tiistai 27. elokuuta 2013

Kitinää musiikkimaun vaikutuksesta baarikäyttäytymiseen

Mieltäni on jo pidemmän aikaa kaivanut tai pikemminkin ärsyttänyt eräänlaiset olettamukset "kansan mustista lampaista" eli mm. gooteista ja metallimusiikista (älkää nyt ruoskiko minua, kun yhdistän nuo kaksi "aivan eri asiaa toisiinsa", mutta kun ne vain on..) joista tämä postaus kertoo. Yleisistä stereotypioista liittyen gootteihin olen jo postauksen tehnyt tänne, mutta tämä postaus käsittelee lähemmin musiikkia ja musiikkimakua. Toki tuossa aiemmassa postauksessani oli myös tällaisia olettamuksia ja ennakkoluuloja, mutta ymmärrätte pointtini luettuanne tämän tekstin.


Viimeisimpään ärsyttävään olettamukseen törmäsin eräissä bileissä vähän aika sitten. Yllättäen olin porukan ainut "synkiö" ja erotuin edukseni (ja epäedukseni) joukosta. Heti tapaamispaikalle tultuani porukka alkoi kehumaan pinkkiä tukkaani ja meikkiäni, mikä tietysti oli vain imartelevaa. Kuitenkin päästyämme juhlinnassa pidemmälle, siirryimme erään henkilön asuntoon, johon järjestäjät olivat keränneet musiikkia Spotify listalle juhlia varten. Kuten arvata saattaa, musiikki ei ollut yhtään sitä, mitä itse kuuntelen ja mistä pidän, vaan juurikin sitä perus NRJ musiikkia (Rihannaa, Elokuuta, Cheekiä jne.), mitä olen saanut kuunnella jo aivan tarpeeksi työ- ja koulumaailmassa. Asia ei kuitenkaan minua haitannut, koska tiesin muiden juhlijoiden pitävän erilaisesta musiikista kuin minä ja miksi muutenkaan asian olisi pitänyt haitata?

Muutaman tunnin jälkeen minulta alettiin kuitenkin heti tivata: "Onks sulla nyt ihan tylsää kun tää ei varmaa oo sellasta musaa ku sä tykkäät kuunnella?" Tuo kysymys.. En vain käsitä. Vaikkei musiikki todellakaan ollut mieleeni, en tehnyt siitä missään vaiheessa mitään numeroa, vaan kuuntelin näyttämättä inhotustani mitenkään ulospäin, enkä kommentoinut soitettavia kappaleita millään tavalla. Juhlin siis aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin paikalla-olijat. Onko sillä niin väliä, mitä musiikkia taustalla soi, kun kuitenkin pääasia on itse juhlinta ja musiikki oli kuitenkin valittu juhlakalua varten, eikä minua varten? Olisiko minun pitänyt alkaa heti mollata kaikkia biisejä surkeiksi ja alkaa kehuskelemaan, miten oma musiikkimakuni on ainut oikea musiikkityyli ja kaikkien pitäisi kuunnella samaa?

Kysymys ei ollut osoitettu minulle todellakaan mitenkään törkeästi, vaan se oli enemmänkin huolestunut (siis kuvitelkaa, joku huolestuu siitä, pärjäänkö varmasti ei-metallimusiikki-hippaloissa ) Muutenkin kavereiden kanssa baarissa ollessa törmää usein tähän legendaariseen: " En mä voi tulla sinne X baariin ku sielä ei soi metallia/poppia/räppiä/iskelmää". Siis voi hyvänen aika, sanonpa vain. Onhan se mukavaa, että meille metallikansalaisille ja muille alakulttuurin edustajille on perustettu "omat baarimme", mutta miksi jokin tietty musiikkityyli voi estää jotakuta menemästä johonkin tanssiklubille tai vastaavaan? Eikö tärkeintä ole se mukava seura ja hauskanpito? Myönnettäköön kuitenkin, että itse viihdyn paremmin oman musiikkini tahdittamana, mutta en ole koskaan kieltäytynyt menemästä baariin, jossa ei soi suosikkimusiikkini ja välillä on oikeasti kivaa irroitella vähän erilaisemman musiikin tahdissa. Miksi siis jokin musiikkityyli, vaikka nyt se NRJ renkutus, voi estää jotain metallista/goottia/rokkaria/emoa/jne.. menemästä jonnekin? Samaa voisi itse asiassa kysyä toistepäinkin: Mikä kumma siinä on, että jos vaikka joku metallisti ehdottaa ei-metallisti-kavereilleen metallibaarissa käyntiä, asiasta aletaan heti vääntämään kättä ja keksimään tekosyitä. Sanoisin, että naurettavaa! Myönnän toki itsekin sortuneeni tällaiseen tyhmyyteen, mutta aina sitä myöhemmin ihmettelee, että voi että kun piti olla lapsellinen senkin asian suhteen ja sitä kautta yritänkin välttää purkamasta kaikkia aggressiivia tunteitani "kaiken kansan" musiikkista.


