torstai 10. lokakuuta 2013

Goottius käsitteen laajentuminen

Aihe tuli mieleeni viimeisimmästä tilityspostauksestani, joka käsitteli goottien sisäpiirejä. Sen voi lukaista muistin virkistykseksi täältä. Kyseisen postauksen kommenteiden luotua minulle paljon pohdittavaa monestakin eri näkökulmasta, päätin miettiä itse gootti- sanan laajentumista. Vaikkei se nyt aivan suoranaisesti tuohon viimeksi kirjoittamaan aiheeseeni liity, voi joihinkin asioihin, kuten skenen väliseen kiusaamiseen löytyä syy aivan asian juurilta: itse goottius käsitteestä. Mistä kaikki siis on lähtenyt ja missä nykypäivänä ollaan. Miksi ns. alkuperäisgoottien on vaikea hyväksyä gootti-sanan laajentumista?

Kuten tiedetään, gootit niin sanotusti syntyivät 80-luvulla goottimusiikin innoittamana. Ei tyydytty pelkkään musiikinkuunteluun, vaan haluttiin erottua joukosta aivan ennen näkemättömällä tavalla: mustalla tupeeratulla tukalla ja kauhuromanttisella olemuksella. Koska itse en 80-luvulla ole syntynyt, minulla ei ole harmainta hajuakaan siitä, kutsuttiinko vielä tuolloin ainoastaan ja nimenomaan goottimusiikkia kuuntelevia gooteiksi vai alettiinko sitä käytämään myös muun synkän musiikin kuuntelijoista, mutta oletan, että tuolloin, kun gooteista puhuttiin, tiedettiin tarkoitettavan nimenomaan esim. The Cure tai Sisters Of Mercy fania.


Muutamia vuosia sitten ja vielä tänäkin päivänä monen ns. perinteiseksi gootiksi itseään kutsuvan korvaan särähtää se, että metallimusiikkia kuuntelevaa saatetaan kutsua gootiksi. Ymmärrän asian sinänsä, sillä olisihan se ihan hullua kutsua Elvis fania hevariksi ja iskelmädiggaria hoppariksi, mutta kun metallimusiikki ja goottimusiikki ovat hyvin lähellä toisiaan, voidaan mielestäni nämä kaksi asiaa yhdistää tietyllä tapaa toisiinsa sidonnaisiksi. Metallimusiikkiahan oli jo 80-luvulla hyvinkin paljon olemassa, joten periaatteessa tuolloin saatettiin ehkä tiedottomasti nitoa yhteen kaksi synkkyyden edustajaa, vaikka periaatteessa ne musiikillisesti olivatkin täysin erilaiset. Voiko olla niin, että goottius yhdistettiin metallimusiikkiin sen otettua vaikutteita goottihenkisyydestä?

Gootti käsite on siis hyvin laajentunut vuosikymmenten saatossa. Jos nykyään puhutaan gootista, ei voida olla sataprosenttisen varmoja siitä, puhutaanko niin sanotusta metalligootista, konemusiikkia kuuntelevasta cybergootista vai perinteisestä sellaisesta. Hyvin moni tavis tuntuu mieltävän gootin suoraan metallimusiikin kuuntelijoiksi, eikä heillä ole käsitystä itse goottimusiikista lainkaan. Silloin noin 9 vuotta sitten, kun tämän tyylisuunnan löysin, kuvittelin sen olevan täysin lähtöisin metallimusiikista ja itse asiassa vasta muutama vuosi sitten sain tietää, että gootit ovatkin alunperin jotain ihan muuta. Sivistin itseäni kuitenkin lukemalla gooteille tutun opuksen Goth Chic, josta bloginikin nimi tulee, hieman muunneltuna tosin.


Nykyään goottiskenessä hyväksytään hyvin paljon asioita, joita ei ehkä vuosikymmeniä sitten olisi välttämättä hyväksytty. Nykyään jopa puhutaan goottimuodista, joka vaihtelee sen mukaan, millainen tyylisuuntaus on sillä hetkellä muodissa. Muutama vuosi sitten cybertyyli oli todella suuressa huudossa, nykyaikoina kaupat myyvät tosi paljon steam punk henkisiä vaatteita. Ennen keskityttiin vain itse musiikkiin, eikä muulla ollut väliä kuin isolla tupeeratulla mustalla tukalla ja meikillä, kun nykyään vaatteiden hinta ja laatu ovat huomattavasti tärkeämpiä. Onko tämä sitten hyvä vai huono asia, tiedä häntä. Itse kuitenkin olen sitä mieltä, että musiikin on aina oltava ykkösenä ja vasta sitten pukeutuminen.

Goottiudesta ollaan ainakin oman skenessä olemiseni aikana oltu monenlaista mieltä. Kukaan ei oikein tunnu tietävän, miten kyseinen tyylisuuntaus todellisuudessa on alunperin syntynyt ja miten se on päässyt kehittymään niin moneen suuntaan. On olemassa cybergootteja, viktoriaanisia gootteja, fetissigootteja, punkgootteja ja vaikka mitä gootteja. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, miten esimerkiksi konemusiikki ja cyberhenkinen goottityyli ovat syntyneet, sillä se on kuitenkin aika erilainen pukeutumistyyli kuin silloin 80-luvulla.

Jännää on myös se, että moni perinteinenkin gootti pitää Tuska festareita kesän kohokohtana.. Vaikkei metallimusiikkia kuuntelekaan? Ei sillä, että haittaisi, mutta ihmetyttäähän tuo silti.

Sekavaa pohdintaa goottius käsitteestä. Miten te muut asiaa ajattelette?

3 kommenttia:

 1. http://trellia.deviantart.com/

  Tuolta löytyy suloisia gootti(stereo)tyyppejä. Itse rakastuin noihin ja on hauska etsiä satunnaisia yhtenevyyksiä omasta pukeutumisesta ja kauneusihanteista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo olenkin nähnyt. Ovat kyllä kivoja :D

   Poista
 2. Ovathan elektronisen musiikinkin juuret jo varsin syvällä, esimerkkinä vaikka 80-luvun alussa perustettu Nitzer Ebb (plus toki sitten jo 70-luvulla aloittaneet uranuurtajat Kraftwerk ja Gary Numan, näin parina esimerkkinä).
  Siitä en sitten tiedäkään, milloin on keksitty heittää muoviletkuja päähän :D

  VastaaPoista