torstai 7. maaliskuuta 2013

What Goth Is Not

Moni kaverini ja tuttavani ovat jo useamman vuoden ajan kyseenalaistaneet koko goottiskenen. Kuulen jatkuvasti vanhemmilta ihmisiltä ja jopa joiltakin kavereiltani " Kyllä sä tosta kasvat vielä ulos, kun moni muukin on kasvanut." Myöskin kysymys "Ootsä gootti?" saa itseni miettimään, olenko sitä ja mitä kysymykseen pitäisi vastata, kun se pitäisi perustellakin muka niin katu-uskottavasti. Miksi ihmiseltä, joka hieman poikkeaa jostakin tavanomaisuudesta, täytyy heti alkaa haastattelemaan tämän tyylistä? Sama kuin alkaisi kyselemään tavikselta, miten hän voi pukeutua niin tylsästi..

Erityisesti medialla tuntuu olevan aivan vääränlainen käsitys gooteista ja goottityylistä. Sitä pidetään teinien angstausvaiheen tyylinä, kun etsitään vielä itseään. Toki sitä teininä varmasti moni on kokeillut erilaisia tyylejä alkaen glamrokkarista mangahörhöön, mutta miksi tyylin täytyisi palautua takaisin "normaaliksi", jos näistä alakulttuurityyleistä löytää itselleen sen oman ja sopivimman? Mustat hiukset, vahva meikki ja mustat vaatteet tekevät gootin monien mielestä. Pyhpah. Jotkut jopa kuvittelevat, että gootiksi ryhdytään yhdessä hujauksessa. Omasta mielestäni siihen kasvetaan musiikin ja muiden "goottimaisten" asioiden viemänä. Omalta kohdaltani on oikeastaan tosi hankala sanoa, miten varsinaisesti tähän skeneen edes lähdin varsinaisesti mukaan, mutta sen tiedän, etten missään vaiheessa ajatellut, että " nyt mä ryhdyn gootiksi". Se vain tuli kaikkien bändien myötä.

Tässä postauksessa ajattelin hieman oikoa näitä vääriä uskomuksia ja olettamuksia, joita media ja "tietämättömät" ihmiset luovat ja sanelevat. Nämä ovat kumottuja stereotypioita, joita gootteihin liitetään jatkuvasti. Nämä tosiaan sitten pohjautuvat ihan omaan mielipiteeseeni, eli eivät mitään elämän totuuksia ole - goottiudesta kun tunnutaan tappelevan jo skenen sisäisestikin. Näissä myöskin yleistän aika paljon, joten ei kannata vedellä kauheita herneitä nenään, jos jokin kohta pitäisi olla mielestäsi toisin. Gooteilla on kuitenkin aina ollut eri käsitys siitä, mitä gootteus todella on ja mitä se ei ole, eikä vielä osata sanoa tarkkaan, mikä erottaa gootin ja goottityylistä vaikutteita ottavan metallistin. Alla olevat ovat siis ihan omaa näkemystäni asiasta ja siitä, miten itse goottiuden käsitän, enkä pidä itseäni minään yligoottina. Ei kannata ottaa alla olevia "väitteitä" turhan tosissaan, osassa on pientä huumoria joukossa.

Tältäkö oikean gootin tulisi näyttää?


TIESITKÖ ETTÄ...?

1. Goottius ei ole pelkkää pukeutumista ja musiikkia, vaan se on myös elämäntapa. Mikä se elämäntapa sitten on? Elämäntapaan liittyy paljon muutakin kuin pukeutuminen ja musiikki. Valitettavan usein monet "aikuistuneet" väittävät goottiuden olevan vain teinien ohimenevä tyyli, josta voi kasvaa ulos, mikä ei aina pidä paikkansa. On olemassa aikuisia, jotka ovat olleet gootteja useamman kymmenen vuoden ajan ja osa löytää goottiuden vasta aikuisiällä. Voisin murtaa tässä samalla myös sen myytin, että goottityyli ei ole ainoastaan teinien alakulttuuri, vaikka moni teini aloittaa jöötteilyn juuri tässä ikäryhmässä.

