maanantai 28. lokakuuta 2013

"Läskien" arvostelijat

Oli aivan pakko aloittaa aihe tästä, nimittäin se alkoi ottamaan pannuun niin pirusti. Katselin tuossa Youtubesta eräiden vlogaajien videoita, joissa arvostellaan mm. lihavia ihmisiä. Saahan sitä tietysti mielipiteitään kertoa, mutta mielestäni on kyllä huvittavaa, että tällaiset arvostelijat itse ovat hyvin laittautuneita ja saattavat olla koviakin treenareita. Koskaan ei tulla ajatelleeksi sitä, että tällaiset "läskien ihmisten arvostelijat" toimivat toisinaan itsekin hyvin epäterveellisesti. Muutamat katsomani läskien arvostelija vlogaajat itse käyvät aika usein juopottelemassa ja polttavat tupakaa, osa jopa haluaisi laillistaa kannabiksen perustellen, että jokainen saa tehdä mitä keholleen haluaa. Miksi siis tällaisilla ihmisillä on varaa arvostella ihmisiä, jotka ovat lihavia? Jos kerta ihmisellä on oikeus päättää, mitä keholleen haluavat tehdä, miksi ylensyöminen ja herkuttelu ja LIHAVUUS on poikkeus ja ongelma ja siitä pitää vauhkota ja huutaa? Aivan naurettavaa sontaa sanon minä.

Isoista ihmisistä tehdään aina muka-hauskoja pilakuvia. Moniko on tullut ajatelleeksi, että lihavuus voi johtua masennuksesta tai yksinkertaisesti syömisriippuvuudesta, joka on täysin yhtä vaarallinen ja epähyväksyttävä tauti kuin anoreksia?

Kyllä, itsekin olen painoni kanssa joutunut venkslaamaan, mutten koskaan ole ollut ylipainoinen enkä ole nytkään - haluan vain olla tyytyväinen itseeni, kuten moni muukin. Minulla on kuitenkin suvussa ihmisiä, jotka sattuvat olemaan isokokoisia - en kuitenkaan koskaan nimitä heitä läskeiksi. Minulle tulee hirveän pahamieli, jos jotakuta haukutaan läskiksi tai lihavaksi, koska tuollaiset nimitykset ovat mielestäni todella rumia. Yhtä lailla kukkakepiksi haukkuminen voi jonkun mielestä olla loukkaavaa. Isompikokoinenkin ihminen voi olla kaunis, ihan yhtä tavalla kuin laihempikin ihminen. Isompia ihmisiä usein haukutaan hampurilaisten mussuttajiksi, mutta koskaan ei tulla ajatelleeksi sitä, että itsensä voi päästää vastaavanlaiseen kuntoon ryyppäämällä ja syömällä paljon hiilihydraattipitoisia ruokia. Lihavuus ei aina tarkoita sitä, että joka päivä syötäisiin lihapiirakoita ja hampurilaisia, vaan lihavuuteen voidaan päästä ihan vain "mussuttamalla" pelkkää pastaa ja leipää - ylenpalttisesti. Kaikki ruoka on epäterveellistä, jos sitä syö liikaa. Kasvisruokavaliokin voi olla epäterveellistä, jos sitä syö väärin.

Miksi ei saisi olla isokokoinen? Miksi ihminen saa polttaa vapaasti tupakkaa ja pilata elämänsä alkoholin ja huumeiden kanssa lotraamisella, mutta lihava ei saa olla? En käsitä tätä ristiriitaa. Onko pääasia se, että on oltava laiha ja normaalipainoinen, mieluiten alipainoinen, että olisi terve? Laihuus ei aina ole terveyden merkki, vaan sekin voi olla jopa sairasta. On olemassa sairauksia, kuten anoreksia, joka on tappavan vaarallinen sairaus.. Mutta ehei, sehän on tietysti paljon hyväksyttävämpää kuin istuminen Mäkkärin tiskillä syömässä hampurilaista. Anoreksia on hyväksyttävämpi tauti kuin lihavuus. Voi vittu suoraan sanottuna!

