maanantai 10. joulukuuta 2012

Kuka on aito gootti?

Kyseinen aihe on pyörinyt niin goottiblogien kuin foorumienkin yhteydessä ja mielipiteitä on yhtä paljon kuin goottejakin, mutta tässä kerron oman mielipiteeni asiasta. Varmasti tulen toistamaan monen muun sanomaa, mutta haluan kuitenkin tehdä selväksi oman mielipiteeni asiasta, joka on pohdituttanut minua koko goottina olemisen ajan. Toivottavasti saatte selvää sekalaisesta höpinästäni.

Miltä gootin pitäisi näyttää? Onko pukeutumisen pääväri pakko olla musta vai voiko se olla vaikkapa kirkkaan vihreä? Kuvassa minä joskus 2007-2008.

Olen lukenut asiasta hyvin montaa erilaista mielipidettä. Jotkut väittävät, että gootin pitää kuunnella vain goottimusaa, eikä esimerkiksi metallimusiikilla ole mitään yhteistä goottien kanssa. Olen myös kuullut ja lukenut puhuttavan, että aito gootti ei "tiedosta" olevansa gootti, tai jos tietää, hän ei sitä myönnä. Miksei? Pelkääkö hän, että häntä aletaan matkia, jos hän sanoo olevansa se mikä on? Toki on niitäkin, jotka pukeutuvat hyvin goottimaiseen tyyliin, mutta eivät tunne kuuluvansa goottien ryhmään.

Ensinnäkin, minusta metallimusiikki liittyy hyvinkin vahvasti gootteihin: laulujen sanat ja muutenkin koko yleisfiilis on hyvin samanlaista kuin goottimusiikkikin: synkkää, täynnä tunteita ja pohdintaa. Metallimusiikki vain sattuu olemaan tietyllä tapaa rajumpaa ja se haarautuu useampaan eri genreen - metallimusiikki voi siis olla iloistakin. Pitäisikö metallistin pukeutua siis ainoastaan niittivöihin ja maastohousuihin? Ei. Asiaa ei ole kirkossa kuulutettu ja goottien keskuudessa minua huvittaakin suuresti se, mistä he ovat näitä sääntöjä keksineet. " Et ole gootti, jos kuuntelet metallia tai räppiä. Goottius on elämäntapa, eikä määräydy pelkän musiikin kautta." Just joo. Missään lakikirjassa tai ylipäätään MISSÄÄN ei lue, millainen se todellinen gootti on. Samaa mieltä tosin olen siinä, että goottius on elämäntapa. Mutta eikös elämäntapa liity kaikken läsnä olevaan: musiikkiin, ajatusmaailmaan, mieltymyksiin...? Yleiskäsitys on se, että gootit pitävät synkkyydestä, kauhusta ja hyvinkin oudoista asioista - sellaisista, joista "tavalliset ihmiset" eivät pidä yhtään. Itse löysin goottityylin metallimusiikin kautta ja koska tunsin ja tunnen vieläkin syvästi kuuluvani tähän skeneen, niin aloin pukeutua ja hankkia aiheeseen sopivia vaatteita hyvällä ja huonolla menestyksellä.

Koko ylä-asteen ajan sain taistella siitä, olenko aito vai wannabe gootti, sen takia, kun eräs toinen gootti oli sen osan koulussamme saanut. Minua suututti niin paljon, että aloin osittain tarkoituksen mukaisesti todistaa olevani se, mitä todella tunnen olevani. Vaikka monet haukkuivat minua sen "troo-gootin" matkijaksi ja wannabeksi(muita gootteja ei pienessä koulussamme ollut), en silti luopunut omasta identiteetistäni. Miksi olisin? Miksi minun olisi pitänyt antaa olla ja ruveta esittämään jotakin, mitä en ole? Jopa kaverini äiti sanoi omalle äidilleni, että tyylini menee ohitse ennen 20 ikävuotta. Nyt olen 20 vuotta, eikä tälle "vaiheelle" näy loppua.