2. Gooteilla ei ole yhteistä ideologiaa, vaan kaikilla on omat mielipiteensä mm. uskonnoista, politiikasta, elämänkatsomuksesta ja monesta muusta asiasta. Siksi gootit eivät välttämättä kokoonnu julmetulla porukalla mielenosoituksiin tai vastaaviin, kuten esimerkiksi punkkarit tai hipit, joilla on yhtenäinen aatemaailma. Ainoa gootteja yhdistävä tekijä on oikeastaan musiikki ja kiinnostus kauhuun, kuolemaan ja synkkyyteen, jos nekään. Mitään kuolemanylistäjiä tuskin kukaan meikäläisitä on, vai? Gootti katsoo kuoleman olevan kunnioitettava asia, sillä se on läsnä koko ajan. Siitä saa tehdä taidetta musiikkina, elokuvana tai piirroksena.

3. ..Josta tuli mieleeni, että gootit eivät välttämättä ole masentuneita ja itsetuhoisia. He eivät viiltele tai ajattele kuolemaa ja itsemurhan tekemistä 24/7. Annetaan tämä kunnia teiniangstareille.

4. Goottimusiikki ei tarkoita metallimusiikkia, vaan se on oma musiikkityylinsä. mm. Bauhaus ja Two Witches ovat goottimusiikkia. Myöskään The 69 eyes tai HIM eivät ole goottimusiikkia, vaan ne luokitellaan goottirockiksi tai goottimetalliksi, kuka mitenkin sen ottaa.

5. ..Kaikki gootit eivät myöskään kuuntele goottimusiikkia. Jotkut kuuntelevat metallia tai synkkää konemusiikkia, ihan mitä tahansa. Kaikilla gooteilla on oma musiikkimakunsa, jotkut ovat avarakatseisempia ja saattavat kuunnella jopa iskelmää tai räppiä, toiset kuuntelevat vain yhtä tiettyä musiikkityyliä ja ovat sille uskollisia. Ei voida sanoa, mikä musiikkityyli on se "katu-uskottavin", vaikkakin goottimusiikista koko goottiskene onkin lähtöisin.


6. Kaikki gootit eivät pukeudu pelkkään mustaan. Moni käyttää tehostevärejä, joista yleisimpiä ovat mm. pinkki, sininen, punainen. violetti, viininpunainen ja vihreä. Myöskin kulta ja hopea ovat yleisiä värejä, miksei valkoinenkin. Vaikka vaatteissamme saattaakin jotain pientä erikoisuutta piileä, meillä on sentään tyylitaju, jos vertaa vaikka joihinkin muotimaailman superluomuksiin...

7. Gootit eivät pukeudu joka päivä korsettiin ja vahvaan meikkiin (poikkeuksia toki on). Kyllä me pukeudutaan ihan niihin samoihin lökäreihin kuin tekin koti-iltoinanne ja pidetään meikittömiä päiviä.

8. Gooteilla voi olla myös "taviksia" kavereinaan. Ei ole mikään erikoinen asia, jos goottiporukka käy kahvilla ja viettää aikaansa kavereiden kanssa kuin muutkin ihmiset, ihmisiähän hekin (tai no mekin) ovat. Ei me missään lepakkoluolissa kokoonnuta ja ammenneta Mustaa Raamattua kynttilänvalossa.

9. Gootit eivät ole saatananpalvojia, vaikkeivät kyllä mitään Jumalan ylistäjiäkään. Jokainen uskoo mihin uskoo, toiset lukevat itsensä wiccoiksi, toiset ateisteiksi, jotkut eivät oikein edes tiedä, mihin uskovat. Me emme myöskään mestaa eläimiä rituaalien merkeissä, vaan rakastamme niitä ja puolustamme niiden oikeuksia. Osa on jopa vegaaneja.

10. Gootit eivät ole ilkeitä. Suurinosa on hyvin ujoja, herkkiä ja ystävällisiä, jopa ystävällisempiä kuin monet muut. Gootti voi myös olla iloinen ja elämänhaluinen, toki maailmasta löytyy vastapainoksi niitä ilkeitä ja ylimielisiä versioitakin.

11. Kaikki gootit eivät kuuntele Marilyn Mansonia.

12. Jo itse goottityyli jakautuu moneen eri alatyylisuuntaukseen: viktoriaaninen, moderni, cyber, steampunk, punkgootti, fetish, industrial, romanttinen.. jne jne. Jokainen goottityylisuuntaus eroaa toisistaan mm. ulkonäön ja kiinnostuksen kohteiden kautta (stereotypisesti esim. "tavan" gootti kuuntelee esim. goottimusiikkia ja cybergootti on iloinen jumputusmusiikin suurkuluttaja), mutta sekasikiöitäkin on - jotkut gootit eivät osaa määritellä omaa "kategoriaansa". Jotkut ottavat vaikutteita useammasta eri tyylisuunnasta. Itse en esimerkiksi tiedä, mihin noista kategorioista itseni laittaisin, koska tyylissäni on vaikutteita useammasta genrestä.