Laihuus on aina hyvä asia, oli anorektikko tai ei. Lihavuus on hirveä ongelma, söi ihminen mitä hyvänsä. Puolustelen isokokoisia ihmisiä, koska en näe heissä mitään vikaa. Jokainen kohdelkoot kehoaan kuten haluaa, minulle on aivan sama kuka mitäkin syö, kunhan on tietoinen riskeistä puolin sun toisin. Lihavuuteen ja laihuuteen voi kumpaakin kuolla, mutta hei, kaikkihan me joskus aikanaan kuollaan. Osa kuolee vanhuuteen terveenä, osa anoreksiaan, osa lihavuuden aiheuttamiin sivutauteihin, osa onnettomuudessa, osa huumeisiin, osa murhataan, osa alkoholiin.. Ja ainut ei hyväksyttävä asia näistä on lihavuus.. En vain käsitä.
Kuvassa kaksi kaunista, erilaista vartalonmuotoa.

Totta on se, moni isokokoinen ihminen haukkuu laihoja ihmisiä, eikä tällaisista ihmisistä kukaan ole lihava geenien tai isojen luiden takia. Ylenpalttinen syöminen on syy lihavuuteen, mutta yhtä lailla lihavuuden syynä voi olla runsas alkoholin käyttö. Mietitäänpä.. Olisitko mieluummin epätoivoinen, surullinen, LAIHA ihminen vai isokokoinen ihminen, joka nauttii elämästään, eikä murehdi turhista asioista? On toki olemassa isoja ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä elämäänsä, mutta jokainen tehkööt omat valintansa. Kenelläkään ei ole varaa arvostella toisen ulkomuotoa, olit sitten laiha tai lihava tai ihan normaali, söit mitä tahansa, milloin tahansa ja teit mitä tahansa elämäsi kanssa. Mielipiteitä saa olla, mutta minusta kannattaisi ensin katsoa omaan peiliin ja miettiä, millä tavalla mielipiteensä tuo julki. Esimerkiksi näissä katsomissani Youtube videoissa moni "läskien arvostelija" tuntuu pitävän omaa itseään hirveän terveenä, vaikka samaan aikaan postataan videoita, jossa vedetään hirveät kännit ja biletetään hullun lailla. Sekös sitten on niin kauhean hyväksyttyä ja terveellistä pidemmän päälle?

Itse tietysti pyrin niin kovin täydellisenä ihmisenä syömään mahdollisimman terveellisesti, mutta en todellakaan rajoita herkutteluani, jos jotain sattuu tekemään mieli. Mielestäni jokainen saa syödä ja juoda mitä haluaa, kunhan tekee sen kohtuudella. Vaikka itse söisi ravintoterapeutin ohjeiden mukaan terveellisesti, pitää muistaa se, että kaikki eivät halua olla samanlaisia. Jokainen olkoot muodoltaan millainen vain, sillä totuus on, että kukaan ihminen ei ole koskaan täydellinen edes ulkoisesti eikä kaikkien vartalonmuoto miellytä jokaista. Aina olet jonkun ihmisen mielestä liian laiha tai lihava olit minkä kokoinen hyvänsä.

..Ja mä muuten meen tän postauksen jälkeen ostaan kepappia. Se on iha vissi, perkele soikoon!

"Läskien" herkkua. Mutta tiesitkö, että laihakin ihminen voi elää pelkillä karkeilla? Ei kovin terveen kuuloista sanon minä.

10 kommenttia:

 1. Oon tästä kanssasi aikalailla samaa mieltä. Inhottaa ajatella että ihan sama minkä kokoinen olet, saat slti varmasti kuulla haukkuja niiltä toisen kokoisilta. Se kun ei edes ole pelkästään sitä että laihat haukkuvat lihavia, vaan myös toisin päin, ja siihen välimaastoon sijoittuvilla vasta vaikeaa onkin. En käsitä, miksi ihmisiä kiinnostaa minkä kokoinen kukakin on, sehän ei ole kenenkään muun kuin ihmisen oma nahkansa, eikä se näin ollen muille kuulu. Muotoilit pointtisi mielestäni tosi hyvin ja etenkin myös juuri tuo, että kun lihavia heidän elämäntapojensa takia haukkuvat fitness-intoilijat saattavat silti itse vedellä viinaa miten sattuu, koska omassa lähipiirissä on juuri näitä henkilöitä paljon enkä ole koskaan ymmärtänyt sitä ideaa. Todella hyvä kirjoitus, kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kanssani ollaan samaa mieltä. Yleensä törmää ihmisiin, jotka alkavat heti siihen perinteiseen puolusteluun, miksi on muka hienompaa olla laiha :)