Kaikkialla sanotaan samaa: "gooteilla ei ole yhteistä aatemaailmaa". Miksi ihmeessä siis voidaan väitää, että on olemassa se oikea goottien ryhmä ja kaikki muut ovat niitä wannabegootteja? Voidaanko aloittelevaa goottia nimittää wannabeksi? Kuka sitten on se troo-gootti?

Itse goottityylikin haarautuu moneen eri ryhmään: on viktoriaanisia gootteja, cybergootteja ja monia muita. Itse olen niiden kaikkien yhdistelmä: pidän pvc:stä, värikkyydestä, mutta toisaalta taas hyvinkin klassisesta tyylistä. Olenko siis oikea gootti vai wannabe? Kuvassa minä 2012.

Mistä koko goottiusriitely on saanut alkunsa? Onko se eri goottityylin alalajien jokin yhteenotto vai haluavatko jotkut omia koko tyylin itselleen? Moni gootti on nykypäivänä monen eri alalajin sekoitus. Itse kuulun tähän ryhmään: pidän paljon pvc:stä ja cyberloxeista, mutta toisaalta taas pidän myös pitsistä ja muusta hörhelöstä. Voidaanko "sekagootit" luokitella wannabeiksi? Minusta ei.

Vaikka gooteilla on montaa erilaista tyyliä, ei voida sanoa, mikä niistä on se kaikista oikein. Viktoriaaninen tyyli on toki ensimmäinen, joka varmasti tulee mieleen monelle "tietämättömälle", mutta voidaanko sitä silti väittää aidoimmaksi? Eikö tärkeintä ole ajatusmaailma? Synkkyys, tärkeiden asioiden pohtiminen, musiikki ja sen tärkeys omassa elämässä, elokuvat, taide, vaatteet..

Pitääkö aidon gootin ostaa vaatteensa ainoastaan goottivaateliikkeistä vai voiko vaatteita ostaa vaikkapa H&M:stä? Minusta voi. Eihän sitä missään ole määrätty. Minä vuonna 2010.

Minulla olisi tästä aiheesta niin paljon sanottavaa, mutta en millään saa kaikkia ajatuksiani mahtumaan yhdelle kertaa. Tästä voisi melkein kirjoittaa kirjan. Kysymyksiä satelee päähäni niin paljon, etten edes itse löydä niihin vastauksia.

Mikä on sinun mielipiteesi? Kuka sinusta on aito gootti?.. Vai onko sellaista olemassakaan?

14 kommenttia:

 1. Musta tää oli tosi hyvä teksti :) oon itekkin sitä mieltä, ettei goottius ole pelkkä musa- tai vaatemaku, vaan elämäntapa. En tosin tykkää lokeroida, ja tuntuu siltä että suurin osa gooteistakaan ei tykkää lokeroida, mutta silti rakentaa itselleen lokeron :D Ja moni kokee olevansa erilainen massasta, olemalla gootti, mutta luettelee silti listan mistä saa ja ei saa pitää goottina, ja luo sillä lailla itselleen pienen vankilan, ja jos sääntöjä rikkoo ei ole enää erikoinen gootti, vaikka asiat ovatkin täysin toisin päin. Tämä gootti-kysymys taitaa kuitenkin olla kysymys, josta kiistellään niin kauan kuin gootteja löytyy, eikä siihen ole mitään vastausta. Ja hyvä niin, olisi tylsää olla gootti, jos sellaisen olemiseen olisi selkeät säännöt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hyvä jos joku edes sai tästä selvää :D Minulla oli muka kauhean hyvä idea rakentaa tämä teksti, mutta sitten mieleeni tulikin vain pohdittavia kysymyksiä, joihin meinasi mennä hermo kun ei meinannut löytyä vastausta.

