sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Onko gootti todella niin erikoinen?

Gootit ja muut alakulttuurien edustajat saavat usein osakseen paljon ihmettelyä ja milloin minkäkinlaista kommenttia erityisesti ulkonäöstään. Itsekin saan kuulla oikeastaan päivittäin niin positiivista kuin negatiivistakin kommenttia ulkonäöstäni ja moni ei-tähän-alakulttuuriin-kuuluva kyseleekin hirveästi syitä siihen, miksi haluan näyttää juuri tältä kuin näytän ja miksi, miksi ja miksi. Miksi meidät gootit leimataan niin omaperäisiksi, vaikka oikeastaan olemme kuitenkin ihan samanlaisia ihmisiä kuin muutkin?

Koulussa, töissä ja harrastuksissani olen aina saanut kuulla olevani kovin taiteilijasieluinen ja erikoinen, persoonallinen. Osaan kuulemma meikata tosi hyvin ja käyttämäni vaatteet ovat todella hienoja ja erikoisia. Uskallan olla rohkea. Tottahan nämä kommentit ovat. Mielestäni osaan meikata ihan hyvin siihen nähden, miten meikkasin vaikka 5 vuotta sitten ja kyllä, käyttämäni vaatteet ovat hienoja ja erikoisia.. Koen kuitenkin tällaiset kehukommentit toki aina mukavina, mutta samaan aikaan ehkä hieman kiusallisinakin. Koulussakin tulee useasti huomattua, että esimerkiksi kampaustehtävissä minulta odotetaan jotain superluovaa ja erikoista, vaikka päässä pyörii vain tyhjää.. Sen sijaan vierustoveri, joka ei ulkoisesti niin kovin persoonallinen ole, tekee armottoman hienon ja monimutkaisen, LUOVAN kampauksen, johon ei itse pystyisi.

Eräs valokuvaaja halusi ottaa minusta ja poikaystävästäni kuvan blogiinsa. Olimme kuulemma niin erikoisia.

En ole koskaan pitänyt itseäni niin ainutlaatuisena tai erikoisena pukeutumiseni takia, sillä lopultahan me kaikki gootitkin valumme oman kulttuurimme massaan ulkonäkömme puolesta ja kaikista meistä tulee massaa omassa genressämme, jos niin voi sanoa. Voitaisiin sanoa siis, että meillä gooteilla on oma pukeutusmiskulttuurimme ja taviksilla omansa. Tietystikin tavisten silmissä gootit ovat todella persoonallisia ja erikoisia, eihän meidänlaisiamme katukuvassa varmastikaan joka päivä näy, joten heidän ihmettelynsä pukeutumistamme kohtaan on ihan ymmärrettävää. Mutta pidämmekö me gootit itseämme persoonallisina ja ihmeellisinä?

Kehut ovat aina tervetulleita, en sano sitä. Kehuja on kiva saada, mutta en kuitenkaan tykkää olla aina se huomion keskipiste vain ulkonäköni takia. Tuntuu kiusalliselta kuulla jatkuvasti hämmästelyä siitä, miten rohkea olen pukeutumaan ja olemaan oma itseni, vaikka tällaisten kommenttien sanojat hyvää tarkoittavatkin, mutta onhan taviksetkin ja muiden kulttuurien edustajat täysin omia itsejään (ainakin toivon mukaan), vaikkeivät mitenkään "erikoisesti" välttämättä pukeudu. Usein mietinkin, millaisena ihmisenä minua pidettäisiin, jos pukeutuisin samaan harmaaseen villaneulepaitaan kuin "kaikki muutkin" vai pidettäisiinkö minua yhä sinä erikoisena ja kummallisena, persoonallisena tyttönä kuin ennenkin? Tuskinpa. Toki vaatemakuni on huomattavasti erilaisempi kuin esimerkiksi kenelläkään kavereistani tällä hetkellä, mutta en silti pidä itseäni mitenkään erikoisena - vaikka aiheesta tulee kyllä vitsailtuakin.

