keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Intohimona musiikki

En olekaan hetkeen täällä blogissani puhunut teille musiikista, joka on hyvin tärkeä osa elämääni. Ajattelin tässä esitellä teille suosikkibändejäni, joita löytyykin mukava kattaus. Kaikkia bändejä on tosi vaikea saada mahdutettua yhteen postaukseen, joten moni hyvä bändi jää varmasti puuttumaan.

Musiikkia olen kuunnellut niin kauan kuin muistan. Ensimmäinen kosketus pimeälle puolelle eli metallimusiikin pariin oli joskus 4-5 luokan vaiheilla, kun kaverini kanssa löysimme Hopeanuoli aiheisen sivuston, jonne fanit olivat tehneet musiikkivideoita eri artistien biiseillä. Parissa musiikkivideossa oli käytetty Nightwishin kappaleita She Is My Sin ja End Of All Hope. Siitä alkoi fanitus Nightwishia kohtaan ja se onkin ollut ehdoton suosikkibändini tähän päivään saakka. Örinämusiikin pariin minut johdatti Lordi, kun kummitätini osti minulle syntymäpäivälahjaksi heidän Get heavy levyn, jota popitinkin pitkään, kunnes sitten kiinnostukseni noihin monstereiksi pukeutuneisiin tyyppeihin lopahti. Näin btw, Get heavy on mielestäni Lordin paras ja ainut hyvä levy, muut tuntuvat menettäneen sen oleellisen eli pelottavuuden. Koska metallimusiikki oli aivan uusi asia, enkä sitä koskaan ollut kuullut ennen näitä kahta bändiä, se veti minut tyystin mukanaan ja aloin tutustua moneen ns. "perusbändiin", joita moni teistä lukijoistanikin on varmaan teininä kuunnellut: Children of Bodom, Sonata Arctica, Stratovarius, Within Temptation, Evanescence ja monet muut. Näistä edellä mainituista suosikeissani ovat yhtä kolme ensimmäistä. Olen näköjään ollut hyvin uskollinen näille alkuaikojen metallibändeille, mutta vaikka erityisesti Nightwish ja COB ovat tunnettuja "teinimetallibändejä", niissä on paljon sellaista, mistä pidän hyvin paljon. Olen sitten ilmeisesti jokin ikiteini, kun en ole "kasvanut" näistä yli? :'D Ilmeisesti juuri näiden "klisee bändien" takia minua onkin kiusattu, mutta mielestäni jokainen saa kuunnella mitä haluaa, oli musiikki sitten huonomaineista tai ei.


Metallimusiikin vietyä minut niin tyystin mukanaan, vanhat lapsuuden suosikkini Spice Girls ja Nylon Beat jäivät taka-alalle, enkä niitä olekaan kuunnellut oikeastaan enää kuudennenluokan jälkeen, paitsi tietysti nostalgia mielessä. Olen aina ollut metallimusiikin suhteen hyvin avarakatseinen ja kuuntelen vielä tänäkin päivänä oikeastaan jokaisesta sen alagenrestä jotakin bändiä. En oikein osaa sanoa, mikä metalligenre on suosikkini, mutta näin örinämusiikin ystävänä voisin mainita vaikka black metallin, sillä siitä genrestä ja sen läheisyydestä löytyy paljon bändejä, joista tykkään todella paljon.

Metallia kuuntelin koko ylä-asteen, kunnes ammattikoulun alkutaipaleilla aloin kiinnostua konemusiikista, oikeastaan sen pimeämmästä puolesta. Irc-galleriassa selailin paljon kuvia, joissa moni nätti goottityttö mainosti bändiä nimeltä Agonoize, joka alkoi jo pelkän nimensä takia minua kiinnostamaan hyvin paljon. Niinpä kirjoitin tuon nimen Youtubeen ja se olikin menoa sen jälkeen. En oikein osaa sanoa, mitä genreä Agonoize oikein edustaa, mutta jos joku sen tietää, voi minulle asiaa valaista. Agonoizen kautta löysin Youtubesta myös muita aarteita, kuten Noisuf-X ja Aesthetic Perfection. Youtubea kannattaakin selailla, sillä sieltä saattaa löytyä vaikka mitä kivaa! Mutta nyt asiaan, eli siihen, mitä suosikkeja minulta tällä hetkellä löytyykään. Bändit eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä.

