lauantai 8. maaliskuuta 2014

Ajat muuttuvat, niin myös gootit

Sana gootti tuntuu löytyvän hyvin monestakin blogitekstistäni, eikä mikään ihme, sillä aihe on minulle melkoinen sydämen asia. Mitä enemmän tässä skenessä on vuosia viettänyt, on myös kiinnostus tätä alakulttuuria kohtaan noussut entistä suuremmaksi. Uuden tiedon saaminen, etsiminen ja löytäminen on aina yhtä mukavaa ja aihealueeseen liittyvä pohdintakin on aina mieleistä puuhaa. Näinpä jälleen olen pohtinut goottiuteen liittyviä asioita ja tämä postaus käsittelee nimen omaan sitä, millä tavoin gootit ja goottius ovat muuttuneet vuosien varrella. Ovatko gootit pysyneet samanlaisina vuodesta vuoteen, vai onko jokin muuttunut?

Sanon vielä varmuuden estämisen välttämiseksi, että tarkoitukseni ei ole yleistää tällä tekstillä, vaan enemmänkin kertoa omia näkemyksiäni ja kokemuksia aiheeseen liittyen. Näkemyksiä on erilaisia, joten kertokaa muutkin ihmeessä mietteitänne asiaan.

Sitten aloitetaan...

PUKEUTUMINEN


TerrorCat

Olen kuulunut skeneen kauan, mutta kuitenkin sen verran vähän aikaa, etten tiedä, mikä tyylisuuntaus oli goottiskenessä muotia ennen minun päätymistäni apajille, joku tietävämpi voisi minua asiasta valaista.

Moni aiempia gootti aiheisia tekstejäni lukeneet varmaan muistavat, oli "minun nuoruudessani" cybertyyli hyvin suosittu. "Ydinjätegootti" oli nimenomaan tuolloin se kaikista kliseisin tyylisuuntaus goottimuodissa ja oikeastaan hyvin harva oli perinteisempään, viktoriaaniseen ja romanttiseen suuntaan menevää. Agonoize, Aesthetic Perfection ja Alien Vampires olivat tuolloin niitä isoja nimiä goottien keskuudessa, samoten kuin metallimusiikki oli yhtenä suurena suosikkina sen ajan goottien keskuudessa. Oikeastaan kaikki ihailemani gootit olivat tuolloin nimenomaan cyberhenkisiä ja jos ei aivan cybergootiksi itseään lukenut, oli tyylissä vähintäänkin jotain kyseiseen tyylisuuntaan viittaavaa ja yleensä se "jokin" oli gogglet tai värikkäät rastalisäkkeet. Skenestä tietämättömille sanasta gootti tuli mieleen automaattisesti mustat pitkät hiukset, korsetti ja hämähäkinseittikuvioitu mekko, kun taas itse gooteille tuli mieleen se perinteinen värikäs cybergootti kaikkine goggleineen ja pvc vaatteineen. Ei siinä, cybertyyli on edelleen se suosikki suuntaukseni, vaikkakin itse satun olemaan jokin sekasikiö sen, metallistin ja fetissigootin välillä. Nyt siis tietysti puhun vain siitä, mitä itse olen nähnyt, olen kyllä tietoinen, että tuolloin oli "perinteisille gooteille" omat piirinsä, itse vain satuin törmäämään niihin vasta viime vuosina.

Cybertyyli jäi monelta pois muutama vuosi takaperin, kun porukka alkoi "kasvamaan tyylistä ulos". Moni insideporukoihin kuuluneet muuttuivat tavallisiksi farkkuun ja t-paitaan pukeutuviksi leideiksi (missä ei toki siinäkään vikaa, jokainen valitkoon mieluisansa tien) ja goottijutut tuntuivat jääneen. Nykyään suosittua tuntuu olevan rockhenkisyys ja rentous, mikä näkyy mm. siinä, että "massakaupat" myyvät niittiä, kalloa ja okkulttihenkistä vaatetta. Enää ei tunnuta olevan yhtä kiinnostuneita cyberlox lisäkkeistä kuin joskus pari vuotta sitten, vaan nyt panostetaan enemmänkin oman tukan laittamiseen. Mikä tyylisuuntaus on sitten nykypäivänä suosittua? Luulisin, että perinteinen rockhenkisyys. Tuntui, että ennen koreiltiin enemmän "kunnon" vermeissä, kun nykyään mukavuus vie pukeutumisessa voiton.