Välillä sitä tulee heitettyä läppää omasta pukeutumisestaan tyyliin " Tällästä vaatetta tuskin kellään muulla on!" , " Mä oonki nii outo!" tai " Nyt mua ainakin tuijotetaan!" Toki sitä jo tiedostaa olevansa katukuvassa ehkä se ei-niin-normaalein, mutta kyllä joskus itsekin tulee käännyttyä katsomaan jotakin tavista, jolla sattuu olemaan vaikka hienot kengät tai takki, jotka ovat mielestäni persoonalliset ja hienot. Sitä voi olla persoonallinen ilman mitään pvc-mekkoa tai korsettiakin. Teininä sitä ihan säikkyi vieraiden ihmisten oudoksuvia katseita, mutta nykyään se on niin normaalia, ettei asiaan jaksa sen kummemmin paneutua, koska tiedän jo heti aamulla vaatteita päälle pukiessani, että "nyt mua ainakin tuijotetaan.", mutten tee siitä itselleni ongelmaa, en edes oikeastaan kyseistä asiaa edes ajattele. Jotkut kavereistanikin välillä toteavat minulle jonkun tuijottavan, enkä edes itse asiaa huomaa. En jaksa huomata. En valitse vaatteitani herättääkseni kammoksuntaa tai silmänpyörityksiä, vaan sen mukaan, mitkä vaatteet sillä hetkellä olisi kiva päälle pukea - oman makuni mukaan.

Vaikka pukeutuisi omaperäisesti ja erikoisesti, ei tarkoita sitä, että olisi luova.. Tai että olisi keksinyt pukeutua kyseisellä tavalla itse. Gooteillahan on myös oma muotinsa - ja "kliseeksi" menevät vaatteet.

Onko gootti lopulta niin eriskummallinen olento täällä maan päällä niin kuin väitetään? Goottihenkiset ihmiset luetaan aina oikeastaan poikkeuksetta niihin persoonallisimpiin ihmisiin ja kaikki muut ovat sitten sitä samaa massaa. En käsitä tätä, sillä vaikka kulttuurissamme (puhun siis goottikulttuurista) onkin tarkoitus ehkä pukeutua hieman shokeeraavasti, ei se silti tarkoita, että olisimme sen takia persoonallisempia tai luovempia ihmisiä kuin jotkut muut. En tarkoita, että kukaan gootti olisi tällaista väittänyt, mutta ymmärrätte varmaan, mitä haen takaa? Lähinnä ihmettelen siis ns. "ulkopuolisten" hämmästelyä pukeutumiskulttuuriamme kohtaan.

Jokainen ihminen on persoonallinen, pukeutui sitten erikoisesti tai ei.

7 kommenttia:

 1. Blogistani löytyy haaste sinulle. ^^
  http://seurallinenerakko.blogspot.fi/2014/01/pyhista-selviytymista-seka-haaste.html#comment-form

  VastaaPoista
 2. Sinulla on kiva poikaystävä..

  VastaaPoista
 3. Harmillista on se, että työelämään astuneena omaa tyyliään on ollut pakko muokata ihan sillä periaatteella, että saa töitä. Oma ammattini on sellainen, että olen tekemisissä ns. pukumiesten ja "tärkeiden" ennakkoluuloisten henkilöiden kanssa, joten valitettavasti ei voi meikata kuten haluaa, ei voi laittaa sellaisia vaatteita kun haluaa, eikä voi pitää sellaista tukkaa kun haluaa. Siitä syystä esim. itse olen joutunut aika paljon myymään omia radikaaleja vaatteita, koska niille ei ole enää ollut käyttöä(joistakin tulee tietenkin pidettyä kiinni kynsin hampain). Vielä sinun ikäisenä pystyi vielä jotenkin pitämään tyylistään kiinni, mutta kun ikää tulee lähemmäs 30vee, niin on ollut pakko tehdä muutoksia, omat mieltymykset ei vaan ole muuttuneet mihinkään 15vuoden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itte joudun kans työn takia pukeutumaan normaalimmin kun asiakaspalveluammatissa on. Toisaalta, ei se kenestäkään vähemmän goottia tee jos työaikana on vähän erinäköinen ja muulloin "oma itsensä" :)

   Poista
 4. osaat todella pukeutua ja meikata..tosi magee..oon fanis:)

  VastaaPoista