keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Tanssillinen historiani

Psst. Tuossa vähän aika sitten päättyi äänestys seuraavasta mahdollisesta videopostauksesta ja sen voitti My Day x) Aiheesta vireota lähitulevaisuudessa, jahka saan päätettyä sopivan päivän videon otolle.

Mutta aiheeseen...

Itämaisen tanssin harrastamisesta olen puhunut teille useaan kertaan täällä blogissa ja tällä kertaa ajattelin hieman avata teille ns. tanssillista historiaani eli sitä, mitä muita lajeja olen tässä vuosien mittaan harrastanut.

JOUKKUEVOIMISTELU


Kuva otettu randomilla jostain. Mutta tässä näkee osan joukkuevoimistelussa käytettävistä välineistä - keilat ja vanne.

Joukkuevoimistelu ei nyt varsinaisesti tanssia ole, mutta se oli suuri askel tanssin maailmaan. Aloitin joukkuevoimistelun hyvin nuorena, noin 4-5 vuotiaana ja ehdin sitä harrastamaan melkein kolmanteen luokkaan saakka. Kisasimme moneen otteeseen ympäri Suomea ja kerran pääsimme ihan sijoituksillekin asti (olimme muistaakseni SM-kisoissa kuudensia, mikä on aika hyvin mielestäni). Joukkuevoimistelun aikana olin tosi notkea ja sain taivuteltua itseni moniin eri asentoihin, joihin ei nykypäivänä ole toivoakaan. Näiltä ajoilta minulle kytkeytyi myös pakollinen venyttelyn tarve ja jos venyttelemään alan niin yleensä teen sitä pitkään ja mielelläni. Joukkuevoimistelun takia pidän myös enemmän haastavasta liikunnasta, koska kyseinen laji tarjosi sitä kyllä paljon.

Joukkuevoimistelussa käytetään erilaisia välineitä, joista itse pääsin taiteilemaan narun kanssa. Sen verran nuoria olimme, että pallo olisi ollut seuraava "vaihe", mutta koska ohjaajamme ihastuivat aerobiciin ja muuttivat näin ollen ryhmämmekin aerobiciksi, lähdin vetelemään, koska aerobic on ehkä yksi niistä lajeista, joita en ole koskaan voinut sietää.


BALETTI


Balettiaikoina pääsin tutustumaan "kärkkäreihin" eli balettitossuihin. Harjoituksissa ja esiintymisissä kärjiltä ei saanut tulla alas ellei veri valunut tossuista läpi..

Joukkuevoimistelun muututtua aerobiciksi, siirryin balettiin kaverini innostamana. Baletti oli ihan mielenkiintoista siihen pisteeseen saakka, että minua alettiin kiusaamaan (sekä ryhmän sisällä että ulkopuolella) ja näin ollen aloin vihaamaan koko lajia. Balettia harrastin ylä-asteen alkutaipaleisiin saakka, enkä kyllä noita aikoja muistele pahemmin lämmöllä ollenkaan. Baletti kuitenkin opetti minulle kärsivällisyyttä, kivunsietoa ja käsienkäyttöä, josta voinkin jonkinlaisen kiitoksen tälle lajille suoda.

STEPPI

Stepistä en löytänyt kunnon kuvaa mistään, mutta kyseessä on siis laji, jossa oleellista on lattian kolistelu kengillä, joiden päkiöissä on metalliset kappaleet, joiden avulla ääni sitten syntyy. Steppi oli osana balettia ja se oli eräänlainen sivuaine. Stepissä meillä oli maailman kivoin opettaja, mutta stepistä itsessään en kyllä koskaan pitänyt. Laji on mielestäni hauska, mutta en kyllä koskaan ajatellut haluavani harrastaa sitä lopun ikääni.. Steppi jäi kuvioista pois samalla, kun lopetin baletin.

JAZZJazz oli myöskin baletin "sivuaine", joka oli näistä kolmesta lajista ehkä se kaikista kivoin. Jazz oli mielestäni kivaa, koska siinä sai olla luova ja koreografiat olivat aina erilaisia. Opettaja meillä vaihtui pari kertaa, mutta se ei menoa haitannut. Jazz taisikin ehkä olla kimmoke menevämpiin tansseihin, koska baletin lopetettuani halusin alkaa harrastaa jotakin omasta mielestäni oikeasti tanssia, sellaista, missä ei tarvitsisi koko ajan miettiä, vaan sais tanssia.. Ja niinpä siirryin showtanssin maailmaan.

SHOWTANSSIShowtanssi on aika monimuotoinen laji, koska se kattaa aika laajan skaalan erilaisia tansseja. Pääosin ne ovat yleensä viihdyttäviä, eivätkä ne käsittääkseni edusta mitään tiettyä tanssilajia. Showtanssia harrastin parisen vuotta, muistaakseni ylä-asteen loppupuolelle saakka. Aloitin showtanssin harrastamisen erään kaverini kanssa ja tässäkin lajissa pääsimme heti kisaamisen makuun. Showtanssi "urani" aikana ehdimme käydä yksissä kisoissakin Vihdissä, jossa menestys ei kyllä hääppöinen ollut - meillä oli nimittäin yllämme siniset polkkamalliin leikatut peruukit ja aivan naurettava musiikki jostain kivikaudelta. Showtanssi oli ihan kivaa, mutta kyllästyin siihen aika äkkiä, koska opettajamme keksi ryhmällemme vain "muka niin hauskoja" tansseja, joita sai hävetä silmät päästään aina, kun niitä jouduimme esittämään.