13. Goottikin voi pelätä hämähäkkejä ja ötököitä.

14. Kaikki gootit eivät käytä alkoholia, eivätkä juo ruuan kanssa verta.

15. Gootti ei ole huora, vaikka useimmiten pukeutuukin verkkosukkahousuihin ja korkeisiin korkoihin. Gootti haluaa olla äärimmäisen naisellinen ja siisti, ei sotkuinen farkkuhameeseen pukeutuva prostituoitu. Gootti on sivistynyt ja hienostunut. Vaatteet eivät tee kenestäkään huoraa.

16. Gootit eivät ole sen epähygieenisempiä kuin muutkaan ihmiset. Yleensä gootit ovat todella siistejä, toki jälleen poikkeuksiakin löytyy.

17. Myös mies voi olla gootti. Heihin vain törmää harvemmin kuin naisgootteihin. Miesgootti ei kuitenkaan välttämättä ole homo, vaikka meikkaa ja pukeutuu silinteriin.

18. Gootit eivät käytä huumeita, eivätkä harrasta rikollista toimintaa (vaikka maineemme onkin tällaisella paskapuheella pilattu).

19. Gootit ovat ihan tavallisia ihmisiä, kuten kaikki muutkin.

20. ..Ja kaikilla heistä ei ole mustat pitkät hiukset. Gootilla voi olla minkä väriset hiukset tahansa!

21. Synkkä/raaka/kauhu/ahdistava musiikki ei ole tehty idiootteja varten. En millään usko, että musiikki voi tehdä jonkun masentuneeksi ja jos voi, niin on käsittänyt jotain ihan väärin. Minua musiikki on auttanut useassa asiassa ja mielestäni synkkää musiikkia tulee tulkita rivien välistä, kaikkea ei pidä ottaa ihan kirjaimellisesti. Jokainen tietysti tulkitsee biisit omalla tavallaan, mutta järkeäkin voi käyttää.

22. Jopa itse gootit kinastelevat keskenään siitä, miten goottius määritellään. Miten SINÄ määrittelet goottiuden? Onko uskottavaa kutsua itseään gootiksi vai täytyykö se pitää salassa, ettei kuulostaisi wannabelta? Kuka se truujöötti on? Muututaanko gootiksi yhdessä yössä vai saako suuntaus kehittyä useamman vuoden ajan? Voidaanko "tyylistä pois kasvanut" luokitella aidoksi gootiksi? Kuka ylipäätään on aito gootti? Kysymyksiä on miljoonia ja vastauksia on yhtä paljon kuin goottejakin.


Goottiudesta olen tehnyt pohdintoja myöskin tässä postauksessa.

Mitäs mieltä olette näistä stereotypioista, joilla goottien maine on "pilattu"? Löytyykö omasta elämästäsi kokemuksia, jolloin olet joutunut selittämään sen, miksi olet gootti ja keitä gootit ovat?

15 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Aihe mistä jokaisella on oma näkemyksensä ja on aina kiva kuulla toisen henkilön näkemys :)
  Minusta tuo yleistäminen on ihan hölmöä aina :/ Ihmiset yleistävät tuolla tavalla kun asioista ei ole mitään käsitystä.
  Minun mielestä sellaista yligoottia ei olekaan. Karkeasti sanottuna kyllä ns. "aito gootti" on sellainen, joka ei koskaan "kasva" siitä pois, se on elämäntapa.
  Kun tein koulussa opparin goottien hiustyyleistä, totta kai jouduin selittämään pohjalle koko skenen mistä siinä edes on kyse, eräs luokkalaiseni kysyi minulta mikä gootti minä olen (siis tarkoitti että olenko cyber, viktoriaaninen tm.), en edes osannut vastata. Itsekin vaihtelen tyyliä mieleni mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen kyllä kanssasi samaa mieltä tuosta aidosta gootista. Olkoot tyyli millainen tahansa, gootti on gootti, kun pysyy sellaisena, eikä vanhoilla päivillä naureskele sille, miltä aikanaan näytti. Monet myös kyselevät, että aionko vielä vanhanakin piirtää kulmat. Hyvä etten revennyt nauruun :'D En ole vielä kertaakaan törmännyt mummeliin, joka piirtäisi kulmansa.. Voisin olla ensimmäinen heistä.