Vaikka edustaisikin jotain tiettyä skeneä tai pitäisi muuten vain jostain tietystä musiikkityylistä, on mielestäni naurettavaa alkaa pilkkaamaan joitakin baareja/klubeja/jne paikkoja vain niissä soitettavan musiikin takia. Veikkaan, etten ole ainut, joka tällaiseen on törmännyt, joten kertokaahan omia kokemuksianne niin ärsyynnytään kaikki yhdessä.

7 kommenttia:

 1. Ja miksi vetää ennakkopäätöksiä toisen musamausta vain ulkonäön perusteella...? Loppujen lopuksi ei se pvc-hame välttämättä tarkoita sitä että kuuntelee ainoastaan synkkää konejumputusta tai korsettileidille kelpaa vain Two Witches. Itseänikin innostaa eniten klassinen musiikki, vaikkei se ehkä ihmisille ihan heti mieleen pälkähtäisi.

  Emilie Autumnin keikalla oli monia "taviksia" ja PMMP:tä kuuntelemassa oli monia gootteja. So what?

  VastaaPoista
 2. Itsehän käyn ysäribileissä ja kävin tänä vuonna ysärifestareillakin :D Sinne meni ne viimeisetkin goottipisteet. Mulla soi iPodissa sulassa sovussa eurodancet, kasarihitit ja goottirock <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kans joku aika sitten pari E-typen ja jopa Jennifer Lopezin kappale mp3:ssani, mutta poistin ne huudatettuani ne puhki x)

   Poista
 3. Itsellä tuli myös mieleen tuo ettei se synkkä vaatetyyli tarkoita sitä, että kuuntelisi synkkää musiikkia. Ja olen itsekin päätynyt monesti noihin tilanteisiin erityylisten kavereiden kanssa. Esimerkkinä tapaus omista synttäri/halloweenbileistä vuosi tai pari takaperin: minä ja muutama miespuolinen kaverini soitimme synkempää musiikkia näissä pippaloissa (musiikkia laittoi aina se kuka ehti) ja eräs kaverini kommentoi äkäisesti että miksi pitää kuunnella tällasta musiikkia. Totesin että tule ihmeessä laittamaan mieleistäsi musiikkia, tätä nyt vaan on laitettu kun satutaan pitämään tästä musiikista ja sopii hyvin tähän synkkään halloween teemaan. No pian tämä tuli laittamaan cheekiä soimaan ja sen jälkeen ties mitä muuta vastaavaa. Kuitenkin pian hänen omissa synttäribileissä soi nämä NRJ hitit ja ehdotin joltain metallibändiltä yhtä biisiä ja tämä kaveri sitten totesi, että hänen synttäreillään kuunnellaan sitä mistä hän tykkää.... -.-" Että jostain syystä goottien ja muiden pitäisi ilmeisesti mukautua massaihmisten mukavuusalueelle, mutta toisinpäin ei vaan onnistu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tilanne. On se kumma, kun jotkut tavikset valittavat metallisteille/gooteille siitä, että kaikkea musiikkia pitäisi sietää.. Sitten en penteleet eivät kuitenkaan itse siedä mitään muuta kuin omaa musiikkiaan :'D

   Poista
 4. ihmiset tuntuvat keskittyvän ihan vääriin asioihin!!!=D Huvittavaa.. itsekkin saanut kuulla monesti tuon tutun lauseen "sulla on varmaan tylsää kun joudut tällästä musiikkia kuunteleen"... Öö koska tykkään mieluiten pukeutua tumman puhuvasti, tarkoittaako se automaattisesti että mun on myös kuunneltava ainoastaan jotain kirkonpoltto-heavyä tai ranteetauki-urkumusiikkia!!!=D voi voi, kyllä pyörtyisivät kun tulisivat autooni istumaan, ja kuulisivat kun kajareista pauhaa Lauri Tähkää, Apulantaa, Pmmp:tä ja monia teini räppejä!!!xD Tykkään siis myös raskaammastakin, mutta musamakuni on aina ollut melkoisen kirjava ja en koskaan ole kokenut että minun tarvitsisi tykätä vain tietystä musiikista kun pukeudun tälleen!!!=D

  VastaaPoista