   Mutta todellakin: Jos ei ole sääntöä, niin ei voida myöskään valittaa, jos joku tekee toisin kuin joku toinen :)

   Poista
 2. Ei vaatteet, kampaukset tai musiikkimaku tee gootiksi vaan se oma ajattelu/elämäntapa. Minulle sanottiin lukiossa, että en voi olla juuri sellainen "tr00gootti, jos minulla on ruskeat hiukset..Hmmm eli mikä hiusväri mukamas on sitten aidon gootin tuntomerkki? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Näitä "sisäisesti goottejakin" on olemassa, erityisesti miehissä. Suurinosa vain haluaa näyttää olevansa sitä, mitä ovat.

   Jaa että gootilla ei voi olla ruskeat hiukset? Hahhah. :D Mustahan se tunnetuin väri on, mutta onhan niitä pinkkejä, punaisia ja sinisiäkin hiuksia.. Jotkut eivät edes värjää hiuksiaan. Mutta noin sanovat ne, jotka eivät aiheesta tiedä mitään :)

   Tuli muuten mieleeni, että löysin kerran netistä jonkun testin, joka määritteli oletko oikea gootti vai et. Piti vastat tyyliin " Mikä on ankh ristin merkitys?" sun muihin kysymyksiin(jotka oli tosi vaikeita ja turhia). Itse en tiennyt puoliinkaan vastauksia, joten ilmeisesti olen sitten wannabe gootti, joka ei tiedä mistään mitään XD

   Poista
  2. Noh ällös huoli, en minäkään tuollaisiin osaisi vastata eli wannabe gootti siis olen. XD

   Poista
  3. Haha, ollaan niitä sitten yhdessä :D

   Lueskelin tässä vanhoja pilkkausviestejä, joita minusta(ja monesta muusta) on kirjoitettu goottityyliä aloitellessani irc-galleriaan. Löysin yhden ryhmän, jossa troo-gootit pilkkaavat aloittelevia gootteja. Yhteisön kuvauskin oli niin huvittava "ihmisille, jotka tuntevat tyylinsä". Hah hah :D Jostainhan nuokin ovat aikanaan lähteneet, enkä tunne muuta kuin syvää halveksuntaa sellaisia ihmisiä kohtaan.

   Onneksi kuitenkin on niitä, jotka ovat iloisia, että skeneen tulee uusia ihmisiä. Minä olen yksi niistä :)

   Poista
 3. Mielenkiintoinen pohdinta, jota itsekkin olen päässäni moneen kertaan naureskellut!! Olen myös törmännyt turhankin moneen kertaan tuohon ilmiöön, että jos et kuuntele pelkkää oksennus örinää, et voi olla gootti, tai että jos vaatekaappisi ei ole 100% musta, et ole gootti!!!:DD

  Mikähän minä sitten olen? Saatan kuunnella raskaamman musiikin seassa ihan vaikka perus teinipoppia tai Lauri Tähkää!!! Ilmeisesti olen sen perusteella tavallinen tallaaja!!!:D En nyt luokittele itseäni kuitenkaan ihan täydelliseksi gootiksikaan, tai no oikeastaan en halua luokitella itseäni muuksi kuin omaksi itsekseni!!:D Mutta paljon on pukeutumiseni ja ajatusmaailmani saanut vaikutteita goottiudesta ja punk meiningistä, mutta en näe siinä mitään ongelmaa, että miksi ns."troo-gootti" ei voisi pukea päällensä vaikka valkoista paitaa tai kuunnella vaikka Smurffeja jos niin haluaa!!? Ahistaa välillä muutenkin tuo liika lokerointi, se siitä hyväksynnästä sellaisena kuin on!!!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :D Tässähän melkein voisi alkaa nimittämään wannabegooteiksi niitä, jotka ovat niin gootteja olevinaan ja pystyvät muka määrittämään oikean gootin. :D Siitä vasta sota alkaisikin.

   Poista
 4. Seriously, you look fab!