NYKYTANSSINykytanssiin hurahdin oikeastaan alunperin siksi, että sitä kutsutaan baletin vastalauseeksi - jalat ja nilkat saavat olla koukussa ja ryhtikin saa välillä olla huono. Nykytanssista pidin aivan mielettömästi, sillä meillä oli ensinnäkin hyvä opettaja ja tosi hyvät koreografiat. Aina, kun nykytanssiryhmämme kanssa esiinnyimme, saimme hirveästi kehuja ja meistä tykättiin tosi paljon - kiitos hyvän opettajamme. Nykytanssia harrastin pari vuotta, mutta senkin jouduin valitettavasti lopettamaan, kun opettajamme ei enää pystynyt ryhmäämme vetämään. Vielä nykyisinkin haaveilein nykytanssin harrastamisesta, mutta en kyllä lähde sille tielle enää, ellei paikalliseen kurssiohjelmistoon tule juuri tämän suosikkiopettajani opettamaa kurssia. Nykytanssissa sai pitää hauskaa ja siellä sai kuitenkin haasteita.

HIP HOP


Tämä laji tuskin esittelyjä kaipaa. Hip hopin harrastamisen aloitin oikeastaan erään kaverini mieliksi ja ihan kokeilumielessäkin. Laji oli kyllä aika mielenkiintoinen ja todella, todella haastava. Hip hopia harrastin vuoden verran ja tästä ei itse asiassa ole kauaakaan, nimittäin hip hopin aloitettuani, olin ehtinyt harrastaa itämaista tanssia jo kaksi vuotta. Hiphop ryhmän kanssa esiinnyin kerran suurella häpeällä, koska en ensinnäkään osannut tanssia tätä tanssia mitenkään luontevasti, vaikka kuinka yritin, eikä laji tuntunut yhtään omalta.. Saatika sitten, että puolet ryhmästä jaksoi aina taivastella sitä, että mitä ihmettä gootti tekee hip hop maailmassa. Sitä saatoin itsekin ihmetellä, mutta tulipahan kokeiltua!

ITÄMAINEN TANSSIAh, lempilapseni. Itämaisen tanssin maailmaan hyppäsin kaverini innostamana muistaakseni vuonna 2007-2008. Olimme katselleet Shakiran joitakin tanssivideoita ja halusimme ehdottomasti aloittaa lajin harrastuksen. Itse en niin Shakiran musiikista välitä, mutta ihastuin tyyliin, jolla hän tanssi (joka siis muuten ei pätkääkään itämaista tanssia ollut). Ensimmäiselle alkeistunnille mentyäni yllätyimme siitä, että tanssi olikin ihan erilaista kuin videoissa, mutta se olikin paljon parempaa! Innostuin kuitenkin tanssista heti alkurysäyksestä niin paljon, että sitä on tullut harrastettua nyt 5-6 vuotta. Itämaisessa tanssissa yhdistyvät ne elementit, joita aiemmista lajeista kaipasin: naisellisuus, haastavuus, luovuus ja hauskanpito. Missään muussa lajissa en huomannut näiden elementtien yhdistyvän niin hyvin kuin itämaisessa tanssissa, josta on minulle tullut eräänlainen elämänsuola. Tätä lajia jaksaa harjoitella ihan kotonakin hyvän musiikin tahdittamana, enkä koskaan ole jaksanut muihin lajeihin panostaa yhtä paljon kuin tähän ja siksi voisinkin sanoa, että olen tässä lajissa ihan hyväkin.

Minkälaisia tanssiharrastustaustoja teiltä muilta löytyy? Löytyykö listasta samoja lajeja vai oletteko itse kokeilleet joitain muita lajeja? 

9 kommenttia:

 1. sulla on kyllä mahtava ja kateuttakin herättävä lista tanssilajeja taustalla, olisipa itselläkin mutta me ollaan aina asuttu jossain käpykylässä jossa ei ole voi kuin tanhuta :D

  Mutta oma tanssitaustani on siis tälläinen, ala-asteella tanhu ja kilpatanssi. Kilpatanssia harrastin noin kolme vuotta kunnes muutettiin paikkakunnalle jossa ei ollut tarjolla minkäänlaisia tanssitunteja. Sitä veivattiin sitten vain omassa huoneessa spaissarien tahtiin ja myöhemmin baarin tanssilattialla kunnes löysin tankotanssin. Se on laji jota rakastan kaikesta sydämmestäni! Siinä yhdistyy luovuus, naisellisuus, voima, notkeus ja haastavuus eikä uuden oppiminen lopu koskaan! Jokainen voi tehdä sitä juuri sillä tyylillä millä haluaa, aina baletista hip-hopin kautta fitnesiin. Itse liitän tanssiini elementtejä baletista ( vaikka koskaan en ole balettia tanssinut) sekä ns. stripteasesta, tanssin tulee silti olla eleganttia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tankotanssi kuulostaa mielenkiintoiselta. Joku kaverini joskus yritti mua kyseisen lajin pariin värvätä, mutta en sitten siihen lähtenyt ihan vain siksi, että halusin ja haluan edelleen panostaa itämaiseen tanssiin, kun käsittääkseni ainakin Tampereella olen kuullut tankotanssituntien maksavan aika paljon. Lisäksi en tiedä olisiko minusta roikkumaan tangon varassa eri asennoissa ja vieläpä pää alaspäin, kun en mikään trapetsitaiteilija ole ala-asteen temppuradoillakaan ollut :D Mutta hieno laji! <3