   Poista
 2. Vau, mieletön postaus! :) Itse en kuitenkaan ole gootti, mutta osaanpahan nyt sanoa vastaan gootti-stereotypioita vastaan :) Tän postauksen jälkeen voi mun olla vaikea määritellä goottia :'D Mutta kyllähän siitä nyt jokin käsitys on ulkonäön perusteella :D Jotkut gootti vaatteet on ihan siistin näköisiä, varsinkin viktoriaaniset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hyvä, jos postaus valaisi sinua meikäläisistä x) Tämä goottityyli on kyllä kieltämättä sellainen, jonka voi vetää aivan persiilleen, kuten Riemurasian sun muiden hupikuvapaikkojen kuvista voi päätellä. Siksi gooteilla on varmaan niin huono maine :'D Postauksen tarkoituksena oli todistaa, että gootit ovat ihan tavallisia ihmisiä siinä missä muutkin.

   Poista
 3. Mahtava postaus oli! :)
  Varsinkin tuo ''Marilyn Manson''-seikka, truu stoori. Itseäni juuri ottaa aivan hirveästi päähän tuo, että heti kun kuuntelee kyseistä herraa jossain määrin aktiivisesti (tai edes harvoin), leimataan ehdoitta joidenkin silmissä gootiksi, emoksi tms.
  MM kun on suosikkiyhtyeeni, niin on tullut kuultua kuittailua tuosta asiasta aina.

  Yleisesti muutenkin selventää asioita hyvin, vaikken gootti olekaan, niin monesti olen juuri selventänyt kavereilleni noita mainitsemiasi seikkoja, kun monella tuntuu olevan aika idioottimaiset käsitykset teikäläisistä = erityisesti tuo huumeiden käyttö ja saatananpalvonta on erittäin yleinen käsitys monien keskuudessa.
  Vaikka tämä aiheesta hieman eksyykin, niin mua on nimitelty pentagrammin kaulassa pitämisen myötä saatananpalvojaksi (vaikkakin pentagrammi on viisisakarainen + ylöspäin käännetty, eli ts. pakanallinen ja olen muutenkin enimmiltään wiccalaisuuteen päin, enkä saatananpalvontaan tai satanismiin). Yksi henkilö tätä tuntuu harrastavan kohdallani, eikä ymmärrä mitään saatanallisen ja pakanallisen välisestä käsityserosta, mutta minkäs teen.

  Näitä tämmöisiä sun omasta näkökulmasta kerrottuja postauksia on aina mukava lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuo Manson on kyllä sellainen, mistä tulee kuittailua oikeastaan koko ajan :'D Ensimmäisenä minulta yleensä kysytäänkin, kuuntelenko Mansonia, johon tietysti vastaan myöntävästi, koska kuuntelen sitä (tosin ei mikää ylin suosikkini ole).

   Itsekin kannan kaulassani lähes joka päivä poikaystävältäni saamaa ankh-ristiä, josta saan myös kyselyitä. Jotkut ovat yhdistäneet ankhin jostain syystä saatananpalvontaan, johon aina vastaan, että kannattaa varmaan lukaista hieman faktaa aiheesta, ennen kuin alkaa mitään kommentoimaan (ja ankh ei ole saatananpalvontasymboli). Jotkut kantavat koruja ihan vain siksi, että ne ovat hienoja, eivätkä sen kummemmin mitään merkityksiä ajattele, vaikka omaan korvaani kuulostaakin hieman kummalliselta.

   Poista
  2. Itseänikin juuri kummastuttaa tuo seikka, että ihmiset ostavat tietynlaisia koruja, koska näyttävät ulkonäöllisesti kiinnostaville, mutta sitten korun merkin symboloimasta merkityksestä ei ole halaistua sanaakaan päässä.
   Esim. entinen kaverini aina kehui pentagrammini ulkonäöllisyyttä, ja sanoi että aikoisi ehkä itsekin hommata sellaisen. Eihän siinä mitään, mutta sitten on vähän tukala paikka, kun joku symbolin merkityksen tietävä päättää ohimennen kysäistä, että harjoittaako tämä henkilö esim. juuri wiccaa, eikä kantaja todennäköisesti tiedä, että kysymys tuli juuri korun kaulassa pidon vuoksi.
   Juuri tuollaisten tilanteiden takia aina itse pyrin vähän selvittämään symbolin taustaa, ennen kuin olen ostoaikeissa.