ASENTEETMinun ollessani teini sain toisinaan vanhempien ja suosituimpien goottien naureskeluja niskaani. Tuolloin osa "aloittelevista" gooteista leimattiin usein wannabeiksi ja porukkaan oli hankala päästä mukaan - itsehän en niihin koskaan kuulunut, enkä kuulu liiemmin nytkään. Asenne nuoria kohtaan oli tuolloin lähes häikäilettömän törkeää. Jos et omistanut sitä ja tätä Lip Servicen vaatetta, oli se maailmanloppu. Perinteiset remmihousut olivat tabu samoten kuin kissankorvahupparit, joista ainakin itse sain "troo" ihmisten haukkuja jostain syystä. Kaikki tietenkään eivät olleet niin ilkeitä, osalta sain aikanaan kehuja ja rohkaisujakin. Nykyään asennoituminen nuoria kohtaan on mielestäni muuttunut aivan toisenlaiseksi. Ollaan kilttejä ja rohkaisevia, neuvotaan, jos joku sitä pyytää ja jaetaan vinkkejä. Ennen tuntui olevan kauhean vaikea kertoa jollekin, mistä vaikkapa oli jonkun vaateriekaleen ostanut, kun pelättiin, että naapurin Elsa ostaa samanlaisen ja matkii. Nykyään ei jakseta enää välittää muiden mielipiteistä. Jos joku kysyy, mistä jokin X vaate on ostettu, siihen vastataan ilomielin, osa jopa tarjoutuu auttamaan ulkomailta tilattaessa. Enää ei tarvitse pelätä muiden suhtautumista jonkin asian tietämättömyyteen, vaan asioita voidaan pohtia yhdessä.

Toinen kummallinen asia, mikä menneisyydestäni nousee mieleen on se, että tuolloin oli hirveän wannabemaista ja noloa kutsua itseään gootiksi, sillä tuolloin kuviteltiin, että aidon gootin tunnistaa siitä, että hän ei myönnä koskaan olevansa gootti ja keksii aina vastalauseita, jos joku niin väittää, vaikka todellisuudessa henkilö itsekin tietää olevansa ja mieltävänsä itsensä gootiksi. Tuolloin oli tärkeää olla yksilö, eikä lukeutua mihinkään tiettyyn muottiin, vaikka oikeasti sitä haluttiin ja lokeroiduttiin. Mielestäni on päivän selvää, että jokainen on yksilö ja oma itsensä pukeutui miten hyvänsä ja siksi en koskaan ymmärtänyt sitä, mitä väärää on kutsua itseään gootiksi, jos sellaiseksi itsensä koki. Nykyään asenne tuota tabua kohtaan on muuttunut: Itseään saa kutsua gootiksi reilusti, eikä kukaan enää osoittele sormella ja hauku teennäiseksi - ainakaan suoranaisesti.