   Poista
  2. Hei meitsikin on tanhunnut! Tosin lopetin sen, kun kiinnostus kääntyä liikaa tuonne musiikin suuntaan tanssin sijaan. Osaan vieläkin ulkoa joitakin ihmeellisiä piiritansseja ja muistan kappaleita ulkoa. Esiinnyttiin usein ja meidän puvut oli suhteellisen karmasevat, Sai käyttää joko perinteistä kansallispukua (joka oli mielesäni hienompi) tai sitten ryhmän pukua, jossa oli vaaleansinisellä pohjalla pinkkejä kukkia :D
   Tanhuamisen seurauksena osaan edelleen tehdä ranskalaisenletityksen vaikka unissani, koska niitä väännettiin pukkareissa toisillemme.

   Poista
 2. Heh, omaltakin listalta löytyy balettia, modernia, steppiä, itämaista... mutta myös karakteria, kansantanssia, improa ja burleskia...

  ...joista burleskia suosittelen lämpimästi kaikkia kokeilemaan. Ihanaa kun saa luvan olla kaunis ja viehkeä ja käyttää "naisellisia avuja". :D

  Ja yhteistä näyttää olevan sekin että minutkin kiusattiin ulos tanssiopistosta aikoinaan... Oli paikka erikoistunut balettiin, mikähän noita piirejä vaivaa? Minusta on surullista että noinkin kaunis laji on saamassa kamalan leiman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Burleski on ihanan näköistä, jokseenkin ilmeisesti hieman väärin ymmärretty laji, kuten itämainen tanssikin.

   Jumaliste, sinutkin kiusattu pihalle balettikoulusta? Että ne penteleet saisi kuristaa.. Baletti on kyllä tosi hienon näköistä, jos sitä vain osaa. Itse en siinä kovin hyvä ollut, muttei sinänsä haittaakaan, kun en lajista kovin kiinnostunut kiusaamisen takia kovin pitkään ollut. Onneksi pääsit sinäkin eroon niistä kiusaajista!

   Poista
 3. Oo ootpa sä ehtinyt harrastaa tanssilajeja ääripäästä toiseen! Itsekin haluaisin kovasti aloittaa jonkin tanssin, mutta täällä kivikylässä ei ole mahdollisuutta, eikä ole aikaa esim. bussilla mennä mihinkään kauemmas. :( Mutta tanssiminen on kyllä ihanaa, ja kiva että oot löytäny ton itämaisen tanssin! Pakko nostaa kyllä hattua sulle, kun oot noin monen eri lajin jaksanut käydä läpi ja sitten löytänyt sen oikean. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tässä vuosien mittaan on keretty kokeilemaan jos jonkinmoista lajia. Osaa kylläkin harrastin samaan aikaan, joten se selittää osittain tuon suuren määrän ^^

   Poista
 4. Ohhoh, en kuvitellutkaan, että olet noin monia tanssilajeja kokeillut.
  Itse joskus paaaljon nuorempana harrastin muutaman vuoden flamencoa. Se oli kieltämättä ihan hauskaa, mutta eipä se kuitenkaan sitten loppujen lopuksi se minun juttuni ollut. Toisena vähän "naisellisempana" harrastuksena voisin mainita taitoluistelun. Joo eihän se mitään tanssia ole, mutta ihan mielettömän ihanaa, vaativaa ja kauniin näköistä. Sitä tuli harrastettua peräti 4-5 vuotta, mutta harrastin samaan aikaan myös ringetteä (tietämättömille se on kuin naisten jääkiekkoa eri välineillä) ja niistä kahdesta piti sitten ajan puutteen vuoksi valita. Taitoluistelua jäin kyllä kaipaamaan ja vielä nykyäänkin saatan hokkareilla (kaunoluistimet myytiin) vedellä kiihdytyspiruetteja ja jotain helppoja valssihyppyjä.. ^^

  VastaaPoista
 5. Naisellisia lajeja on olemassa muitakin kuin tanssi, juurikin esimerkiksi tuo ringette. Pari kaveriani on joskus harrastaneet taitoluistelua ja kävin pari kertaa heidän näytöksiäänkin katsomassa ja oli kyllä upean näköistä. Siinä lajissa varmasti saa hallita hyvin jalkansa, ettei kellahda perseelleen kovalle jäälle. Varmasti myöskin hyvin vaikea laji harjoitella, olettaisin.

  VastaaPoista