   Poista
  3. Sama vika. Itse joskus teininä katselin ankh koruja yhdessä liikkeessä silmät kiiluen, koska ne olivat niin hienoja, mutta en sitten uskaltanut ostaa, koska ankh ei ollut vielä silloin tuttu merkki minulle. Niinpä otin selvää, mikä tuon ylihienon ristin nimi on ja otin selvää sen symboliikasta, jonka jälkeen ostin ristin itselleni hyvillä mielin, koska merkki ei symboloi mitään minulle merkityksetöntä asiaa. Tosiaan siis omistan useamman ankh ristin kuin tuon mainitsemani poikaystävältäni saatu.

   Pentagrammia en ole käyttänyt pitkään aikaan, koska en vielä ole löytänyt kivannäköistä yksilöä :D

   Poista
 4. En ole koskaan kuullu, et goottien maine olis mennyt huumeiden tai rikollisen toiminnan takia? Tuskin sitä puolta tarvitsee kovin paljon puhdistaa mutta tälläsiä ihmisiä saattaa olla silti skenessä mukana, ei voi siis ihan kaikkien puolesta puhua.

  Meikki ja silinteri (=herrasmiehen asuste ei tuosta parane) hämmentää, tuon jälkimmäisen tilalle vois laittaa vaikka pvc:n, tuskin meikkaava ja pvc:tä käyttävä mies on sen homompi? ;)
  ajatuksia, ei mitään vakavampaa.

  -Pl5stik

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän niiden (tai siis meidän) maine olekaan mennyt, mutta ainakin jotkut ihmiset olettavat sellaista oman kokemukseni mukaan.

   PVC unohtui listasta, mutta tuolla tarkoitin juurikin kaikkea, mitä "tavikset" yleensä kaitsevat miesten yllä :)

   Poista
 5. Mahtava postaus! Tämä lista pitäisi melkein jakaa kaikille niille joilla on se ärsyttävä stereotypinen käsitys gooteista! :) taidan ehkä vähän mainostaa tätä postausta seuraavassa omassa postauksessani (ellet pistä pahaksesi :D) niin gooteista vain stereotypiat tuntevat lukijani voivat valaistua asiasta :D

  VastaaPoista
 6. Tälle on käyttöä :) vanhemmilla on just lähes kaikki nuo ärsyttävät käsitykset ja sitte niillä piinaavat miua :<... Pitänee näyttää niille :D

  VastaaPoista
 7. Hei! Mielenkiintoinen blogi sinulla. Luin muitakin kirjoituksiasi goottiudesta. Huomaan että olet metallimusiikin suuri ystävä ja korostat metallimusiikkia goottipostauksissasi. Vaikka mainitsetkin goottimusiikkia/bändejä postauksissasi niin mielestäni ne jäävät vähän syrjään kun musiikistahan koko homma on lähtenyt. Jos olisin vasta löytänyt goottiuden ja päätyisin blogiisi niin saisin vääränlaisen kuvan koko hommasta.

  "Goottimusiikki ei tarkoita metallimusiikkia, vaan se on oma musiikkityylinsä. mm. Bauhaus ja Two Witches ovat goottimusiikkia. Myöskään The 69 eyes tai HIM eivät ole goottimusiikkia, vaan ne luokitellaan goottirockiksi tai goottimetalliksi, kuka mitenkin sen ottaa."

  Tämä minua pisti erityisesti silmään tässä postauksessa. Tarkoitatko tällä että media antaa sellaisen kuvan että 69 eyes ja HIM ovat goottirockia tai goottimetallia vai onko se omasta mielestäsi näin? Jos olisin täysin musapuolesta tietämätön henkilö niin ihmettelisin miksi on erikseen goottimusiikki, mutta miksi goottirock ei ole goottimusiikkia. Ainakin näin asian ymmärsin tuossa kohtaa, ettei goottirock olisi goottimusiikkia ;)
  HIM luokitellaan ilmeisesti yleensä Love metalliksi ja The 69 eyes fanina sanoisin bändin musiikin olevan sekoitus glamia, rockia, goottia ja ainakin aikoinaan oli myös metallivaikutteita. Onhan siellä varmaan muutakin. Sellaista mukavaa erityylien sekoittelua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kivaa jos pidät :)

   Tuolla lauseella tarkoitan nimenomaan sitä, ettei omasta mielestäni noita kahta lasketa ns. "alkuperäiseksi" goottirockiksi, vaan metallimusiikiksi. Toki voihan mediakin antaa vähän erilaista kuvaa siitä.. Täytyy myöntää, etten muista enää mitä tuolla tarkalleen ottaen olen tarkoittanut.

   Poista