MUSIIKKIMusiikki on aina ollut suuressa osassa goottipiirejä, näin on myös nykyään. Koska en tiedä, millainen musiikkityyli goottipiireissä on ollut suosittua ennen cybertyylin valtakautta, joudun sen skippaamaan. Mutta anyways.. Cybertyylin vasta noustessa suosioon, oli metallimusiikki hyvin suosittua. Turmion Kätilöt taisivat olla varmaan joka toisen gootin suosikkibändi. Sen keikoilla käytiin kuin hullut, porukka kierteli ympäri Suomea bändin perässä. Jos onnistui saamaan yhteiskuvan bändin jäsenten kanssa, sai kunniaa ja ylistystä. Lisäksi kuunneltiin Ajattaraa ja muita bläkkishenkisiä bändejä, joiden lyriikoissa roiskui veri ja suolen pätkät. Ylipäätään örinämetalli oli suosittua. Nightwish ja muut clean laulua sisältävät metalliyhtyeet olivat pannassa ja niitä jaksettiin haukkua urakalla. Lisäksi Children of Bodom, Norther ja muut vastaavat "teinien suosikit" olivat naurun ja häpeän asia - todellisuudessahan noita kuunneltiin salaa (tosin itse kuuntelin ja kuunteleen edelleen avoimesti häpeilemättä) yksin kotona ja kavereille haukuttiin minkä kerettiin. Tuolloin oli ehkä vähän noloa tykätä maailmalla menestyneistä bändeistä ja siksi moni lopettikin mm. Cradle of Filthin ja Dimmu Borgirin kuuntelemisen niiden noustua suosioon. Vaikka metallimusiikki ei joidenkin mielestä goottijuttuihin kuulu, miellän sen itse hyvin vahvasti siihen kuuluvaksi, kuten lukijani jo tietävätkin. Ja jotta kukaan ei saisi väärää käsitystä, minä arvostan jokaista mainitsemaani bändiä ja nuo bändien palvomisajat olivat kyllä kultaista, lämmöllä ja ehkä pienellä virneelläkin muistellen <3

Kun cybertyyli oli suosionsa huipulla, nousi goottipiireissäkin esiin uudenlaiset musiikilliset nautinnot, kuten Agonoize, Noisuf-x, Alien Vampires ja Aesthetic Perfection. Vaikka industrial ja ebm on aina ollut varmastikin goottien suosiossa, olivat ne tuolloin äärimmäisen suosittuja, etenkin Agonoize, joka on yksi suosikeistani. Ylipäätään rankka konemusiikki oli suosittua ja metallimusiikki jäi selkeästi (tai ainakin osittain) taka-alalle. Cybergoottien tehtyä yhtäkkisen kadon, alkoi olla hyväksyttyä kuunnella kaikenlaista musiikkia laidasta laitaan. Nykyään ei ole enää tärkeää ja oleellista, mitä kukakin kuuntelee ja tuntuu, että kaikki saavat kuunnella mitä haluavat. Skrillex, Lady Gaga ja monet "massan suosikeiksi" leimatut bändit ovat nykyään suosittuja myös goottien keskuudessa.

Tuollaisia muistoja ja näkemyksiä minun puoleltani, minkälaisia muilta synkiöiltä löytyy?

22 kommenttia:

 1. Muistan kun goottius tuli pinnalle joskus 2004. Suosikissa oli sivun juttu kuinka ryhtyä gootiksi. Se oli kyllä yllättävän asiapitoinen juttu, vaikkakin siinä kielelttiin hymyileminen tai jotain sellaista. :D Tuolloin kouluun tupsahti teinigootteja kuin sieniä sateella.
  En minä tiedä onko goottius ollut aikaisemminkin jotenkin "in" , mutta en minä siihen ainakaan aikaisemmin missään ollut törmännyt paitsi The 69 eyesin yhteydessä.

  Itse olen juuri sellainen henkilö joka ei miellä metallia missään nimessä osaksi goottijuttuja. Metallia saa kuunnella ihan vapaasti kunhan ei kutsu sitä goottimusiikiksi Itse kuuntelen metallia mutta en kovinkaan montaa bändiä kun olen nirso metallin suhteen. En ole ikinä innostunut Cradle of filthistä tms, mutta muistan että se ja moni muu metallibändi oli suosittuja aikoinaan. Itse olen goottirockin ystävä eikä emb/industrial jaksa erityisemmin innostaa, mutta kokeiltu on ja jotain kivaa kuunneltavaa on sieltä hieman löytynyt.

