torstai 18. lokakuuta 2012

Tanssin taikaa

Veikkaan, että useammat ihmiset eivät tiedä, mitä itämainen tanssi todellisuudessa on. Ajattelin vähän kertoa siitä lyhyesti.


Itämainen tanssi on varmasti outo käsitys sellaisille, jotka eivät tiedä, minkälaista tanssia se on. Useimmat tuntevat tämän tanssilajin nimellä napatanssi, joka kuitenkin on vähän halventava nimi tälle taidetanssille. Tämän tanssilajin harrastajat eivät koskaan puhu napatanssista, vaan nimenomaan itämaisesta tanssista.

Egyptiläiset kutsuvat tätä tanssia nimellä rags sharqi (tanssi idästä). Englanniksi tanssia kutsutaan nimillä Oriental Dance ja BellyDance.

Vaikka itämainen tanssi mielletään usein eroottiseksi tanssiksi asun ja liikkeiden takia, sitä ei voida verrata esimerkiksi stripteaseen tai muuhun vilauttelevaan tanssimiseen. Kuten aiemmin totesin, kyseessä on siis taidetanssi ja se, joka tämän lajin nimissä tanssii rumasti, saa ikuisen häpeän niskoilleen. Tätä tanssia ei tanssita pöydillä alusvaatteet päällä, vaikkakin pieni flirttailu on sallittua.

Kansantansseissa ei niin flirttailla kuin estraditansseissa, mutta hauskaa saa toki olla! Kuvassa jälleen minä.

Itämaista tanssia on monenlaista kuin myös pukujakin. Puvut eivät aina ole kaksiosaisia. Voidaan tanssia myös ns. koko puvussa, jota yleensä kutsutaan galabeyaksi. Tanssiessa voidaan käyttää myös välineitä: Isis siipiä, sormisymbaaleita, keppejä, huiveja, miekkoja ja kynttilöitä. Myös tyylejä on erilaisia. Perinteinen itämainen tanssi on se, jota itse harrastan. Perinteinen tyyli voidaan jakaa myös esimerkiksi egyptiläiseen, turkkilaiseen ja libanonilaiseen - eri maissa tanssitaan vähän eri tavalla. Oma ryhmäni tanssii egyptiläisellä tyylillä, joka on tunnettu eleganttiudestaan, kun taas turkkilainen tyyli tunnetaan iloisuudestaan. Lajista on myös eräänlaisia fuusioita, kuten tribal, jota tanssitaan usein isommassa ryhmässä, samalla tavalla kuin kansantanssejakin.
     Esimerkki tribal tyylisestä asustuksesta. Päähuivit ja sormisymbaalit ovat tämän tyylin erikoisuus!
Tribal tyylistä löytyy myös goottitanssijoita. Sashi ja Deva Matisa ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Itämaiselle tanssille ominaisia liikkeitä ovat esim. rintakehän ja lantion iskut sekä pyöritykset, käsien käyttö, pyörähdykset, vatsarullaukset ja ravistelut (sheikkaamiset). Tanssia voi nopeasti tai hyvin hitaasti, seisten tai lattialla. Tässä osviittaa siitä, miltä itse tanssiminen voi parhaimmillaan näyttää. Kyseessä on siis ammattilainen. Monien käsitys itämaisesta tanssista on se, että se on "mummojen tanssia", sillä usein vanhemmat ihmiset kiinnostuvat tästä lajista jostain syystä. Siksi tyyli ei ole kovin suosittu nuorten keskuudessa ainakaan lähiseudullani.

Musiikit tässä tyylissä ovat yleensä arabialaisia kappaleita tai sävellyksiä. Perinteisessä tyylissä käytetään yleensä arabiaksi laulettua musiikkia, mutta fuusiotyyleissä voi käyttää oikeastaan mitä tahansa musiikkia - vaikka metallia.
Tanssia metallimusiikin tahtiin. Aivan mielentön suoritus minusta!

 Miksi harrastaa itämaista tanssia?
- Se sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille
- Voit vahvistaa ja oppia tuntemaan eri lihasryhmiä
- Voit saada ratkaisun selkävaivoihin(vain, jos tanssit oikealla tekniikalla!)
- Kehität ryhtiä ja rytmitajuasi
- Voit olla luova ja saat eläytyä
- Kehität tasapainoasi ja koordinaatiokykyä
- Sopii myös sellaisille, jotka eivät voi tehdä isoja hyppyjä tai vauhdikkaita liikkeitä
- Saat koristautua niin paljon kuin haluat!
- Sinun ei tarvitse olla langanlaiha tanssiaksesi itämaista tanssia, muotoja siis saa ja pitää olla!
- Muista: tyyli saattaa tuntua aluksi vaikealta, etenkin jos ei ole aiemmin harrastanut mitään muuta tanssia, mutta liikkeet alkavat luonnistua enemmän ja enemmän hyvän opettajan ohjaamana.

Puvuissa on usein helmiä, kolikoita ja monia muita koristeita. Esityksissä meikki saa olla näyttävä ja koruja saa olla paljon. Kuvassa minä itse.

Olen itse harrastanut useaa eri tanssilajia alkaen baletista hip hoppiin, mutten koskaan ole saanut samanlaisia fiiliksiä mistään muusta lajista kuin itämaisesta tanssista. Tämä tyyli on tempaissut minut mukaansa, toivon mukaan ikiajoiksi. Sen avulla pystyn ilmaisemaan itseäni, harjoittamaan esiintymispelkoani ja kehittämään vatsalihaksia. Myös omien koreografioiden keksiminen on hauskaa, kun eri liikkeitä voi yhdistellä mielensä mukaan. Tämä tanssilaji antaa haastetta, enkä itsekään vielä voi 4½ vuoden harrastamisen jälkeen sanoa itseäni loistavaksi tanssijaksi.. Siihen tarvitaan ainakin kymmeniä vuosia. 

6 kommenttia:

 1. Voiko miehetki harrastaa tätä? ^^

  VastaaPoista
 2. Tietty! Unohdinkin tuossa mainita asiasta. Miespuolisia opettajia on hyvin paljon, ainakin ulkomailla ja ovat käyneet Suomessa asti opettamassa kursseja(opettajani on ollut parilla miespuoleisella oppilaana).

  Miesten harrastaminen tosin on huomattavasti harvinaisempaa, kuten monessa muussakin tanssilajissa(esim. baletti). Miesten puvut tosin yleensä ovat haaremihousua ja liiviä.. Youtubessa on varmasti videoita aiheeseen liittyen :)

  VastaaPoista
 3. Wau.. Kiinnostuin nyt aikalailla. Olen kohdannut toki ytubes näitä itämaista tanssia harrastavia gootteja ja ihaillut heidän videoitaan. En ole oikeastaan silleen koskaan miettinyt miksen itse ole aloittanut ks. harrastusta vaikka notkun ja eläydyn tanssiessani.

  Muuten toi susta oleva kuva on ihana. Varsinkin toi värimaailma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin aikanani pidin itämaista tanssia juurikin mummojen tanssina, kunnes Youtubesta katselin videoita ja kiinnostuin lajista niin paljon, että pakkohan sitä oli päästä kokeilemaan :) Ja tässä sitä nyt ollaan. Suosittelen kyllä lämpimästi :)

   Poista
 4. Missä näitä esityksiä oikein pidetään Suomessa? O_o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä voi olla vähän milloin missäkin. Monen tanssi- tai liikuntaseuran tapahtumissa, tanssifestivaaleilla tai ihan yksityisissä tapahtumissa. ^^

   Poista