sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Dark Dance - tanssia gootille

Nyt on aika uudistaa goottien harrastuslistaa! Satanica esittelee teille goottihenkisen tanssilajin, tribal fuusion!

Perinteinen kuva itämaisesta tanssista on monelle varmasti hyvin kliseinen: pitkähiuksinen, kaksiosaiseen paljastavaan pukuun sonnustautunut nainen taiteilee vartalonsa eri osilla flirttailevaan sävyyn, joidenkin mielestä jopa vähän hutsahtavastikin. Kuva on hyvin yleinen, eikä se suinkaan ole väärä. Se, mikä tuosta kuvasta tekee vääränlaisen on se, että itämainen tanssi taipuu hyvin moneksi, eikä se missään nimessä saa olla hutsahtavaa. Kuten tanssillisia postauksia lukeneet lukijat tietävätkin, itämaiselle tanssille on kehitetty useita eri variaatioita, mm. Tribal Fuusio ja muut goottihenkisemmät lajit, joista tämä postaukseni tulee kertomaan vähän tarkemmin.

Tanssia voi myös lävistetyt siivet selässään, jos rohkeutta riittää.

Koska itämainen tanssi on Suomessa hitaasti häviävä luonnonvara, on aika nostaa sitä esiin. Erityisesti nuoriso kokee tanssilajin hyvin noloksi ja hankalasti lähestyttäväksi johtuen täysin niistä vääränlaisista kuvista, joita itämaisesta tanssista eli "napatanssista" on olemassa. Itämainen tanssi - samoten kuin tribalkin - on naisellista, flirttailevaa, mutta ennen kaikkea taiteellinen laji, jossa siveellisesti tanssiminen on kaiken A ja O. Itämaisesta tanssista voi yleisesti lukea TÄSTÄ POSTAUKSESTA, jos haluaa aiheeseen perehtyä tarkemmin.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on rohkaista goottihenkistä, uutta harrastusta etsivää naista kokeilemaan itämaista tanssia oman ajatusmaailman ja tyylin mukaan - itämaista tanssia goottimeiningillä!

Goottihenkinen itämainen tanssi? What?

Tribal Fusion Belly Dance on selkeästi goottihenkisin itämaisen tanssin alalaji, jonka on kehittänyt amerikkalainen Rachel Brice. Tribal Fuusiota voisi kuvailla lyhyesti kiemurtelemiseksi, naiselliseksi ja hyvin koristeelliseksi, vähän synkäksi lajiksi synkän musiikin tahdissa. Se muistuttaa hyvin paljon itämaista tanssia, mutta sen tekniikka ja ajatusmaailma eroaa itämaisesta tanssista täysin. Siinä missä perinteinen itämainen estraditanssi on yleensä iloista ja värikästä, on tribal fuusio synkkää, hidasta ja siinä käytetään voimakkaita kehon eri osien aksentteja. Jos tribal fuusio kiinnostaa, sitä ikävä kyllä opetetaan hyvin vähän Suomessa toistaiseksi. Ainut fuusiota vetävä studio löytyy tällä hetkellä Helsingistä, Tribal tanssikeskuskesta. Mikäli ei raaski Helsinkiin asti lähteä, kannattaa seurailla nettiä ja itämaisen tanssin sivustoja, sillä niihin ilmoitetaan usein mahdollisista kursseista. Hyviä esimerkillisiä tanssivideoita löytyy Youtubesta hakusanoilla: tribal fusion belly dance, Rachel Brice, Sashi ja gothic belly dance.

Rachel Bricen upea tribal fuusio esitys. 

Tribal fuusiosta on tullut tanssia harrastavien goottien keskuudessa melko suosittua. Se ei kuitenkaan ole vielä kovin tunnettua, varsinkaan Suomessa. On olemassa eräs tribal fuusio ryhmä Gothla, jonka päänimiä ovat mm. Sashi, joka on ehkä tunnetuin goottihenkinen tanssija Youtubessa. Sashi on on myös minun esikuvani ja suosikkitanssijani. Hän on tehnyt tribal fuusio opetus DVD:n, jonka nimi on Dark Fusion Belly Dance. Tribal fuusiossa ja "dark fuusiossa" on mahdollista käyttää muutakin musiikkia kuin pelkkää perinteistä käsin soitettua rumpu/haitari/sormisymbaali musiikkia. Erityisesti Gothlan jäsenet käyttävät usein koreografioissaan musiikkina industrialia tai muut kummallista - gooteille suunnattua musiikkia.

Sashin opetusdvd:n traileri.

Sashin vakiovarustukseen kuuluu sinimusta väritys, rastat ja voimakas meikki.