  Itse olen jämähtänyt sinne 80-luvulle eikä tämä nykyaikainen goottimeininki jaksa erityisemmin innostaa. Muutenkin tykkään 80-luvun musiikista, leffoista jne. Pakko myöntää, että itseäni hävetti hieman pitkään että kiinnostuin goottijutuista silloin kun se nousi pinnalle tuolloin joskus 10v sitten. Mutta olenan minä kiinnostunut monista muistakin itselleni entuudestaan täysin tuntemattomista asioista kun ne ovat tulleet pinnalle ja löytänyt juttuja joista oikeasti pidän enkä siksi, koska muutkin pitävät. :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasta 2004? Onpa myöhään! Itse kuvittelin sen nousseen paljon aiemmin, mutta hyvä tietää tämäkin :)
   Hienoa, että "kollegoista" löytyy myös näitä, jotka tykkäävät enemmän 80-luvun hengestä, sieltähän kaikki alkoi. Muistatko yhtään, millainen pukeutumistyyli oli in tuolloin 2004 aikoihin?

   Poista
  2. Kyllä se oli noihin aikoihin kun tuli se "buumi."
   En tiedä jos sinä olet seurannut goottijuttuja aikaisemmin jotain eri kautta. Mutta ainakin itselleni asia tuli tutuksi Suosikin jutun kautta ja sen jälkeen "alkoi tapahtua." :D En muista tarkalleen mikä olisi tuolloin ollut in, ehkä samettigoottityyli? Myös Mortician perus musta vyötärökorsetti oli kaikilla. (paitsi minulla x))
   Kuiturastamuodin sen sijaan muistan hyvin, taisi olla joskus 06-08?

   Poista
  3. Kuiturastamuodin muistan minäkin ja käytin niitä itsekin tosi aktiivisesti, taisi se olla juuri tuolloin 06-09 :D

   Poista
 2. Koska olen hieman vanhempi, olen nähnyt goottiuden tulevan muotiin jo useammankin kerran. Kausia tulee ja menee, kuten myös ihmisiä, jotka "kääntyvät" gooteiksi ja vuoden kuluttua koko villitys on monien osalta ohitse. Metallimusiikkia en miellä mitenkään yhdistettäväksi goottiuteen, ne on niitä nuorempien juttuja ja varmasti johtuu ihan median luomasta kuvasta, miksi nuoremmat kuvittelevat metallin olevan goottimusiikkia, vaikka näin ei siis ole. Kirjallisuutta löytyy jonkin verran, jos haluaa perehtyä sinne goottiuden alkujuurille ja musiikkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä jännä juttu, miten porukka "ryhtyy" gooteiksi ja yhtäkkiä homma ei enää kiinnostakaan. Tuosta metallimusiikin ja goottiuden yhdistämisestä on kyllä monenlaista mielipidettä, itse tykkään ne yhdistää - johtuu varmaan juurikin tuosta median luomasta kuvasta, vaikka itse miellän sen metallin hyvin lähelle goottijuttuja ainakin ajatusmaailmaltaan.

   Poista
 3. Ei gootit oo koskaan kuunnellu metallia. Se on eri juttua. 2004 ku goottihommat jollain tapaa tuoli ihmisten tietoisuuteen, oli nousussa myös deathrock ja punk, musiikillisesti ja ulkomusiikillisesti.