   Poista
 2. Mun mielestä se on sinänsä "ihan sama" minkä kokoinen ihminen on, ihmisiä me kaikki ollaan. Naurettavaa, että laihat arvostelevat isompia ja ne lihavat taas laihoja. Ihmisiä on erikokoisia, mutta kaikki ollaan yhtä arvokkaita. Todella hyvä postaus ja olet hyvä kirjoittamaan :)

  VastaaPoista
 3. Ei siinä mitään jos aikuinen ihminen tappaa itsensä huonoilla elintavoilla. Se on hänen oma asiansa. Mutta vihaksi pistää, kun nämä samat aikuiset vievät vaippaikäiset lapsensa Mäkkäriin syömään,syöttävät lapsilleen täysin ravinneköyhää paskaa. Yhä enemmän näkee katukuvassa alle kouluikäisiä, jotka ovat huomattavan ylipainoisia. Tähän pitäisi mielestäni puuttua. Vanhemman tehtävä on tehdä kaikkensa jälkikasvunsa hyvnivoinnin eteen ja terveellinen ravinto on yksi tärkeimmistä. Pistää vihaksi aina, kun näen näitä ylipainoisia lapsia istumassa Mäkkärissä.

  Laihuuden ihannointi yhdistetään nyky-yhteiskunnassa itsekuriin. Pystyt kontroilloimaan mielitekojasi ja vastustamaan niitä. Se on upea piirre ihmisessä, koska menestyjillä on kova tahto, vahva itsekuri ja kyky pitää kaikki langat hyppysissään. Läskit ovat luusereita, joilla ei ole tarpeeksi tahdonvoimaa, joten heille voi aivan hyvin huomauttaa "isoista luista". Nykyaika ihailee menestyjiä ja voittajia. Inhimillisyys on kadonnut kaikesta. Ei ole inhimillistä olla lihava. Ei vaikka olisit sairas, masentunut tai vammautunut.

  Minua on haukuttu viimeiset yli 10 vuotta läskiksi. Myönnän olleenikin jossain vaiheessa hieman ylipainoinen, mutta en koskaan merkittävästi. Syynä epäterveelliset elämäntavat, jotka pistin remonttiin joitakin vuosia sitten. Laihduin 15kg ja voin tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Juoksen 4km 5-6 kertaa viikossa. Silti saan kuulla olevani läski, koska en ole 45kg teinityttö. Kyllä minä sen itse tiedostan, että en ole laiha, mutta en ole kyllä ylipainoinenkaan. Monesti nämä haukkujat istuvat itse Mäkissä, eivät harrasta liikuntaa, tupakoivat askin päivässä ja elävät muutenkin miten sattuu. Sitten tullaan haukkumaan minua läskiksi, vaikka lyön pääni vetoa, että voittaisin heidät juoksulenkillä mennen tullen. Laihuus ei aina tarkoita hyvää kuntoa, eikä lihavuus sohvaperunaelämää.

