torstai 7. marraskuuta 2013

Kauneusalan pimeäpuoli

Tämä aihe on puhututtanut jo pitkään milloin mediassa, Facebook yhteisöissä ja milloin missäkin.. Nimittäin se, mitä kauneusalalla nykyään tapahtuu. Hirveästi puhutaan siitä, miten paljon kotitekijät ovat lisääntyneet ja miten moni firmakin kiertää veroja vaivihkaa. Entäpä, miten kuluttajat ja itse ammattilaiset suhtautuvat kauneusalan turvallisuuteen? Tekstin tarkoituksena ei ole vihjoa kenellekään mitään henkilökohtaisesti, vaan enemmänkin pistää kuluttajia ja miksei ammattilaisiakin miettimään omaa suhtautumistaan tähän harmilliseen asiaan. En myöskään väitä itse olevani mikään kauneusalan expertti, sillä olen toisinaan joutunut itsekin pohtimaan omaa osaamistani ja sitä, miten paljon todellisuudessa välitän tästä kyseessä olevasta asiasta.

Itse koulutettuna kosmetologina ja tulevana parturi-kampaajana tämä aihe on mietityttänyt pitkään. Meneekö oma opiskelu ja hirveä vaivannäkö kouluttautua ammattilaiseksi, kun kuitenkin kuluttajat haluavat maksaa kauneudenhoidostaan mahdollisimman vähän ja käyvät kotitekijöillä teettämässä ties mitä juttuja. Ei ole väliä, maksaako Chanelin aitonahkarillutinrällytinlaukku kolme tonnia vai ei, niin hiustenleikkaus ei saa maksaa yli kahtakymppiä tai muuten maailma kaatuu ja moititaan, miten kallista on hoidattaa ulkonäköään. Toki on totta sekin, että kaikilla ihmisillä ei yksinkertaisesti ole rahaa käydä kampaajalla tai kosmetologilla kerran kuussa, mutta itse ainakin leikkauttaisin hiukseni ammattilaisella kuin alkaisin itse söhräämään "jotain" kotipeilin edessä kynsisaksilla - ammattilaisten leikkaussakset ovat nimittäin ihan erilaisia kuin kaupoissa myytävät. Jos rahaa kampaajalle ei ole ihan joka kuukausi, rahaa voi aina säästää vaikkapa säännöllistä leikkauttamista varten tai sitten toisena vaihtoehtona kannattaa suosia oppilaitoksia, jossa hiusalan (ja kauneudenhoitoalan) opiskelijat tekevät töitä todella halpaan hintaan ammattilaisten valvovan silmän alla. Opiskelijoiden työt tarkistetaan aina huolella ja ne myös korjataan, jos vikaa löytyy. Aina on vaihtoehtoja, mutta kotitekijöitä en suosittele turvallisuuden ja hygienian takia. Toki jos laadukas jälki ei ole se pääasia ja hyväksyt millaiset suhraukset tahansa, voit mennä mielihyvin kotitekijälle (joka ei muuten 99% tapauksista maksa veroja tai ole valmis korvaamaan mitään, jos jotain menee pieleen). En mitenkään halua piikitellä kotitekijöitä tai väittää, että he eivät osaisi asiaansa, mutta suurimmassa osassa kuulemistani ja näkemistäni tapauksista ovat olleet huonoja. Moni tuttavanikin teetättää ripsipidennykset ja rakennekynnet "yhdellä tutulla, joka on itse opetellut tekemään jonkun Youtube videon kautta" miettimättä sen pidempään, miten turvallista se on - pääasia on päästä mahdollisimman halvalla ja mieluummin ilmaiseksi.