Koska tribal ja -fuusio ovat vasta rantautuneet Suomeen, niiden opetuskin täällä on hyvin vähäistä lukuunottamatta mainitsemaani Tribal tanssikeskusta ja mahdollisia tanssifestivaalikursseja. Toki on olemassa opetusdvd:itä alkeisiin, mutta suosittelen ehdottomasti aitoa ja oikeaa opettajaa, sitä ei korvaa mikään. Jos tribal fuusion harrastaminen kuulostaa mielenkiintoiselta, suosittelen aluksi kokeilemaan perinteistä itämaista tanssia. Vaikka teknisesti tribal fuusio on vähän erilaisempaa perinteiseen itämaiseen verrattuna, on niissä silti hyvin paljon samoja liikeratoja: lantion ja rintakehän pyörittelyt, vatsarullaukset, aksentit ja eksoottinen tunnelma.

Tribal fuusio on uudenlainen tapa ilmaista itseään tanssimisen avulla. Musiikkina käy oikeastaan mikä tahansa, mitä levyhyllystä löytyy, myös metallimusiikki kelpaa oikein mainiosti. Kaiva siis hyllystäsi vaikka se pölyttynyt Bauhausin levy ja fiilistele! Musiikki ei tässä lajissa ole rajoitus, vaan sen kanssa saa olla luova!

11 kommenttia:

 1. Olen aina halunnut tuota oppia, näyttävät niin kauniilta tanssiessa! Pitääpä katsastaa tuo opetusasia tai yrittää sitten netistä löytää jotain englanniksi!

  VastaaPoista
 2. Multakin löytyy jostakin kovalevyltä Sharon Kiharan joku opetusvideo, mutta ensifiilikset siitä olivat vähän hankalat, ja on jäänyt tuonne bittimaailman syövereihin käyttämättömänä. Tanssilajina tuo on ihan älyttömän kiinnostava, tykkään kaikenlaisesta tanssista, mutta omalla paikkakunnalla on tosi vähän sopivantyyppistä opetusta, joten oon mennyt erilaisten netistä löytyvien videoiden voimalla :/ Kiitos tosta dvd-vinkistä, täytyykin vähän etsiskellä. Opetus-dvd:issä on vaan se huono puoli, että niitä pitäisi olla ihan hirveästi erilaisia ettei ehdi kyllästyä! Siinä ehkä suurin syy miksi vatsatanssi on ollut pitkään poissa meikäläisen treeneistä.

  VastaaPoista
 3. Kaiva ihmeessä dvd esiin ja kokeile. Suosittelen kylläkin ehdottomasti ihan oikeesti oikeesti opettajaa, sillä mikään ei korvaa sitä. DVD:ltä saa ihan hyvää osviittaa, mutta jos et omista nimenomaan alkeisiin tarkoitettua DVD:tä, niin liikkeet on hankala toteuttaa, kun ei tiedä tekniikkaa (en siis tiedä tanssitaustaasi, mutta näin vinkkinä). Oikean tekniikan oppiminen on tärkeeä, koska väärällä tekniikalla tehtynä liikkeet voi vaurioittaa selkää. Oikein tehtynä liikkeet menevät oikein hyvin kehon ja lihasten huollosta - myös selkäkivut helpottuu. Toinen vaihtoehto on mennä itämaisen tanssin tunnille, kuten tekstissä mainitsinkin. Tribal Fuusion ja itämaisen tekniikka on suurinpiirtein samanlaista, tribalin tekniikka on tietysti aavistuksen modernimpaa.

  ..Ja jos porukka toivoo, niin voinhan minä jossain vaiheessa jonkin pienen vinkkivideon tehdä. Tribal Fuusiota en itse ole kokeillut vielä koskaan, mutta näin itämaisen tanssin "asiantuntijana" osaisin jonkinlaisia vinkkejä antaa, jotka soveltuvat hyvin fuusioonkin :)

  VastaaPoista
 4. Lisään vielä, että aloittelijoille suunnattuja videoita löytyy Youtubestakin, mutta ne on usein englanninkielisiä, mikä tietenkään ei sinänsä ongelma ole.

  VastaaPoista
 5. Vähänkö mahtavaa!!! Bongasin tän postauksen tuolta feissarin alternative-blogi ryhmästä ja pakko oli tulla lukemaan heti (hyvä etten laittanu estoa, vaikka meinasin jo yks päivä, kun nää kaikki ryhmän päivitykset hyppii mun seinälle.) Harmi, ettei oo muuta kuin Helsingissä, kun oon jo jonkun aikaa miettiny, että tekis mieli taas lähtee kokeilemaan itämaista. Kävin teininä kaverin kanssa alkeiskurssin entisen kotikaupungin mummoryhmässä. Sen takia se kuitenkin vähän jäi, kun paikallinen harrastajajoukko oli +50 ikäistä pääasiassa, vaikka lajista tykkäsin ihan hirmuisesti. Nyt oon tampereelta katellu paikkoja ja kursseja, mutta vielä en oo innostunut vaan palautellu mieleen juurikin youtuben avulla. Josko tää löytäisi jossain kohtaa tännekin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä päin maailmaa asut? :)