  Toinen asia, mistä saan kuulla on juurikin tuo alkoholin käyttö. Syön terveellisesti ja urheilen lähes päivittäin. Silti juon viikonloppuisin alkoholia. Ihmiset sanovat, että se on tekopyhää. Eli jos siis juot alkoholia, niin ei kannata vahingossakaan urheilla tai yrittää elää muuten terveellisesti. En oikein tajua tätäkään pointtia? Miksi pitää olla joko hillitön terveysguru tai roskaruoalla elävä päihdeongelmainen sohvaperuna? Eikö tuohon väliin mahdu kuitenkin suurin osa ihmisistä. Kohtuus kaikessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen kanssasi tuosta, että moni vanhempi syöttää lapsilleen tosi paljon eines- ja pikaruokaa, enkä pidä asiasta itsekään. Lapset opetetaan syömään väärällä tavalla jo lapsena, eivätkä kaikki välttämättä edes tiedä syövänsä väärin. Lähinnä itseäni ottaa päähän tapa, jolla isokokoisista ihmisistä puhutaan ja miten heitä aina kammoksutaan ja moititaan. Toki on olemassa sellaisiakin, jotka valittavat painostaan, eivätkä asian eteen tee silti mitään vaikka mahdollisuuksia olisi ja osa tällaisista ihmisistä tuntuukin turvautuvan tekosyihin. Arvostan suuresti niitä, jotka haluavat remontoida elämänsä liittyi se sitten lihavuuteen tai alkoholinkäyttöön tai muuhun "epäterveelliseen". Mutta tässäkin korostuu se, että jokainen tehkööt mitä haluaa ja se on minulle fine - asiasta on kuitenkin turha valittaa, jos ei itse ole kykeneväinen muutoksiin. Itsekin välillä ärsyynnyn tällaisista "yhyy oon iso ja en silti tee asialle mitään", mutta yhtä lailla minua ottaa pattiin sairaalloisen laihat, jotka eivät edes yritä lihoa.

   Kohtuus kaikessa, kuten sanoitkin ja samaa mieltä olen tässäkin. Yritin tätä asiaa tekstissäkin sanoa (tiedä sitten huomasiko sitä), että kaikkea saa syödä, juoda tai tehdä niin paljon kun haluaa, kunhan pysytään kohtuudessa. En pidä siitä, että ihmiset arvostelevat toisiaan asioista, jotka periaatteessa itse kumoavat omilla "epäterveellisillä" tavoillaan ja antavat ymmärtää olevansa itse niin täydellisiä, että kykenevät muita arvostelemaan, vieläpä niinkin törkeään sävyyn kuin moni näistä vlogaajista. Mielipiteitä saa toki olla, enkä itsekään ole mikään roskaruuan ylensyönnin kannattaja, mutta jos isokokoiset ihmiset häiritsevät, niin pitäisi tajuta myös se, että näiden arvostelijoidenkaan toiminta ei aina sitä kaikista esimerkillisintä ole, vaikka he yrittäisivätkin elää terveellisesti - tai ainakin siellä välimaastossa.

   Ylipäätäänkin eri ihmisryhmien, kuten nyt näiden isokokoisten, laihojen, nistien, tummaihoisten ja vastaavien arvosteleminen tyyliin " Vittu tehkää ittellenne jotain, vitut idiootit ku ootte nii tyhmii ettette pysty mihinkää!" on tosi hirveän kuuloista. Jos haluaa tehdä mielipidetekstin tai videon jostain asiasta, tehkööt sen asiallisesti ja rakentavasti. Otan ehkä tämän asian turhan vakavasti, mutta hirveää kieltä moni vlogaaja tuntuu käyttävän. Räiskyvä kielenkäyttö tietysti lisää shokeerausta, mutta se, minkä kuvan tällainen käytös ihmisestä antaa.. Huhhuh..

   Poista
 4. Mun mielestä on vitun jees olla ennemmin isompi ja vahvempi, mutta pakko ottaa kyllä kantaa siihen, että ihan tolkuttoman lihavien ihmisten elintasosairaudet taitaa kyllä tulla yhteiskunnalle kalliiksi. Oisko se niin vaikea jättää vaikka se sadan tonnin Bemari parkkipaikan kaukaisempaan nurkkaan sen invapaikan sijaan, ja kävellä vähän? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isokokoisilla ihmisillä on paljon sairauksia, kuten diabetestä, totta, mutta yhtä lailla yhteiskunta joutuu kustantamaan laihojen ihmistenkin sairauksia, työttömyyttä ja monia muita asioita. Lihavuus on vain yksi näistä seikoista.

   Poista
 5. Olipa kyllä hyvä teksti! Ihmisten arvostelu ulkoisten asioiden perusteella, lihavuuden tai minkä tahansa takia, kiehuttaa itselläkin joka kerta. Sellaiset puheet kertovat kyllä enemmän arvostelijasta, kuin sen kohteesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tykkäsit ^^ Samoilla linjoilla kanssasi olen!

   Poista