  I'm hosting a $100 Lulus.com gift card giveaway on the blog. Hope you can enter!

  goodbadandfab.com
  personal style and fashion musings of an LA fashion lawyer living life in the fab lane

  VastaaPoista
 5. fabulous outfits,I especially adore ur violet top!!! <3

  VastaaPoista
 6. Minun mielestäni metallistien pitäisi pukeutua farkkuliiveihin ja pillifarkkuihin, eikä missään nimessä maastohousuihin.

  VastaaPoista
 7. Truegootti taistelu on minusta aika typerää, varsinkin aikuisilta. Ymmärrän jos kyseessä on teinit :D
  Minä näen goottina sellaisen henkilön, jonka musiikkimakuun kuuluu ainakin goottimusiikki, pukeutuminen on tummanpuhuvaa ja muutenkin kiinnostuksen kohteet on goottiestetiikassa, synkässä taiteessa jne. Mutta sille nyrpistän nenääni mikäli sanoo itseään gootiksi, mutta ei kuuntele goottimusiikkia sillä minusta se on sama asia, kuin että sanoo olevansa hevari tai räppäri muttei kuuntele asianmukaista musiikkia. Genrerajoitteisuus on minusta myös ihan hanurista, enkä ymmärrä alakulttuurien edustajia jotka kuuntelevat vain yhtä genreä, joten gootin musamaun ei todellakaan pidä rajoittua goottimusiikkiin. Pukeutumisen puolelta minulle on ihan sama ostaako joku vaatteensa goottiliikkeestä, tavallisista kaupoista vaiko kirppareilta. Minusta tummanpuhuva pukeutuminen kuuluu ehdottomasti gootin pukeutumiseen jos itsensä sellaiseksi mieltää. Värien käyttö ei ole tietenkään kiellettyä, mutta tummanpuhuvalla pukeutumisella haluaa varmaan viestittää jotakin.

  Itse pidin nuorempana hirveän tärkeänä sitä että voisin luokitella itseni gootiksi, mutta loppupeleissä tuollainen lokerointi oli vaan ahdistavaa enkä halua pitää itseäni minkään tietyn alakulttuurin edustajana, joten olen vain minä. Rakastan goottiestetiikkaa, kuuntelen goottimusiikkia ja paljon muunkinlaista musiikkia ja pukeudun mustiin jne, mutta en halua enään luokitella itseäni. Pidän kyllä hirveän tärkeänä tätä musapuolta jos itseään gootiksi sanoo kun sillä musiikillahan on alusta asti ollut tärkeä merkitys tässä alakulttuurissa. Sisälläni asuu skenepoliisi joka pamputtaa jos goottimusiikki ei miellytä ja sanoo olevansa gootti ;) Siitäkin saa kamalan tappelun aikaan mikä on goottimusiikkia ja mikä ei. Noh, mutta tässä oli omia mielipiteitäni asiasta! Paljon voisi kirjoitella muttaa jätin lyhyeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen kyllä kanssasi! Jokainen valitkoon itsensä luokittelun. Itse tykkään kutsua itseäni mieluummin gootiksi kuin metallistiksi, vaikka ehkä useimman gootin mielestä musiikkimakuni puolesta selkeästi metalliosastoon kallistunkin. Sen sijaan pidän myös ebm ja industrial musiikista, jotka yhdistetään goottiuteen..

   Luokittelu on kyllä sinänsä ikävä juttu, sillä silloin ihmisten oleteaan olevan tietynlaisia. Jokainen on kuitenkin yksilö.

   Metallimusiikki ja goottimusiikki ovat kuitenkin sen verran lähellä toisiaan. Lisäksi metallistinaisten pukeutuminen liipaisee hyvin läheltä gootteja (korsetit, kengät sun muut), että harvemmin sitä "naismetallisteja" koskaan tulee metallisteiksi ajateltua..

   Mielestäni on ihan ok sanoa itseään gootiksi/metallistiksi, jos tuntee kuuluvansa gootti- tai siihen metallikulttuuriin syystä tai toisesta. Tietysti musiikin on aina oltava se ykkösasia.

   Poista