   Oma tanssiryhmäni jakautuu tällä hetkellä kahteen osaan. Jatkoryhmään kuuluu minun lisäkseni vain pari hassua ihmistä, jotka olemme kaikki n. 20-30 vuotiaita. Alkeisjatkoon kuuluu sitten vähän vanhempia rouvia ja heidän kanssaan oli ihan kiva harrastaa, kun olivat tosi innokkaita, osa uskaltautui tulla esiintymään. Toki sitä vanhempien kanssa tylsistyy helposti, jos koreografiat eivät vastaa omaa tasoa tai ole sellaista, mitä haluaisi, joten omalle kohdalleni kävi luojan lykky, että "irtauduin" heistä. Tribal ryhmääni kuuluu sen sijaan hyvin laaja skaala naisia iältään 19-60 ja kyllä ne 60 vuotiaatkin vetää tosi hyvin - jopa paremmin kuin minä!

   Ja kiva jos teit mieleisesi löydön :)

   Poista
  2. Silloin alkeisryhmä aikana itäsuomessa, pikkukaupungissa. Nykyään Tampereella :) Ei mua varmaan nykyään haittaisi, jos olisikin vanhempia, mutta silloin 15-vuotiaana se oli tosi noloa harrastaa vanhojen mummojen kanssa :D En epäile yhtään, etteikö vanhemmatkin voisi olla tosi hyviä, mutta siellä pikkukaupungissa oli vaan se yksi alkeisryhmä, jossa sitten tottakai mentiin niiden tahtiin, jotka oppivat hitaimmin. Mutta kyllä mä nyt tosiaan olen ajatellut ihan normitunneille lähteä, kunhan tulee joku sopivan hintainen ja sopivan välimatkan päässä järjestettävä kurssi vastaan.

   Poista
  3. Tampereelta löytyy aika montaakin ryhmää. Itse käyn Treellä harrastamassa Tribalia ja sitä on mahdollista harrastaa Ahjola opistossa. Tällä hetkellä tribalista on vain jatkoryhmä, jossa siis itse olen, alkeiskursseja tulee toisinaan. Lisäksi Treeltä löytyy Mihrimah niminen tanssi"seura", joka itse asiassa etsii uusia nuoria tanssijoita ryhmäänsä. Kannattaa selailla eri opistojen ja hakusanojen avulla, josko jostain löytyisi mieluisa ryhmä :) Itämaisen tanssin suhteen on vähän hankala nykyään löytää ryhmää, jossa olisi enemmän omanikäisiä, mutta hyviä tasokkaita ryhmiä on kuitenkin olemassa. Itse aion kesällä käydä osittaisen opettajakoulutuksen itämaiseen liittyen ja olen haaveillut, että voisin aloittaa ryhmän nuoremmille, jotta laji saataisiin taas nostettua pinnalle. Toivon mukaan rahkeet riittävät.

   Tampereella on kesällä myös itämaisen tanssin festivaalit, jossa on tarjolla melko edullisia kursseja. Kannattaa käydä vilkaisemassa. Kursseja on monelle eri tasolle :)

   Poista
 6. Jee Ihanaa nahda et on muitakin tanssista kiinnostuneita!!! Mie alotin perinteisen vatsatanssin parisen vuotta sitten, taa vuosi on jaanyt vahan syrjemmalle, erinaisista syista. Anyway Tribal Fusion on <3 Vaikka itse olenkin tuota perinteista harrastanut, koska sellaista oli tarjolla Kouvostoliitossa, josta hypin seinille innoissani, meillapain kun harrastus jutut on aika tiukassa. Alotin selan ongelmien vuoksi koko homman, kun laakari suositteli et joku tanssin alotus vois olla jees. Tosin kaikki extreme tanssit oli pois suljettuna ja vatsatanssi kolhati juurikin naisellisuuden, hitauden, liikkeiden ja estetiikan vuoksi. Oon miettinyt et haluisin edeta ehka juurikin tribaliin seuraavaksi mutta kuten sanoit tribaalin tunnit on kiven sisassa Suomessa niin tuntuu myos hinnat olevan aika korkeella ylipaataan lajin suhteen :C Ja nain opiskelijana niin ei oo varaa maksaa satoja euroja harrastuksesta ja siksi kiitankin youtubea vaikka ryhmassa tanssiminen onkin kivempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, tribalin kunnon maihinnousua odottaen. Täytyy hieman korjata, että itämainen voi olla myös nopeaakin, riippuen tietysti koreografioista :)

   Poista