KESTOSUOSIKIT LAPSUUSAJOILTA

NIGHTWISH


Kuten jo aiemmin sanoinkin, Nightwish on kulkenut elämässäni ala-asteelta saakka ja se on ehdoton suosikkini tällä hetkellä. Nightwishin musiikkiin pystyn samaistumaan hyvin paljon, eikä bändillä mielestäni ole yhtäkään huonoksi luokiteltavaa kappaletta. Laulajanvaihdoksista huolimatta, bändi on pysynyt musiikillisesti ennallaan, enkä ole pettynyt yhteenkään bändin levyyn. Suosikkilevyni bändiltä on nopeasti heitettynä Once, sillä se kiteyttää hyvin kaikki bändin legendakappaleet ja kyseinen levy sai minut innostumaan bändistä hurjasti. Nightwish onkin niitä harvoja bändejä, jonka kaikki levyt kerään hyllyyni ahkerasti. Suosikkikappaleitani Nightwishilta on vähän vaikea sanoa, mutta tämän hetken suosikkejani ovat: Storytime, Slaying The Dreamer, Wishmaster, I Want My Tears Back, Bless The Child, Nymphomaniac Fantasia ja monet muut.

SONATA ARCTICA
Nightwishin kautta tutustuin myös Sonata Arcticaan ja sekin kuuluu niihin, joiden kaikki levyt kerään hyllyyni. Sonata on todella ihana bändi siitä, että bändi ei koskaan epäonnistu live-esityksissään ja kappaleista löytyy niin iloisia kuin surullisiakin kappaleita. Suosikkilevyni taitaa olla Winterheart's Guild. Enemmän pidän kuitenkin Sonatan vanhemmasta tuotannosta, sillä siinä näkyy hyvin kaikki power metallin elementit. Kuten Nightwish, Sonatakin on hyvää fiilistely musiikkia. Suosikkikappaleitani Sonatalta on mm. Only The Broken Hearts, Wolf & Raven, Silver Tongue, My Land, Don't Say A Word, The Last Amazing Grays, The Truth Is Out There ja Blinded No More.

CHILDREN OF BODOMChildren of Bodom oli Lordin jälkeen seuraava örinämetallibändi, jonka suosio sydämessäni ei ole laskenut. Vaikka bändillä onkin vähän huono maine "troo-metallistien" keskuudessa teinifanien takia, minulle tämä bändi merkitsee todella paljon. Bändin live-esitykset ovat uskomattomia ja erityisesti pidän poikien asenteesta - he osoittavat olevansa tavallisia ihmisiä, eikä suosio ole noussut päähän. Tänä kesänä olenkin COB:tä menossa katsomaan Sauna Open Airiin pitkän tauon jälkeen. Toivottavasti on hyvä keikka tiedossa!
Suosikkilevyni bändiltä on Hate Crew Deathroll, sillä siinä on suurin osa suosikkikappaleistani eli Sixpounder, Bodom Beach Terror, Needled 24/7, Hate Crew Deathroll... Muita suosikkejani ovat Tie My Rope, In Your Face, Shovel Knockout ja Hate me!