  VastaaPoista
 4. Jahah, kaippa se on minunkin sormeni tähän soppaan upottaman. 80-luvusta muistuu mieleeni Punkrock henkiset irokeesit ja nahkaliivit, Rokkia, metallia, punkkia jne. Sitten 90- luvun alussa klassikko leffa Crow antoi melkoisen sykäyksen Marilyn Mansonin, Nine Inch Nailsin ja Panteran pariin. Kuitenkin olen kuunnellut kautta-aikain mieluiten Ambienttia ja muuta konekilkutusta ja raskaampaa konemusaa. En ole koskaan seurannut trendejä, eikä minulla ole juuri koskaan opllut mitään must bändiä jota ihailisin tai hypettäisin. En ole koskaan kovin räikeä ollut pukeutumisellani, mieltymykseni olen ilmaissut neon värisellä narunpätkällä ranteessa tai muulla vastaavalla. Kun joku ilmaisee olevansa gootti, se kertoo minulle vain henkilön musiikkimausta joka näkyy myös ulospäin. 2000-luvulla kuitenkin tykästyin enenevässä määrin raskaampaan konemusaan ja tanssimiseen yökerhoissa, alkomahoolin kanssa lutraamisen sijaan. Cyberiksi itseni tunnistin vasta useampi vuosi sitten, en ollut aiemmin koko alakulttuurista kuullutkaan. Ja tanssi on vienyt mukanaan. Kaasunaamarilla kun ei ole se kaikista katu-uskottavin asuste, niin olenkin tyytynyt pukeutumaan plattareihin, ja tuuppaamaan gogglet kaulaan kun lähden clubittelemaan. Onhan se ihan hauska tuoda vähän väriä perinteisten t-paita/ruutupaita pukeutumisen rinnalle tuolla ulkona. Osakseni olen saanut niin ihastusta kuin vihastustakin. Pääasia kuitenkin on että tunnen olevani oma ajatteleva itseni.
  Jos joku sai tästä mokelluksesta poimittua olennaisen, niin onnittelut hänelle. Heh, itse unohdin jo topikin.) ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinhän tuosta selvää sai :) samaa mieltä kyllä oon tosta, että jos sanoo olevansa gootti (tai joku muu alakulttuurin edustaja) niin musamausta ja muista tietynlaisista mielenkiinnon kohteista se eniten kertoo. Senpä takia itse tykkään kyseiseisellä nimikkeellä itteeni kutsua, musiikistahan kaikki on alunperin lähtöisinkin. Gootitkin kun haarautuu nykyään niin moneen eri kastiin :)

   Poista
  2. Täytyy tietenkin lisätä vaikka vähän aiheen ohi, mutta suomi on muuttunut parissa kymmenessä vuodessa hurjasti suvaitsevammaksi. Muistelen että 80 luvulla ala-asteella olin ajatuksissa kaiken pahan alku koska minulla oli muista pojista poiketen pitkä tukka. Sitten 90 luvulla suurin kauhistus työnantajilla olikin nappikorvis vasemmassa korvassa. Jonka vuoksi moni kesätyö jäi saamatta. ^^ Nyt kun katselen ympärilleni ja vertaan kokemaani, tunnen pientä huvittuneisuutta. Mutta hyvä näin että ihmisiä ei enää niin herkästi leimata "satanisteiksi" ulkonäön perusteella. Nykyään voi mennä vaikka tipuasu päällä kauppakeskukseen ja se on kaikille ihan ok. ^^

   Poista
  3. Toi on kyllä totta, johtunee varmaan siitä osittain että rock jutuista ja "erilaisuudesta" on tullu ns. Muotijuttu :p mut joo, itte en tiiä 80-luvusta mitään kun itse oon -92, mutta selkeesti saa enemmän positiivisempaa kommenttia esim pukeutumisesta ku joskus aikanaan sai kuulla kaikennäköstä :D

   Poista
 5. Pakko kyllä nyt kommentoida - aivan jumalattoman upea tuo uusi banneri!

