kysyä jotakin, voin tehdä aiheesta part 2 tai jonkinlaisen Q&A postauksen, jossa vastaan teidän kysymiin kysymyksiinne kosmetiikan ihmeelliseen maailmaan liittyen.

Muistakaa kuitenkin, että kosmetiikka on nerokas keksintö. On olemassa hyvää kosmetiikkaa. Ensin vain täytyy olla realistinen sen suhteen, millaisiin mainoslauseisin uskoo ja mikä on todellisuus mainonnan takana.

2 kommenttia:

  1. Todella valaiseva postaus! :) Jos kirjoittelet aiheesta lisää, niin minua ainakin kiinnostaisi tietää, että mitä sitten kannattaa ostaa ja mihin kiinnittää huomiota ainesosalistoissa, kun tavalliselle tallaajalle ne eivät tosiaan paljoakaan kerro.

    VastaaPoista
  2. Sulla on ihana tyyli :) Minkä ikäisenä sä aloit käyttämään korsetteja ? Mä oon 14v ja ostin ensimmäisen korsetin :)

    VastaaPoista