TEINIAIKOJEN SUOSIKIT, JOTKA OVAT LÄHELLÄ SYDÄNTÄNI VIELÄ NYKYÄÄNKIN

CRADLE OF FILTH
COF oli ehkä ensimmäisiä kosketuksiani black metallin puolelle, vaikka en enää ehkä black metalliin tätä bändiä menisi luokittelemaan (kun en muutenkaan niin genreluokittelusta pidä). Tämän bändin löysin erään tuttavani kautta ja ensimmäinen kuulemani kappale oli Nymphetamine. Pidän enemmän COF:n vanhasta tuotannosta kuin uudesta, sillä bändi näyttää valitettavasti uusimmalla levyllään toistavan liikaa aiempia levyjä. Kaikki levyt ennen Thornographya ovat olleet mahtavia, muut ehkä vain hyviä tai keskinkertaisia. Silti tätä bändiä rakastan mielettömästi ja bändin nokkamies Dani Filth olikin yksi tekijä, joka sai minut innostumaan goottityylistä vielä enemmän. Bändin kauhuteema on kiehtova ja sanoituksia on hauskaa lukea. Suosikkilevyni yhtyeeltä on Midian ja lempikappaleitani mm. Her Ghost In The Fog, Gilded Cunt, Babalon AD, Scorched Earth Erotica, The Twisted Nails Of Faith, Lord Abortion, 13th Caesar ja The Foetus And The New Day Kicking.

DIMMU BORGIR
Dimmuihin tutustuin vähän sattumalta. En edes muista, miten tämä tutustuminen tapahtui, mutta Puritania oli ensimmäinen kuulemani kappale, joka onkin varmasti 99% kaikkien fanien ensimmäiseksi kuulema kappale. Ja hyvähän kappale tuo on. Dimmuja en itse asiassa hetkeen olekaan kuunnellut, mutta edelleen heistä pidän hyvin paljon. Erityisesti keskivaiheen tuotanto on suosikkiani ja valitettavasti tämäkin bändi alkaa huonontua musiikillisesti, sillä viime levyltä en löytänyt kuin muutaman hyvän kappaleen. Dimmuilta suosikkejani ovat mm. Spellbound (by the Devil), Gateways, Puritania, The Serpentine Offering, Progiest of the Great Apocalypse ja Kings of the Carvial Creation. Mainio bändi.

TURMION KÄTILÖTHehee, pakollinen teinigootin lempparibändi. Okei, ei nyt sentään. Kätsyt ovat olleet kovassa huudossa viime aikoina. Olen käynyt heidän keikkojaan hirveästi katsomassa. Pakko myöntää, että aluksi en bändistä oikein pitänyt, kun minulla oli meneillään joku ihmeen " En tykkää suomeksi lauletusta metallista" vaihe, mutta tämä bändi taisi muuttaa sen käsityksen kokonaan Pirun Nyrkin kuultuani. Teiniaikoina bändi tuntui olevan enemmänkin kovisteluväline, mutta nyt aikuisiällä olen huomannut sen merkitsevän paljon enemmän. Sanoituksissa on paljon sellaista, mitä itsekin asioista ajattelen ja sitä kautta minun on helppo samaistua bändiin. Kätilöillä ei taidakaan olla yhtäkään huonoa kappaletta ja suosikkia on paha mennä sanomaan. Jo lempilevyn valinta tuntuu tosi haastavalta, koska kaikki levyt ovat olleet niin hyviä. Tämä bändi ei kyllä petä tuotoksillaan saatika live-esiintymisillään! Lempparikappaleita ovat mm. Teurastaja, Tirehtööri, Suolainen Kapteeni, Grand Ball, USCH!, Irstauden Ilosanoma, Hades, Paha Ihminen, Lapset ja Vanhemmat....

AJATTARAAjattaran lopetus saikin minut tosi surulliseksi, kun en bändiä päässyt koskaan livenä todistamaan. Toivon siis ehdottomasti jotain comebackia! Ajattaraan tutustuin Youtuben kautta, sattumalta muistaakseni. Ensimmäistä kuulemaani kappaletta en muista, mutta oikein mainio suomalainen black metal bändi. Ajattara onkin hyvää musiikkia kuunnteltavaksi vihaisena tai ärsyyntyneenä.