Erityisesti kampaajia haukutaan ympäri mediaa ja puskaradioita ja moni onkin päättänyt mieluummin värjäyttää hiuksensa kotiväreillä omin avuin ja osa ei edes harkitse kampaajalle menoa, koska "ne pilaa mun tukan!". Yleensä tällaiset tapaukset johtuvat täysin siitä, että kampaajan ja asiakkaan välinen näkemys ei osu yks yhteen ja jos hiusväri ei vastaakaan asiakkaan odotuksia, se ei tee kampaajasta välttämättä ammattitaidotonta - näkemysero voi olla erilainen sinulla ja kampaajalla. Ammattitaidottomuutta on esimerkiksi hiustenleikkausten jatkuva väärinleikkaus (siten, että leikkaus ei ole tasainen ja jälki on oikeasti hirveää) sekä omien virheiden näkemättä jättäminen, hygienisyyden ja turvallisuuden laiminlyönti, välinpitämättömyys asiakasta kohtaan, itseään täydellisenä pitäminen sekä tietysti haluttomuus kehittää omaa osaamistaan.Siksi uudelle kampaajalle kannattaakin mennä ihan kuva kädessä, jos haluaa jotakin juuri tiettyä leikkausmallia tai väriä. Suosittelen kokeilemaan eri kampaajia - lopulta voi ihan oikeasti löytää sen oman, joka ymmärtää sanomattakin, mitä haluat. Muista, että kampaaja ei näe pääsi sisälle ja näin ollen ei myöskään osaa lukea ajatuksiasi!!

Moniko haluaisi päähänsä tällaiset ripset? Kuvassa kauniit pidennykset, vain 20 euroa! Kuinka halpaa!

Ihmettelen suuresti, miten kukaan uskaltaa antaa silmänsä tai ihonsa sellaisen käsiin, jolla ei ole minkäänlaista koulutusta? En itsekään antaisi kouluttamattoman lääkärin koskea itseeni pitkällä tikullakaan. Moni varmasti ajattelee esimerkiksi ripsipidennysten olevan ihan turvallisia, koska "kaikki kosmetiikkahan on turvallista teki sitä kuka hyvänsä". Asia ei todellakaan näin ole. Esimerkiksi ripsipidennyksissä käytettävä liima on tismalleen samaa pikaliimaa, mitä saa rautakaupoista. Ei ole olemassa liimaa herkille silmille tai vastaavaa, ne ovat vain myyntikikkoja. Potaskaa kaikki. Kuinka moni siis haluaa kouluttamattoman ihmisen tekevän juuri sinulle ripsipidennykset ilman minkäänlaista vakuutta siitä, että ripset ovat oikeasti hyvät ja ne on tehty mahdollisimman turvallisesti ja hygienisesti puhtailla välineillä? En voi muuta kuin ihmetellä, miten välinpitämättömästi tähän asiaan suhtaudutaan. Samaten rakennekynsiä tekevät kouluttamattomat tekijät eivät välttämättä tiedä kynnen rakenteesta mitään, vaan tekevät, kuten opetusvideolla näytetään - nekään eivät aina kaikkia tärkeitä asioita kerro. Vaikka kynsien ja ripsien tekeminen saattaakin vaikuttaa helpolta, se ei sitä todellakaan ole. Hirmu moni on joutunut korjauttamaan ripsipidennyksensä ammattilaisen käsissä, koska kotitekijä on ne sössinyt, saattanut liimata jopa silmät umpeen. Vaikka koristelut voivatkin kynsissä olla tosi hienot, ne voivat napsahdella irti tuon tuosta, mikä ei ole normaalia - saatika se, että oma luonnonkynsi on tuhottu kokonaan. En väitä, että kotitekijät tahallaan pilaisivat ihmisten ripsiä, kynsiä ja hiuksia, eiväthän he välttämättä tiedä, miten oikeasti tulisi toimia ja mitä oikeasti vaikka nyt rakennekynsien tekemisestä pitäis tietää. Olen varma, että esimerkiksi rakennekynsien opetusvideoilla harvemmassa tapauksessa kerrotaan kynnen rakenteesta ja muita yksityiskohtia, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä kynsiä tehtäessä.

Totta toki on sekin, että meidän ammattilaistenkin joukosta löytyy heikkoja lenkkejä. Mielestäni on kuitenkin eri asia, jos ammattilainen on vaikka juuri aloittanut tekemään vaikka nyt sitten ripsiä ja kynsiä, eikä tulos välttämättä ole se kaikista paras (tällaisissa tapauksissa taidonpuutteesta on mainittu esimerkiksi jollakin alennuksella tai mainnalla "harjoittelen vielä"). Eihän ammattilainenkaan voi osata heti uutta asiaa, mutta ammattilainen tietää (tai ainakin pitäisi tietää) perusasiat tekemästään palvelusta ja osata arvioida sen turvallisuuden omiin taitoihin nähden ja olla tekemättä, jos jokin asia ei ala sujumaan. Yleensä huonojen töiden syynä on huono koulutus, kukaan ei tee tahallaan huonoa jälkeä.

Ammattilainen osaa toimia hygienisesti alkaen käsien pesusta ja desinfioinnista asiakkaan ihon desinfioimiseen ja välineiden huoltoon sekä steriloimiseen/desinfioimiseen/pesuun. Toki on tietysti olemassa niitäkin ammattilaisia, jotka eivät välttämättä huomaa tekevänsä jotakin asiaa väärin tai välitä hygieniasta ja turvallisuudesta ja se onkin osa syy varmasti siihen, miksi kauneusala on niin epäarvostettua. Siksi kannustaisinkin kaikkia ammattilaisia, jotka vaikkapa nyt näitä ripsi- ja kynsikoulutuksia harkitsevat, menisivät oikeasti kunnon kouluttajille, sillä nykypäivänä myös koulutusten laatu saattaa vaihdella laidasta laitaan. Hyvistä koulutuksista yleensä puhutaan paljon ja ne yleensä maksavatkin enemmän kuin "huonot koulutukset".

Rakennekynsien teko ei ole ihan niin yksinkertaista. Hienojen koristelujen lisäksi tulee huomioida myös monta muuta seikkaa, kuten kynnen oikeanlainen muoto ja se, kuinka paljon omaa luonnonkynttä saa todellisuudessa viilata ilman, että se menee pilalle.

Moni kuluttaja tuntuu pitävän kauneudenhoito- ja hiusalanpalveluita hirveän kalliina. Väitetään, että kauneusala repii hirveästi rahaa "olemattomista palveluista, jotka nyt kuka tahansa osaisi", mutta se, miksi kyseiset palvelut maksavat nykyään niin paljon on erittäin yksinkertainen: kuten kaikki muutkin yrittäjät, myös kauneusalalla yrittäjät maksavat veroa ja jopa 24% palvelun hinnasta koostuu arvonlisäverosta eli alvista ja muista kuluista. Omaan käteen saattaa jäädä loppupeleissä vain pari hassua euroa. Syy siihen, miksi vaikkapa hiustenleikkaus maksaa toisessa liikkeessä 17 euroa ja toisessa 50 euroa on täysin riippuvainen esimerkiksi siitä, missä liike sijaitsee (eli miten kallista aluetta), mitä ainekustannukset maksavat ja mitä yrittäjän on kannattavinta palvelustaan veloittaa. Kukaan yrittäjä ei ota "suurta" hintaa palvelustaan kiusallaan, vaan ihan siksi, että sitä rahaa jäisi omaankin käteen. Virheellistä on luulla, että yrittäjänä tienaisi automaattisesti hirveät summat rahaa, mutta todellisuudessa suurin osa tuloista menee verojen maksuun sekä liikkeen muiden asioiden hoitoon, kuten laskuihin ja tuoteostoihin. On täysin erilaista olla yrittäjä kuin palkallinen työntekijä. Yrittäjänä voi kuussa tienata pahimmillaan vain pari sataa, mutta parhaimmillaan sen vähän päälle tonnin riippuen toki tehdyistä töistä ja menestyksestä. Palkallisena saat aina saman verran rahaa käteen joka kuukausi ja kaikki sujuu, eikä itse tarvitse huolehtia mistään.

Kauneus- ja hiusala on hyvin vaikea ala. Hirveän harva sitä tuntuu arvostavan, koska "kaiken tonhan voi tehdä itse kotona". Tällä alalla joudut miellyttämään monenmoista ihmistyyppiä ja haastamaan itsesi, jopa lukemaan ajatuksia ja leikkimään taikuria... Mutta jos kerta tämä ala on niin kauhean helppo, mietipä seuraavan kerran, kun värjäät puhkiblondattua tukkaasi ruskeaksi ja huomaatkin tuloksen olevan vihreä kuin nurmikko, että mistä virheellinen värjäystulos johtuu tai että miksi ruskeasta väristä tulee joka kerta musta, vaikka väripaketissa kuvan mallilla on koko päässä tasainen ruskea väri? Entäpä miksi väri jää aina tyvestä kirkkaammaksi kuin latvasta? Entäpä miksi kuvassa oleva suklaanruskea väri onkin mahonki? Tai miksi tyvivaalennukseni jää aina keltaiseksi? Värjääminenkään ei ole niin helppoa kuin kuvitellaan ja hyvähän meidän kampaajien on päteä - olemmehan sentään ammattilaisia ja meidän tulee tietää hiuksesta muutakin kuin se, miten väri läntätään asiakkaan päähän. Entäpä sitten rakennekynnet? Miksi tekemäsi kynnet napsahtelevat irti heti seuraavana päivänä, voiko syy olla jokin muu kuin asiakas itse? Miksi tekemäsi ripsipidennykset ovat liimaklönteillä eivätkä ole tuuheutta nähnytkään, vaikka kuinka yrität tehdä työsi huolella? Miksi tekemäsi hiustenleikkaus on epätasainen ja pottamainen, etkä saa sitä mitenkää asettumaan?

Hiustenpidennystenkään tekeminen ei ole niin yksinkertaista. Pidennykset tulisi saada tehtyä hiukseen niin, että niitä voi pitää poninhännälläkin ilman, että liitoskohdat näkyvät. Huonosti tehdyt pidennykset voivat aiheuttaa pahimmassa tapauksessa hiustenlähtöä.

Tässäpä hieman pohdinnan aihetta itse kullekin, myös itselleni. Mielestäni meidän kauneusalan ammattilaisten tulisi skarpata siinä suhteen, että oikeasti käytäisiin kunnollisissa koulutuksissa ja panostettaisiin oman ammattitaidon hiomiseen, eikä jymähdettäisi niiden oppien varaan, mitä koulusta saadaan. Meidän ammattilaisten tulisi myös panostaa siihen, että tätä alaa alettaisiin arvostamaan enemmän ja oppia arvioimaan omaa osaamista eri kanteilta. Meidän tulisi asennoitua niin, että me tunnemme ja tiedämme kosmetiikassa käytettävien ainesosien faktat paremmin kuin kuluttaja - tietämys kosmetiikassa olevista laeista ja ainesosien merkityksistä tekee meistä ammattilaisia. Kuluttajille sen sijaan toivoisin hieman pohdintaa siitä, kenelle kannattaa ripsipidennykset/rakennekynnet/hiustenpidennykset mennä ottamaan. Jos rahaa ei ole, ei niitä kannata tuhlata kouluttamattoman ihmisen huomaan. Ammattilaisen huomassa voit olla täysin varma siitä, että työ onnistuu ja saat siitä vakuuden. Mikäli ammattilaisen tekemä työ taas epäonnistuu tai saat allergisen reaktion jostain, saat oikeanlaista ohjausta ja mahdollisesti myös korvauksen virheestä. Ammattilaiselta saat myös oikeat ohjeet ihosi ja hiustesi oikeanlaiseen hoitamiseen sekä hyviä vinkkejä esimerkiksi kotona tehtäviin föönikampauksiin ja tuotteiden käyttöön! Kotitekijä ei välttämättä tiedä, mikä on turvallista ja millainen reaktio on normaalia.

Itse olen harkinnut liittymistä SKY-kosmetologeihin, josta koulutetut kosmetologit saavat itselleen merkin ja luvan käyttää sky-kosmetologi nimitystä. SKY-kosmetologi on siis takuu siitä, että ihosi asiantuntija todella on koulutettu kyseiseen alaan, eikä ole itseoppinut tai vastaavaa. Mahtavaahan olisi, jos kosmetologit ja parturi-kampaajat saisivat suojatut ammattinimikkeet samaan tapaan kuin lääkärit - et siis voi väittää olevasi ko. ammatin edustaja, mikäli sinulla ei ole siitä papereita. Tällä hetkellähän tilanne on se, että kuka tahansa voi perustaa kauneushoitolan ja harjoittaa kauneuspalveluita ilman minkäänlaista koulutusta! Aivan järkyttävää, sanon minä!

Miten SINÄ suhtaudut asiaan?

6 kommenttia:

 1. Olen tässä asiassa montaa mieltä...

  Jos minulle KELPAA sellainen nopeasti lyhennetty malli (jossa ei hutiloinnit edes näy luonnonkiharien takia), miksi minun pitäisi maksaa leikkauksesta monia kymmeniä ja viettää aikaa siinä tuolissa tunteja? Itse ihan mielelläni leikkaan otsatukkani ja annan äitini tasoittaa latvoja kaksihaaraisten varalta... kun olen kerran erittäin tyytyväinen tulokseen.

  Vaikka wanhojentansseihin menin ihan luottokampaajalle. Maksettiin ihan mielellään upeasta leikkauksesta, väristä, asettelusta ja jopa kampaajan väkertämästä tukkakoristeesta (teki sen suoraan hiuksiini ja sopi pukuun täydellisesti). Eli kun haluan laatua, haluan sitä todella. Jos laatu ei ole se pääjuttu, miksen saisi kyniä itse omia hiuksiani? Tai marssia vartin leikkaukseen, joka maksaisi tyyliin 15e? (Budapestissä oli mahtava... kampaaja pisti vain hiukset ponnarille, leikkasi siitä ja totesi: 7e! Siinä oli asennetta)

  Mutta tekoripset ja muut ovat sitten asia erikseen... vihaan pitkiä ripsiä yleensäkin eli en sellaisia laittaisi, mutta jos olisi pakko, laitattaisin ihan ammattilaisella. En halua silmätulehduksia tai kökköjälkeä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen tietysti tekee tavallaan. Jos oma käden jälki kelpaa, that's fine :)

   Poista
 2. Yksi asia (monen muun lisäksi) mikä tässä maassa pitää saada kuntoon on pienyrittäjien verotus! Minulla on monta ystävää kauneudenhoitoalalla, on parturia ja kosmetologia ja oikeasti surettaa näiden ammattitaitoisten ihmisten puolesta, koska osalla ei ole mahdollista harjoittaa ammattiaan, koska sillä ei itseään elätä. En yhtään ihmettele jos monet siirtyy tekemän töitä kotona ja pimeästi. Yrittäjälle kaikki on kalliimpaa kuin yksityishenkilölle, jopa nettiliittymä voi olla useamman kympin kalliimpi kuussa plus kaikenmaailman vakuutukset ja ne niin niin ihanant verot. Kampoomoille viimeinen niitti tais olla tuo ALV-korotus muutama vuosi sitten. Sehän menee tietty suoraan hintoihin ja ei nykypäivänä työttömyyden kasvaessa ihmisillä ole varaa maksaa kovinkaan montaa kymppiä hiustenleikkuusta, saati varaa käydä kosmetologilla. :( Mie oon nähny niin monta surullista yrittäjä-tarinaa ihan tässä lähipiirissä että on kyllä usko mennyt, aina vaan maksat, maksat, maksat ja maksat ja kiitokseksi saat ihmisten nillitystä siitä kun kaikki on niin kallista...
  Mie en oikeasti ymmärrä miten ihmisillä on just kampoomohinnoistakin sellainen käsitys että kampaaja käärii ne rahat vaan omaan taskuun eikä maksa mistään mitään :D Tietäisivätpä vaan totuuden..
  Mutta joo, se on totta että laatu maksaa ja halvalla harvemmin hyvää saa. Ja ihan vain Suomen työllisyydenkin kannalta kannattaa suosia ihan ammattilaista silloin kun sille on tarve :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla! Olisi kyllä hyvä, että kaikkien pienyrittäjien (myös muiden kuin kauneusalan) verotus saataisiin laskuun, niin hinnatkin alenesivat :)

   Poista
 3. Tosi hyvin kirjotettua tekstiä! Pisti kyllä pohtimaan näitä asioita uudelleen, ja nyt osaan arvostaa kosmetologin ja parturi-kampaajan työtä paljon enemmän. Minäkin nimittäin kuulun niihin, jotka välillä ''kauhistelevat'' esim. juuri tuota hiustenleikkuun kalleutta. Nyt ymmärrän paremmin, ja hyvä niin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, jos teksti antoi uudenlaista näkökulmaa :)

   Poista