  VastaaPoista
 6. Mahtava postaus! Sai ajattelemaan nostalgisia juttuja. Pääkaupungilta peräisin kun olen niin on tietoudessa Helsingin goottiuden historian meno kyllä aika selkeästi. Muistan kyllä kans kuinka oli tyyliin tasan kolme goottityyliä joista mä edustin sitä yhtä, metallistigoottia, josta mun tyyli lähtikin sit liikenteeseen. Se muistutti eniten kasarigoottityyliä, eli tosi perusvaatteita ja mustaa ja nahkaa ja sellasta, himmeet silmäkeikit tosin xD Sit tyyliin puolet kavereista jotka oli gootteja, oli cybergootteja. Ja Helsingin goottikerma oli fetishelitistejä, jotka meni festareillekin 12 sentin piikkareissa ja pvcssä, en kyllä tajua sitä vieläkään, en mä vaan jaksas seistä sellasilla. Mut anywho, noista kahesta varmaan vaan toi cyber jäänyt vähemmälle, mutta niinku kaikessa, varmasti sekin tulee uudestaan muotiin! Mä teen nykyään noita in or out postauksia, pian luvassa taas uutta, koitan niihin aina laittaa noita mitkä on tän viimesimmän vuoden sisällä tullut enemmän tai vähemmän goottien muodin keskeiseksi tekijäksi, ainakin hetkeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin lukaista noita in or out postauksiasi, kuulostaa hyvältä :)

   Poista
 7. Itse olen ollut teini tuossa 2000-luvun vaihteessa ja silloin taisi goottia olla enemmänkin nuo pitsihörhelöt, mustaa, mustaa, punaista, violettia. Metallia kuuntelevat taisivat lähinnä ottaa mallia goottimuodista, mitään muuta yhteistä en näe niillä. Tarja Turusen staili vuonna 2003 taisi olla aika lähellä sitä minä itse muistan ne teiniajat ja mitä silloin halusin. myös 2003 näin ensimmäisen niin sanotun cybergootin.
  Itseäni harmittaa tässä ajan kuluessa se, että miehien tukat on lyhentyneet eli ei kovinkaan monella ole pitkää sileää tukkaa, vaan monella on tälläinen 69 eyes rokkitukka ja tyyli tai vaihtoehtoisesti kalju ja hervoton parta. Kunnon stailia löytyy enää oikeastaan black metallia soittavien keskuudessa. Naisissa taasen en ole vuosien aikana kovinkaan paljon törmännyt ns. kunnon tyyliin, vaan ollaan kuljettu ihan perus vetimissä ja meikissä(farkut, musta paita, ripsaria ja huulipunaa). Itse kaipaan kovasti sitä 2000-luvun alun tyyliä, mutta tietenkin jokaisella on omat suosikkinsa.

  VastaaPoista
 8. En siis ole ainut jota ihmetyttää ja hirvittää miesten hiukset. Pitkä tukka on kadonnut tosi monelta ja nykyään tosiaan näke hirveesti lyhyttä ja kaljua metallisteilla. Olisko jonkin sortin muoti siihenkin tullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tullut. Metallikulttuuri on sellanen äijäkulttuuri, ja nykyään varsinkin metallisteista, vielä enemmän varsinkin black metallisteista löytyy äärioikealla olevaa ajatusmaailmaa ja natsismia.

   Poista
 9. Minä kun olen tällainen toinen jalka haudassa oleva fossiili, niin muistan hyvinkin kun gootteilusta tuli in 2000-luvun alussa. Itse aloin pukeutua goottityylisesti vuonna 1999 (oi niitä aikoja!), mutta en kyllä silloin tiennyt, että sillä oli joku nimikin. Myöhemmin minulle selvisi gootteilun syvempi olemus ja siitä se sitten lähti. Olin alusta lähtien sellainen perus samettigootti kuten monet muutkin, mutta pian monista tuli yhtäkkiä cybereita. Kaikilla oli pvc-hame, kiksukarvasäärystimet, kuiturastat ja neonvärejä. Itse en koskaan cybertyylistä innostunut, vaikka ei siinä mitään vikaa ole. En vain kokenut sitä koskaan omakseni.

  Tyylini ei muuttunut lähes 10 vuoteen juurikaan, mutta viimeisen parin vuoden aikana se on kokenut pienoisia muutoksia. Tukan väri on vaihtunut muutamaan otteeseen ja tyyli on nykyään simppelimpi ja täynnä 80-luvun vaikutteita. Olen henkeen ja vereen kasaridiggari :)

  Goottiskenessäkin on omat muoti-ilmiöt, jotka tulevat Suomeen hieman viiveellä. Wgt:ssä sitten taas nähdään, mikä on tänä vuonna in ja sieltä löytyy paljon inspiraatiota omaankin tyyliin.

  Musiikissa en ole huomannut suurempia muutoksia, vaan jokainen kuuntelee sitä, mistä tykkää. Asenteet ovat todellakin muuttuneet suvaitsevaisemmiksi ainakin nuorempia gootteja kohtaan, mikä on hyvä asia :) Itse ainakin mielellään neuvon nuorempia. Jonkinlainen äidinvaisto herää aina kun törmää pieniin synkiöihin :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et sinä mikään fossiili ole :) Oma gootteiluni alkoi muistaakseni 2005, eli juuri tuolloin cyberkauden aikoihin. Minäkään en varsinaisesti tiennyt pukeutuvani gootti/metallihenkisesti, mutta netin ihmeellisessä maailmassa sitten asia selkisikin. Tosin tuolloin pidin itseäni ehdottomana metallistina (mitä kyllä koen sinänsä vieläkin olevani) ja pukeuduin enemmän "poikamaisemmin" maastohousuihin jne. Sitten ylä-astetta kohti sitä vain muokkautui naisellisemmaksi, gootahtavaksi.

   Minä kun tuolloin cybertyylin kulta-aikoina "muovauduin" gootiksi, oli vaikutteet väistämättömät ja kieltämättä goottiuden tyylisuunnista tykkään eniten cybertyylistä. Sekin tosin on sellainen tyyli, jonka voi ryssiä tosi pahasti tai sitten onnistua mielettömän hyvin. Nykyään en oikein enää osaa sanoa, mihkä luokkaan lukeutuisin noissa alalajeissa, varmaan cyberin ja fetissin välimaastoon, neonvärit, loxit ja pvc on niitä itseä eniten miellyttäviä juttuja.

   Sinä kun tuonne Wgt:hen menet (muistaisin, että mainitsit jossain asiasta), niin odotan kyllä innolla postausta siitä, millainen se goottimuoti "oikeasti" nykyään on :)

   Poista
 10. Mie oon hieman erilainen newbie gootti ja kuljin erilaisen tien Suomen skeneen. Enka oo ihan varma tanakaan paivana mita ma oikeesti olen :D Miusta tuntuu, etta koko gothic scene tuli miulle aikas myohaan ja se on vielakin miulle taynna uutta koko ajan. Ja taa postaus osottaa kasitykseni oikeeksi. Meni aikaa etta, uskaltauduin oikeesti olla oma itteni ja se on edelleen hakusessa valilla. No hanyways sanonta kuuluu parempi myohaan kun ei milloinkaan ja se pitaa aika hyvin kutinsa. Olen aina niin kauan kun muistan palvonut musiikkia minulle se kaikki alkoi Queenista ja muista 80-luvun rock bandeista joskus 90-luvulla, vaikka haha mitahan mun ikanen napero sillon kuunteli muuten mita radiosta sattu tuleen. Niin ja syntynythan oon -89 etta pistetaan vahan asioita perspektiiviin, kun sanon etta loysin gootti tsydeemit myohaan.

  Tassa valissa sitten kavinkin lapi metalli ja deathmetallia ja sen sellasta mutta edelleen rock oli mulle se mun juttu, se ei ikina tyyliini asti paassyt sen nakyvammin. Vasta riparin jalkeen 2004 tormasin ekaa kertaa johonkin ihan muuhun, josta kiinnostus oikeesti alternatiivi systeemeihin lahti: jrockiin, joka vei sydammeni mukanaan ja tasta syysta multa varmaan meni ohi lansimaalaisten gootti jutut ja mita suomessa ylipaataan tapahtu. Taa skene on mulle edelleen tosi tarkee ja opetti mulle uusia asioita ja tyyleja alternatiivi maailmasta musiikista. Joku gootti 2005 tai 2006 sitten veti mulle yks ilta jollain leirilla missa nyt olinkaan, pvc korsetin paalle ja pitsi hametta ja paitaa. Olin ihan onnessani ja tuntu kauniilta. Mutta en tietenkaan voinut itse ikina ostaa mitaan sellaista mutta se oli eka kerta kun joku esitteli mulle sen tyylin ja se on varmaan jaanyt mulle muhimaan johkin takaraivoon. Vasta tuona aikana 2006- X aloin kiinnostua oikeesti milta haluan nayttaa ja se hiipi pikku hiljaa pukeutumiseenikin sain ideoita mm Visual Kei ja Lolita tyyleista, vaikken ikina ns "pikku ernulta ja jrockarilta" nayttanytkaan enka ole ollut ikina hardcore Lolita. Mutta sain vaikutteita ja inspista tasta skenesta paljon ja se johti sittemmin miut suomen gootti kulttuurin pariin, vaikkei jrock skene oli ihan omansa ja on edelleen. En siis paljoakaan tieda 2000-luvun alun goottiudesta mitaan koska mun tieni oli jrock saralla sillon.

  Vasta 2008 oliskohan se ollut, osallistuin schatteneihin ja kiinnostus lansimaalaiseen gootti kulttuuriin naki paivan valoa. Gootit on aina olleet miulle sita vanhempaa coolia porukkaa ja kun sanoit noista asenteista niin miulla on aina ollut se kasitys, etta jotta on IN niin pitaa olla vanhempi. Schattenit onneksi muutti kasitystani kun porukka olikin kivaa ja hyvaksyvaa. Tosin tuntu et ei oikeesti kuulunut yhtaan joukkoon juurikin tan myohaisen gootti loytoni vuoksi. Tuntu et porukka oli ollut skenessa 10 tai 20 vuotta ja oli tavallaan pelottavaa olla ihmisten joukossa jotka olivat niin henkeen ja vereen IN ja kaikki tuntu tietavan toisensa ja mita musiikkia soitettiin. Sitten tietenkin loysin Lumoukseen tieni myoskin samantein ja uutta musiikkia sita kautta.

  Nyta vasta ihan oikeesti viime vuosina schatteneiden (rip) ja muiden kunniaks oon loytanyt tieni uuteen musiikkiin: ebm, dark wavee, syntikka poppia, industrialiin jne. Ja kappas palataan takas sinne mista kaikki alko 80-luvulle: nykyaan mun gothic music makuni painottuu sinne 80-gootti musaan Nitzer Ebb, Skinny Puppy, Ministry, Bauhaus,Sisters of Mercy, Alien Sex Friend jne.

  En tieda voiko olla liian vanha ikina alottamaan jotain mista tykkaan ja mika tuntuu omalta. Kaverit nauraakin miulle, etta koska en ikina teini teinina mikaan rebel ollut enka juurikaan tyylia omistanut niin nyt vasta 20 paremmalla puolella elan mun teini vuosia :D Hiukset varjasin ekaa kertaa vasta 2010 ja tyyleissa revittelen kun sille paalle satun. No jokainen omalla tyylillaan. Tosin vielakin arastelen koko gootti skenee valilla, koska tuntuu et oon niin newbie gootti asioissa ja tyyleissa edelleen, myohaisen aloituksen vuoksi. Onneksi on monia vuosia viela edessa ja ehka joku paiva oon sinut tan newbeilyni kanssa xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno tarina sinulla. Tässä skenessä on kyllä niin paljon sellaista, mitä ei teininä olisi osannut kuvitellakaan. Minä olen kyllä ikuisesti katkera, etten koskaan päässyt schatteneihin, se pentele lopetettiin ennen kuin kerkesin täysi-ikäistyä :(

   Poista