SLIPKNOT
Slipknot oli ehdottomasti teiniaikojeni yksi suurimpia lemppareitani ja edelleenkin hyvin lähellä sydäntäni. Musiikissa minua kiehtoo erityisesti kummalliset musiikki-ideat ja monien eri rytmien ja instrumenttien yhdistely niin, ettei biisit kuulosta sekasotkulta. Slipknotin olen kahdesti päässyt livenä todistamaan ja pakko sanoa, että tämä on yksi ehdottomista suosikki live-esiintyjistäni sitten KISS:in ja Nightwishin ohella.

MURDERDOLLS
Kuten jokaisella teinillä, minullakin oli sellainen rokkikausi menossa, jolloin tuli kuunneltua mahdollisimman nopeaa kitararaiskausta ja Murderdolls on hyvä esimerkki siitä. Juuri comebackin tehnyt yhtye onkin edelleen lemppareitani ja se poikkeaakin mielestäni hieman "normaalista" musiikkivalinnoistani. Shokkirokkia, jossa taitaa olla pieni ripaus punkkiakin. Pidän myös pääpirun Wednesday 13 soolotuotannosta, joka on melko samaa settiä kuin Murderdollskin.

STAM1NA
Stam1na onkin niitä bändejä, joiden sanoitukset saavat kaverini nauramaan silmät vedessä - tiedä sitten miksi. Itse kuitenkin tykkään yhtyeen huumorista ja sanoituksetkin ovat todella ajankohtaisia ja käsittelevät ihan tavallisia arkipäivän asioita. Stam1na on jättänyt turhan hienostelun pois ja se minuun aikanaan iskikin. Tämän bändin biiseihin ei koskaan kyllästy ja live-esityksissä saa aina naureskella Hyyrysen jutuille.

UUDEMPIA SUOSIKKEJA

AGONOIZE
Kuten aiemmin kerroin, Agonoize oli ensimmäinen yhtye, joka sai minut kuuntelemaan tällaista koneella tehtyä musiikkia. Agonoize on näistä bändeistä edelleen suosikkini ja ehkä ainut, jolla on useampi kuin pari hyvää biisiä.

NOISUF-X
Mainiota jumputus musaa synkällä vivahteella varustettuna. Noisuf-X on Agonoizen tapaan ensimmäisiä tällaisia bändejä. Tätä bändiä uskaltaa suositella myös niille kavereille, jotka ei ihan goottimeiningistä pidä.

THE BIRTHDAY MASSACRE
Bändi, joka varmasti menee joidenkin mielestä ehkä pikkuisen emoon suuntaan, mutta se onkin syy, miksi tästä yhtyeestä pidän aika paljon. Rankka musiikki heleän tytön äänellä varustettuna on ennen kuulumatonta musiikkirintamallani ja se jos mikä tässä kiehtoo. Tämä on ehkä ainuita bändejä, joihin tällainen soitto ja laulu yhdistelmä sopii. Massacrelta löytyy biisejä rankasta hyvin kevyeeseen fiilistelyyn. Tässä on vielä pilkahdus lapsenomaista viattomuutta, joka tulee myös hyvin Nightwishissa esiin.

Tässäpä olisi omat suosikkini musiikkirintamalta. Moni muukin bändi olisi ansainnut maininnan, mutta jutusta olisi tullut ylipitkä, jos kaikki olisin tähän samaan saanut istutettua. Tässä vielä pienoinen lista muista bändeistä, joita kuuntelen melko paljon:

In Flames
Aesthetic Perfection
Deathstars
The Crüxshadows
KISS
Ensiferum
Norther
Nietzer Ebb
Wednesday 13
Aktivehate
Project Rotten
Hocico
Lady Gaga
Kamelot
Hanzel Und Gretyl
Iron Maiden
Behemoth
Marilyn Manson
Barathrum
Chthonic
Gothminister
....

1 kommentti: